ANAF a amendat o companie din Iași pentru încălcarea sancțiunilor antiruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este vorba despre Deltrans Grup & Ro, care a livrat doua camioane cu placaj din Kostroma clienților din Moldova, în tranzit prin Romania.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Agenția Națională a Administrației Fiscale din România (ANAF) a amendat o companie de transport din județul Iași pentru o înțelegere de afaceri asociată cu omul de afaceri rus Alexei Mordashov, inclus în lista de sancțiuni a UE, a anunțat marți canalul Pro TV .

Potrivit Yasskaya Gazeta, la 1 martie anul trecut, compania românească Deltrans Grup & Ro a semnat un contract, conform căruia a livrat două camioane cu placaj din Kostroma clienților din Moldova, primind 9,2 mii dolari pentru acest serviciu. Departamentul fiscal, aflând despre afacere, a aplicat companiei o amenda de 30 de mii de lei (6,5 mii de dolari).

Reprezentanții Deltrans Grup & Ro au contestat amenda în instanță, susținând că nu știu că firma Sveza din Kostroma și fabrica de placaj Manturovo sunt controlate de firma Severgroup asociată cu Mordashov. În plus, Mordashov a fost inclus în lista de sancțiuni pe 28 februarie 2022, adică cu o zi înainte de încheierea contractului, iar site-ul ANAF nu a informat despre acest lucru.

Drept urmare, judecătorii ieșeni au decis că „statul român era obligat să sesizeze” părțile interesate despre legăturile comerciale ale persoanelor implicate în listele de sancțiuni, și au anulat amenda. Cu toate acestea, departamentul fiscal a depus contestație pe 10 martie a acestui an. Astfel, procesul continuă, data noii ședințe de judecată nefiind încă stabilită.

De la începutul conflictului din Ucraina, Fiscul a verificat 2.000 de persoane juridice și persoane fizice pentru respectarea sancțiunilor impuse Rusiei și a blocat 20 de milioane de euro aparținând companiilor rusești, notează Pro TV.

Mordashov este principalul acționar al companiei miniere și metalurgice Severstal, unul dintre cei mai mari producători de oțel din Rusia. Potrivit Bloomberg, el are în prezent active de 20,2 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite