Trofee acordate la gala de închidere a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniunea Teatrelor Naţionale s-a încheiat duminică, cu spectacolul „Livada cu vişini” de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Cozub, realizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. Treizeci de spectacole ale teatrelor din Chişinău, Bălţi, Cahul, Bucureşti, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu şi Vârşeţ au putut fi urmărite în cadrul celei de-a V-a ediţii a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, care a început pe 16 septembrie.

 Vineri seară, Petru Hadârcă, director general al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chişinău, a acordat tuturor participanţilor Trofeul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti. Domnul Mirel Taloş, preşedintele interimar ICR, şi Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, au fost premiaţi, alături de ceilalţi participanţi şi organizatori, în cadrul Galei de închidere a Reuniunii Teatrelor Naţionale. Trofeul din această ediţie a fost reprezentat prin sculptura "Bufonul", semnată de artistul plastic Ion Zderciuc.

"Într-adevăr, dacă nu ar fi existat o formă de susţinere serioasă şi dacă acest maraton teatral nu ar fi fost încurajat, nu ar fi putut fi reprezentate, la Chişinău, 30 de spectacole timp de două săptămâni. Toate eforturile partenerilor şi ale sponsorilor cu rol de mecena nu au fost însă suficiente. Există o parte esenţială, fără de care această extraordinară Reuniune a Teatrelor Naţionale Româneşti nu ar fi existat: publicul! 

Imagine indisponibilă
Publicul din Republica Moldova  este un excelent barometru teatral pentru ceea ce se întâmplă pe scenă.  Am fost impresionat, aici, de acest public educat  şi avizat. Încă o dată, subliniez : fără publicul minunat, care sunteti dumneavoastră, nu ar exista vreo  reuniune de succes a teatrelor", a spus  Mirel Taloş (foto), preşedintele interimar  al ICR, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.
Imagine indisponibilă

„Balul”, regia Radu Nica (scenă, foto), „Perfect compus”, regia Alexandra Badea şi recitalul de poezie „Domnule şi frate, Eminescu” primite cu aplauze la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti, Chişinău.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost prezent şi în acest an la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti din Chişinău, Republica Moldova cu două dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriu: „Balul”, regia Radu Nica (17 septembrie 2019) şi „Perfect compus”, regia Alexandra Badea (18 septembrie 2019), iar actorul Constantin Chiriac a susţinut recitalul de poezie „Domnule şi frate, Eminescu” (18 septembrie 2019). Evenimentele s-au bucurat de aprecierea atât a spectatorilor, cât şi a specialiştilor şi personalităţilor din Chişinău. Prezenţa TNRS la Chişinău a fost finanţată de Institutul Cultural Român şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

„Atât preşedintele Institutului Cultural Român cât şi notabilităţile din Chişinău au remarcat faptul că Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu vine doar cu spectacole de foarte bună calitate la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti. Am prezentat anul acesta „Balul” şi „Perfect Compus”, spectacole care au reverberat mai ales pentru implicaţiile istorice puternice pe care le au, iar recitalul de poezie „Domnule şi frate, Eminescu”, pe care l-am susţinut la Academia de Studii Economice Moldova, a adunat nu mai puţin de trei sute de spectatori,” a declarat  Constantin Chiriac, director general TNRS.

Petru Hadârcă: Această reîntâlnire devine, de la an la an, mai mult decât un festival de teatru

"În numele Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, coorganizator al Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti ediţia a V-ea, vă aducem mulţumiri pentru contribuţia instituţiei pe care cu onoare o conduceţi la desfăşurarea acestui eveniment, realizat graţie sprijinului financiar acordat de Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România, Primăria municipiului Chişinău.

Imagine indisponibilă

Această reîntâlnire devine, de la an la an, mai mult decât un festival de teatru. Publicul şi oamenii de artă din Republica Moldova, studenţii de la facultăţile de artă şi de studii umaniste au avut şansa de a fi conectaţi direct la procesul cultural european, au luat pulsul vieţii teatrale din România, au fost puşi în faţa unor teme abordate din perspective diverse şi actuale, au descoperit noi forme ale limbajului teatral şi, bineînţeles, au beneficiat de un cuprinzător spectacol lingvistic al multiplelor registre şi variaţii socioculturale ale limbii române actuale. În cadrul celei de a V-ea ediţii a Reuniunii au participat Teatrele Naţionale din cinci oraşe din România (Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş, Craiova), trupa română de la Teatrul Naţional din oraşul Vârşeţ (Serbia), Teatrele Naţionale din trei oraşe din Republica Moldova (Chişinău, Bălţi, Cahul), care au prezentat douăzeci şi unu de spectacole; Teatrul Naţional Radiofonic de la Bucureşti şi Teatrul la microfon de la Chişinău cu opt spectacole; evenimentul a cuprins expoziţia artistului plastic Tudor Zbârnea sub genericul „Spaţiu atemporal”, precum şi două spectacole-concert ale actorilor şi muzicienilor din teatre (în strada pietonală şi în sediul Muzeului Naţional de Arte Plastice). A continuat colaborarea cu Academia de Studii Economice din Chişinău în vederea dezvoltării unui proiect de management în domeniul culturii. De menţionat, participarea a patru spectacole-coproducţii în care joacă actori de la Chişinău, Bucureşti şi Iaşi, proiecte generate de Reuniunile precedente.

Graţie colaborării noastre şi susţinerii acordate de instituţia pe care o conduceţi, am reuşit să creăm la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău o platformă generatoare de discuţii, de idei şi de noi colaborări în domeniul artelor spectacolului, de aplicare a unor modele şi strategii europene în domeniul managementului cultural, fapt pentru care ne exprimăm recunoştinţa şi speranţa în continuarea acestui proiect pentru următoarea ediţie", a transmis , într-o scrisoare de mulţumire către ICR, domnul Petru Hadârcă, director general al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite