Afacerea „Buletinul”: mii de locuitori fantomă în Iaşi: „Vin doar să se înregistreze pentru alocaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi din Iaşi sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană sau pentru a lua alocaţii de stat româneşti pentru copii

În mai multe comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial.

În satul Cozia din comuna Costuleni, judeţul Iaşi, locuiesc, pe hârtie, peste 2.000 de persoane. Primarul spune că nu i-a văzut niciodată. Cei care mai trec din când în când pe acolo, când au nevoie de câte un act de la primărie, nici nu ştiu cum se numeşte satul care le este domiciliu.

„Până a merge să-şi facă fotografia pentru actul de identitate, ei nici nu vin aici. Practic, au mandatat pe cineva care să se ocupe de toate actele. Unii mai vin când au nevoie să-şi înscrie copiii, au dreptul să primească alocaţie, că doar sunt locuitori ai comunei. Şi îi mai întreb de unde sunt, care le e domiciliul, iar mulţi îmi răspund «Colza», nici nu ştiu că se cheamă «Cozia»”, spune primarul comunei Costuleni.

Aceeaşi situaţie este şi în comunele Moşna, Răducăneni sau Grajduri, tot din judeţul Iaşi. Un apartament din comuna Moşna este domiciliu pentru 3.000 de persoane, toate din Republica Moldova. În comună ar mai exista câteva case în care sunt luaţi în spaţiu cetăţeni moldoveni.

Potrivit primarului comunei, fenomenul a luat naştere în urmă cu cinci ani, în 2015, atunci când au apărut pe listele cu locuitori primii cetăţeni din Republica Moldova.

Unul dintre cei 2.000 de cetăţeni domiciliaţi în casa de 30 de metri pătraţi din Cozia a acceptat să stea de vorbă cu reporterul „Adevărul”, cu condiţia să nu îi fie dezvăluită identitatea. Spune că din 2017 locuieşte oficial în comuna Costuleni, o singură dată a fost acolo, tot în 2017.

„Am aflat de la cunoscuţi că există persoane care ne ajută cu domiciliul. Am apelat şi eu la ei, aveam nevoie pentru muncă. Aşa pot să mă angajez mai uşor”.

A lucrat până acum în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Acum se află în Republica Moldova. Referindu-se la acest subiect, după ce a aflat câţi colegi de casă mai are în acte, spune că nici dacă ar vrea n-ar putea locui cu toţii acolo.

Are şi prieteni buni pe care i-a îndemnat să apeleze la această metodă, pentru care spune că nu a cheltuit mai mult de 100 de euro.

Nici la urechile primarului din comună nu au ajuns alte sume. „Din câte am înţeles dau 50-100 de euro, iar persoanele respective se ocupă de documente”, spune Mirică Dodan, primarul din Costuleni.

Mulţi locuitori, secţii de votare goale

Fenomenul iese la lumină mai ales de alegeri, când secţii întregi de votare rămân goale pentru că au arondate apartamente în care oficial locuiesc mii de oameni. Aceştia, de obicei moldoveni, doar şi-au făcut cărţi de identitate româneşti şi nu merg la vot.

Drept dovadă, judeţul Iaşi a înregistrat la alegerile locale din acest an un record naţional de absenteism: la o secţie de votare a fost prezenţă de 0%. Situaţia unică în ţară s-a petrecut la Şcoala Gimnazială Măcăreşti, comuna Prisăcani, acolo unde au fost organizate două secţii de votare: 589 şi 590.

La prima secţie, prezenţa e 0% (din 1.693 de alegători înscrişi pe listă), la cea de-a doua prezenţa este de 52% (din 508 de alegători înscrişi pe listă).

Explicaţia este că secţia 589 este destinată unei singure adrese la care figurează cu domiciliu cei 1.693 de alegători înscrişi pe liste permanente, toţi din Republica Moldova.

„Sunt toţi cetăţeni din Republica Moldova care au primit cetăţenie română şi ulterior şi-au stabilit domiciliul aici, toţi figurează la aceeaşi adresă, care este arondată secţiei respective. Este o asociaţie care i-a sprijinit pe aceştia să poată avea domiciliu în Măcăreşti”, a declarat primarul din Prisăcani.

Primăriile se aleg cu amenzile locuitorilor-fantomă

Cu sau fără prezenţa acestor cetăţeni la casele care le sunt domiciliu oficial, sistemul merge mai departe. Amenzile ajung în comunele din Iaşi, acolo unde nu calcă niciodată aceste persoane, iar primăriile, pentru a-şi recupera banii, trebuie să-i găsească.

„Toate amenzile vin aici. Trebuie să îi căutăm noi. Durează acest proces. Iar noi ne alegem cu amenzi. Eu nici nu îi ştiu. Îi văd doar când mă uit pe listele electorale. Şi mă trezesc nu amenzi”, a conchis primarul comunei Costuleni.

De nevoia moldovenilor de peste Prut de un act de identitate care să le ofere posibilitatea de a beneficia de drepturile cetăţenilor UE profită proprietarii care au dezvoltat adevărate afaceri din asta. Tot ce trebuie să facă este să meargă la DLEP cu actul de proprietate al locuinţei, iar pentru asta câştigă sute de euro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, „în cazul de la Cozia, din comuna Costuleni, este un dosar penal întocmit pentru fals şi uz de fals, iar în cazul de la Moşna, dosarul este puţin mai vechi şi a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni.”

Legea îi permite unui proprietar să ia mai multe persoane în spaţiu. Acestea ar trebui declarate la întreţinere, însă acest lucru nu se întâmplă şi de aici încep ilegalităţile. Ilegal este şi când proprietarul cere bani pentru a ajuta pe cineva să obţină viză de flotant în locuinţa lui.

Vă mai recomandăm:

Cum au ajuns alegătorii fantomă din Moldova să dea un „tun” de 4,8 milioane de euro la bugetul României

Rezidenţa pentru România se vinde „la negru”, ca la piaţă, cu 40 de euro. „Filierele”, ştiute şi tolerate

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite