Viaţa studenţilor străini veniţi la Iaşi. „Am văzut mulţi români care muncesc acasă la mine, în Germania, şi am vrut să le cunosc ţara“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Damaris Stein, tânără studentă din Germania, venită la Iaşi prin programul Erasmus
Damaris Stein, tânără studentă din Germania, venită la Iaşi prin programul Erasmus

Mii de studenţi străini se înscriu anual la programele de studii ale universităţilor din Iaşi. Taxele mai mici decât cele plătite în ţara din care ei provin sunt cele care îi aduc pe străini în România. Mulţi dintre aceştia sunt înscrişi la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi.

Visul multor tineri români este să studieze peste hotare, dar şi universităţile din ţara noastră atrag studenţi străini. Tinerii străini vin la noi ca să studieze medicina, economia sau chiar jurnalismul şi laudă sistemul românesc de educaţie.

Taxele plătite de către studenţi se ridică la suma de 5.000 de euro pe an, la care se adaugă şi costurile de trai, precum chiria (între 400 şi 600 de euro pentru un apartament de 2 sau 3 camere, în zone apropiate UMF). Cu toate acestea, străinii consideră taxele din România acceptabile, din moment ce universităţile, atât cele private, cât şi cele de stat din ţările lor de origine, pot avea taxe de până la 10.000 de euro pe an. 

Cei mai mulţi studenţi străini veniţi la Iaşi sunt înscrişi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi, numărul acestora ajungând la 2516. Potrivit reprezentanţilor UMF Iaşi, numărul a rămas constant în ultimii ani, cererea tinerilor străini pentru cursurile de medicină de la Iaşi rămânând la fel de ridicată.

Tineri străini studiază şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, acolo unde fac cursuri intensive de limbă română. Damaris Stein, o tânără în vârstă de 24 de ani, din Germania, este studentă la Universitatea din Freiburg din Germania, acolo unde studiază Ştiinţe Politice. A venit la Iaşi într-un schimb de experienţe Erasmus. Aici, la Universitatea „Cuza”, este înscrisă la Facultatea de Litere. Spune că a ales Iaşiul pentru că a văzut la ea acasă, în Germania, mulţi români care muncesc şi a vrut să cunoască şi ea mediul din care provin aceştia. 

„Am ales Iaşi pentru că am văzut în Germania mulţi români care muncesc acolo pentru un trai mai bun şi am vrut să le cunosc şi ţara”, mărturiseşte Damaris Stein în discuţia cu reporterul „Adevărul”.

Limba română le dă bătai de cap studenţilor străini

Despre limba română spune că este dificilă, dar frumoasă. Tot studenta Damaris remarcă faptul că cine cunoaşte limba italiană poate învăţa foarte repede şi limba română. Tânăra a găsit şi asemănări între Iaşi şi Freiburg: „Unele tramvaie sunt germane - toate inscripţiile de urgenţă sunt în limba germană. Acesta este un lucru care îmi aminteşte de acasă. Şi Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi îmi aminteşte de casă. De asemenea, din pieţele de la Iaşi pot cumpăra varză murată, păstrată în butoaie, ceea ce îmi aminteşte de un fel de mâncare tipic germană”.

Pe lângă comunicarea în limba română, care îi dă bătăi de cap, tânăra spune că i se pare banal ca un student cazat la un cămin să fie nevoit să-şi cumpere tigăi, farfurii şi tacâmuri, mai ales dacă el se află la Iaşi într-un schimb de experienţă Erasmus. „Locuiesc într-un dormitor din Căminul C5 - este o prostie că fiecare nou student Erasmus trebuie să cumpere farfurii, vase şi tacâmuri. La final, îl laşi acolo şi probabil va fi aruncat la gunoi.”

Studeţii străini de la Universitatea de Medicină din Iaşi spun că principalul motiv pentru care au venit la Iasi este taxa care este considerabil mai mică şi pe care o pot plăti în rate. „Taxele pentru studenţii străini sunt de 5.000 de euro pe an şi pot fi plătite în trei rate. Folosesc şi autobuzele şi tramvaiele din Iaşi, e 40 de lei pe lună pentru studenţi”, spune un tânăr din Israel, student în anul IV la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iaşi. Tânărul a vorbit cu reporterul „Adevărul” în limba română, se află în Iaşi de cinci ani şi spune că a făcut cursuri intensive de limbă română la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

    

Toţi studenţii străini vor să se întoarcă acasă după studii.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite