Aproape jumătate dintre statele lumii au studenți în unul dintre cele mai mari centre universitare din România

0
Publicat:

După București și Cluj, Iașiul este al treilea cel mai mare centru universitar din România, urmat de Timișoara, conform datelor centralizate în raportul Guide for Investors in Romania.

Studenți străini  Sursa foto: Arhiva UMF Iași
Studenți străini Sursa foto: Arhiva UMF Iași

Capitala Moldovei este a doua casă pentru mii de studenți străini. Aproape jumătate dintre statele lumii au studenți la universităţile ieşene. Peste 3.000 de tineri din 84 de ţări studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi.

Acum, la Iași, studiază Medicina și Medicina Dentară în limba franceză peste 1500 de studenți, dintre care 841 francezi, 355 marocani, 144 tunisieni.

Vincent este student în anul al IV-lea la Facultatea de Medicină Dentară din Iași. Este originar din Taiwan și ia în considerare să rămână în România după finalizarea studiilor.

Înainte să vin aici am studiat știința animalelor și inginerie chimică în țara mea. Am decis să vin aici și să îmi îndeplinesc visul de a deveni dentist. UMF Iași a fost cea mai bună opțiune la acel moment. Înainte să vin nici nu știam unde se află România pe hartă, dar acum pot spune că oamenii de aici sunt de treabă. Nu există rasism și îmi place vremea”, spune Vincent Cheng, student la UMF Iași.

După București și Cluj, Iașiul este al treilea cel mai mare centru universitar din România, urmat de Timișoara, conform datelor centralizate în raportul Guide for Investors in Romania.

Avem un număr mare de studenți internaționali care nu sunt doar din țări UE. Acest număr a crescut semnificativ, chiar și în perioada de pandemie. Ceea ce credem că a fost în beneficiul universității a fost faptul că am fost acreditați de Federația Internațională a Facultăților de Medicină”, subliniază prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Studenţi străini sunt și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

Republica Moldova și Maroc, în top

La prima universitate din România (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) urmează cursurile peste 2.000 de studenți din 77 de țări. Cei mai mulți au ales să studieze Economie și Administrarea Afacerilor, dar și Educație Fizică și Sport. 

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași sunt înscriși în prezent 1225 de studenți din alte state. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din Republica Moldova și Maroc. 

Învățământ dual

Între timp, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au format împreună cu mai multe licee tehnice, agenți economici și câteva localități, consorțiul AGRITECH.

Acesta își propune să atragă 21 de milioane de euro prin PNRR, pentru a construi în comuna ieșeană Miroslava un campus dedicat învățământului dual.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite