„Industria“ studenţilor străini: câţi bani aduc la Iaşi tinerii din alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO UMF Iaşi
FOTO UMF Iaşi

Mii de tineri din ţări ale Uniunii Europene sau din afara spaţiului comunitar studiază la Iaşi. Cei mai mulţi sunt înregistraţi la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“: peste 2.600 de studenţi. În medie, un student străin cheltuieşte câte 10.000 de euro, anual, pentru taxe, chirie, utilităţi şi traiul de zi cu zi.

Prezenţa studenţilor străini în marile centre universitare reprezintă un atu atât pentru recunoaşterea oraşului, cât mai ales pentru economia locală. Din acest punct de vedere, Iaşiul este considerat de experţi ai Băncii Mondiale un „câştigător“.

„Iaşiul este al doilea oraş ca număr de studenţi, după Capitală. Totodată, numărul de studenţi străini este cam la fel ca la Bucureşti. Aceasta mi se pare o performanţă şi reprezintă un potenţial foarte mare“, a punctat Marius Cristea, expert al Băncii Mondiale, unul dintre autorii studiului despre oraşele-„magnet“ din România, document prezentat recent la Iaşi.

Cei mai mulţi vin din Franţa

Cel mai important punct de atracţie pentru studenţii străini, mai ales din ţările arabe, este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ (UMF). Potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei, instituţia de învăţământ superior din Iaşi depăşeşte celelalte universităţi similare din ţară la numărul de studenţi străini. Practic, în capitala Moldovei studiază peste 2.600 de studenţi străini, cei mai mulţi venind din ţări precum Franţa, Israel, Grecia sau Maroc.

„La Iaşi sunt 2.634 de studenţi străini. Cei mai mulţi vin din Franţa – 539, apoi din Israel – 531, 308 sunt din Grecia, 289, din Maroc, 233, din Tunisia“, a declarat Ivona Burduja, purtătorul de cuvânt al UMF Iaşi.

Pe următoarele cinci locuri în topul ţărilor de provenienţă, dar doar cu câteva zeci de reprezentanţi, se află Germania (42 de studenţi), Marea Britanie (38 de studenţi), Algeria (36 de studenţi) şi Italia (34 de studenţi).

La UMF sunt studenţi străini din 84 de ţări“, a completat reprezentantul instituţiei de învăţământ superior.
Pe lângă cursurile predate în limba engleză la Medicină Generală şi Medicină Dentară, zeci de tineri studiază în limba franceză, aceasta devenind cea de-a doua limbă vorbită a comunităţii de studenţi străini de la Iaşi. Sunt franţuzoaică, din Martinica. Sunt în ultimul an la Medicină Generală. Am ales Iaşiul pentru că e complicat să studiezi Medicina în Franţa. În timp, am ajuns să-mi placă oraşul. Este mic, cochet, şi poţi să-ţi rezolvi toate problemele foarte repede. Costurile pentru chirie şi trai în oraş sunt foarte mici în comparaţie cu alte locuri din Europa“, a spus Olivia, care achită lunar o chirie de 300 de euro, sumă plătită şi pe durata vacanţei, pentru a păstra apartamentul. Tânăra de 25 de ani susţine că, anual, cheltuieşte mult mai mult de 10.000 de euro.

„De acasă îmi trimit bani”

„Am ales să studiez la Iaşi pentru că şi fraţii mei au făcut şcoala aici, iar acum sunt medici în Maroc. De acasă îmi trimit bani pentru şcoală, chirie, facturi la utilităţi şi întreţinerea mea. Ai mei au făcut un credit pentru a susţine cheltuielile cu şcoala, dar chiar şi aşa, în România este mai ieftin decât în alte ţări, precum Franţa“, a povestit Jafar, unul dintre studenţii străini veniţi la UMF Iaşi. Acesta studiază în limba franceză, iar anul viitor va începe anul cinci la Medicină Dentară.

„Am venit aici pentru Facultatea de Medicină, nu pentru oraş. Am aflat de facultate de la un prieten şi am decis să studiez la Iaşi pentru că taxele sunt mai mici faţă de alte locuri din Europa“, a explicat şi Dionisi, un student venit din Grecia, care urmează să treacă în anul al doilea.

În medie, un student străin cheltuieşte anual 10.000 de euro, ceea ce aduce în economia locală peste 26 de milioane de euro, dacă luăm în calcul doar cursanţii de la Medicină.

Preferinţe imobiliare

Tinerii din întreaga lume care studiază la Iaşi vin cu un aport cultural important, dar mai ales cu unul financiar. Practic, pe lângă taxele de şcolarizare, de 5.000 de euro anual, studenţii străini plătesc fie locuri în cămine, fie stau cu chirie în zone centrale, aproape de facultăţile UMF. Astfel, aceştia plătesc chiar şi 500-600 de euro lunar pentru o locuinţă modernă în Iaşi.

„Ei preferă apartamentele din zona Independenţei, care oricum se găsesc foarte greu acum. Cei mai mulţi închiriază locuinţele de la un an la altul, plătesc în avans, iar pe durata verii, tariful nu se schimbă. Cel mai important pentru un student străin este să fie aproape de facultate. Următorul criteriu îl reprezintă condiţiile din apartament, dar proprietarii au grijă să aibă locuinţe foarte confortabile în zonele centrale, chiar dacă nu sunt de mari dimensiuni“, a explicat un agent imobiliar din Iaşi.

Centru de limbi moderne de 1,5 milioane de euro

Pentru a veni în sprijinul studenţilor străini, Universitatea de Medicină din Iaşi a inaugurat, la începutul verii, un Centru de Limbi Moderne şi Integrare Culturală, clădire reabilitată integral din fonduri proprii. Spaţiul a fost amenajat într-o veche casă boierească – Casa Milescu de pe strada Săulescu nr. 4, clădire care a trecut printr-un proces complex de consolidare şi modernizare, investiţie estimată la aproape 1,5 milioane de euro.

Studenţi străini de la Iaşi FOTO Simona Stanciu

Foto- UMF Iaşi

„Aici a fost înfiinţat primul laborator de Chimie al Facultăţii de Medicină. Nu este întâmplătoare reunirea în acest loc a direcţiei de studiu a limbilor moderne alături de istoria medicinei, complementar cu centrul de consiliere şi orientare profesională, şi desăvârşită cu centrul de reuşită universitară. Aici se va lucra cu toţi studenţii noştri internaţionali, dar şi cu cei români, pentru integrare culturală, pentru învăţare uşoară. Aceştia vor fi susţinuţi şi consiliaţi pentru a le facilita adaptarea şi stimulându-i către competiţie prin proiectele Centrului de reuşită universitară“, a transmis la inaugurare conf. univ. dr. Daniela Druguş, director general al UMF Iaşi.

Practic, în această clădire se doreşte ca „studenţii străini să se adapteze atât în Universitate, cât şi în oraş, dar şi, la rândul lor, studenţii români să cunoască tradiţii, culturi şi oameni de alte naţionalităţi“. La finalul acestui an universitar, la ceremonia de absolvire organizată de UMF Iaşi, din cei 1.600 de viitori medici absolvenţi, 292 erau studenţi străini. Piaţa din faţa instituţiei a devenit neîncăpătoare, alături de absolvenţi fiind prezente şi rudele lor, unele familii venind de peste hotare pentru a fi prezente la ceremonie.

Pe lângă studenţii de la UMF, la Universitatea „Al.I. Cuza“ studiază sute de tineri din Republica Moldova. Totodată, anual, în jur de 1.500 de tineri vin în schimb de experienţă prin programul Erasmus şi studiază la Iaşi. Şi aceştia cheltuiesc mii de euro în oraş pe hrană şi distracţie.  ;

Grecoaicele cu cheltuieli la dublu

Evita şi Georgiana sunt din Creta, Grecia, iar când au intrat la Medicină în Iaşi nu împliniseră încă vârsta majoratului. Au auzit de la prieteni de posibilitatea de a studia în România şi au decis să vină la Iaşi. „Suntem pasionate de aceleaşi lucruri. Acasă am studiat ştiinţele exacte, dar nu am dorit să continuăm să facem asta, de aceea am decis să venim aici şi să facem altceva. Sistemul nostru de învăţământ e diferit, iar pe noi ne-au dat puţin mai repede la şcoală. Acum avem 19 ani şi suntem în anul doi de facultate la Medicină Generală“, spune amuzată Evita.

Studenţi străini de la Iaşi FOTO Simona Stanciu

Grecoaicele Evita şi Georgia FOTO Simona Stanciu

„Sistemul de învăţământ în Grecia nu este atât de performant, trebuie să faci meditaţii pentru orice. Aici lucrurile sunt mult mai organizate şi e mult mai uşor să faci performanţă. Eşti testat constant, trebuie să munceşti mai mult, dar doar aşa devii mai bun. Aici chiar trebuie să înveţi ca să treci examenele“, completează Georgiana. Cel mai greu le-a fost să se adapteze în prima săptămână, când a trebuit să vorbească în limba engleză peste tot.

Nici examenele nu au fost uşoare, Evita considerând că testul la Histologie i-a ridicat cele mai mari probleme: „Mi-a fost frică, pentru că mi s-a părut foarte complicat, dar în timp ce învăţam, mi-am dat seama că totul devine mult mai simplu. Cred că asta se întâmplă cu toate materiile: dacă înveţi, ţi se par mult mai uşoare la final“.

Totul se calculează la dublu

Costurile pentru anii de studenţie li se par scăzute, chiar dacă anual taxa de şcolarizare în familia lor se calculează la dublu.

„Cheltuielile diferă în funcţie de câţi oameni stau într-o casă. Noi suntem gemene, dăm 400 de euro la chirie, iar vara ne înţelegem cu proprietarul şi dăm mai puţin pentru a păstra locuinţa. Noi din start dăm 10.000 de euro pe taxele de şcolarizare, dar în rest, nu cheltuim foarte mult. Oricum, aici totul e ieftin. În Creta, mergi la supermarket şi cu 50 de euro iei doar câteva lucruri, aici, de banii aceştia, cumperi foarte mult. Spre exemplu, aici îţi poţi lua o ciocolată cu 3 lei, în Grecia dai pe ea 3 euro“, încearcă una dintre gemene să estimeze costurile din Iaşi. Cel mai mult, în oraşul de pe şapte coline, tinerelor grecoaice le place atmosfera şi faptul că au unde să se plimbe. „Noi locuim într-o localitate mai mică din apropierea capitalei Cretei, iar acolo nu avem supermarketuri foarte multe şi nici zone de recreere. Aici e mai mare oraşul, ai un mall unde te poţi duce şi alte locuri unde poţi petrece timpul liber“, este de părere Georgiana.

Cele două tinere susţin că nu le lipseşte marea, deşi în unele zile şi la Iaşi pot simţi temperaturile caniculare din Grecia: „Când locuieşti de mic într-o zonă cu mare, nu o mai apreciezi. Spre exemplu, vara trecută, când am fost acasă, am fost doar de câteva ori la plajă. Te plictiseşti de mare“.

Studentele mai apreciază în Iaşi faptul că se simt în siguranţă şi nu trebuie să-şi păzească tot timpul genţile, aşa cum sunt nevoite să facă în zonele turistice din Grecia. Această vară o vor petrece acasă, în Creta, iar din toamnă se vor întoarce pentru a începe un nou an de studiu.

Afaceri cu studenţii străini

De-a lungul anilor, Universitatea de Medicină „Grigore T. Popa“ a fost în centrul multor scandaluri legate de industria studenţilor străini de la Iaşi. Direcţia Naţională Anticorupţie a cercetat de la dosare de dare şi luare de mită până la modalitatea de admitere a străinilor la UMF Iaşi. În 2015, toate cele 951 de dosare depuse de candidaţii străini au fost reevaluate, după ce au apărut informaţii conform cărora 94 de tineri, cei mai mulţi de origine marocană, ar fi plătit pentru ca notele să le fie mărite şi, astfel, să intre pe lista celor admişi.

„Procesul de înmatriculare a studenţilor la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Senatul Universităţii a decis reevaluarea tuturor dosarelor“, declara, în octombrie 2015, prof. dr. Dragoş Pieptu.

Până în acest moment, nu s-au identificat vinovaţii în acest dosar, cei din cadrul conducerii UMF Iaşi fiind cei care au sesizat neregulile la punctajele de admitere.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite