Rezidenţa pentru România se vinde „la negru”, ca la piaţă, cu 40 de euro. „Filierele”, ştiute şi tolerate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micul imobil cu 2000 de „chiriaşi” basarabeni, din Galaţi FOTO C Crângan
Micul imobil cu 2000 de „chiriaşi” basarabeni, din Galaţi FOTO C Crângan

Pentru sume cuprinse între 40 şi 60 de euro, oamenii obţin dreptul de reşedinţă în România, ceea ce le dă posibilitatea să plece oriunde în Uniunea Europeană ca să îşi câştige existenţa. Samsarii obţin sume colosale, de ordinul a zeci şi chiar sute de mii de euro din acest trafic cu adrese fictive de rezidenţă.

România se confruntă de ani buni cu  un fenomen a cărui amploare este greu de cuantificat: luările fictive în rezidenţă. Practic, o persoană oferă alteia, contracost, posibilitatea să figureze cu drept de rezidenţă în România, astfel încât să poată circula apoi oriunde în Uniunea Europeană.

La Galaţi se poate vorbi de un adevărat trafic cu luări în rezidenţă care nu au nicio treabă cu realitatea. Este vorba despre mii de basarabeni şi ucraineni care plătesc diverse sume de bani ca să poate avea apoi acces în orice ţară din spaţiul comunitar. „Plătesc între 40 şi 60 de euro de persoană. Figurează apoi fictiv la acea adresă pentru că în realitate nu au locuit niciodată acolo”, ne-a declarat Silviu Bacalum, şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi.

Acţionează nestingheriţi, la vedere

Chiar în curtea Poliţiei municipale din Galaţi sunt aproape permanent câteva persoane care îşi oferă adresele doritorilor de rezidenţă în România. Se negociază preţul ca la piaţă , iar apoi samsarii îi ”rezolvă” pe basarabenii care visează la un trai decent în Occident. Chirie zero, taxe zero. Doar primire în spaţiu, cu „plata la negru”.

Fenomenul a atins proporţii nebănuite la Galaţi, dar cu toate acestea acţiunile oamenilor legii împotriva traficanţilor de rezidenţă în România sunt aproape inexistente. Cea mai cunoscută acţiune a acestora a avut loc pe 22 ianuarie 2018, când poliţiştii din cadrul Serviciului  Ordine Publică Galaţi au efectuat o percheziţie domiciliară la adresa unui bărbat de 45 ani, din Galaţi, suspectat de fals în declaraţii în formă continuată.

”În perioada 2016-2017, acesta ar fi făcut, în nenumărate rânduri, declaraţii necorespunzătoare adevărului, în faţa funcţionarilor din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi, completând formularul prin care primea în spaţiu, la adresa unde locuia, cetăţeni din Republica Moldova. În schimbul obţinerii de foloase materiale, bărbatul ar fi facilitat, în acest mod, obţinerea domiciliului scriptic, în municipiul Galaţi, unui număr de 1.489 de cetăţeni moldoveni”, declara la acel moment Crina Dragu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare, poliţiştii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, precum şi sumele de 2.795 de euro şi 700 de lei. Este vorba despre Laurenţiu Maxim, un gălăţean de 45 de ani, care a şi fost ulterior trimis în judecată pentru fals în declaraţii în formă continuată. De doi ani procesul bate pasul loc, pe 28 octombrie urmând să înceapă audierea martorilor în dosar.

Record absolut: peste 8.500 de persoane care „locuiesc” la două adrese

În momentul de faţă, ceea ce făcea Laurenţiu Maxim pare o joacă în grădină faţă de numărul uriaş de luări fictive în rezidenţă. Recordul absolut este deţinut de o persoană care a preluat într-un spaţiu 3.057 de persoane, iar în altul nu mai puţin de 5.474 de persoane.

Urmează apoi un gălăţean la domiciliul căruia ar locui teoretic 2.719 persoane, un altul cu 1.816 ”chiriaşi”, iar lista continuă cu 954 de rezidenţi fictivi la o adresă, 872 , 768, 640 şi respectiv 573 de falşi chiriaşi. Grav este că aceste cifre se schimbă în fiecare zi şi nu în bine. Aceşti oameni nu au locuit niciodată la adresele unde figurează ca rezidenţi şi nici măcar nu ştiu unde sunt.

Toată această armată de cetăţeni străini a creat o sumedenie de probleme şi generează cheltuieli consistente pentru statul român. „Închipuiţi-vă ce cheltuieli se fac cu poliţiştii locali care sunt angajaţi raportat la numărul de persoane care locuiesc în Galaţi. La acestea se adaugă secţii de votare deschise la fiecare ciclu electoral, personalul de acolo şi paza lor”, susţine Silviu Bacalum, şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Galaţi.

Cei mai mulţi dintre cei care obţin rezidenţa fictivă în România pleacă apoi către Europa de Vest, unde au astfel drept de liberă circulaţie. Unii muncesc, dar destul de mulţi îngroaşă numărul infractorilor de acolo. În statistici ei figurează ca români.

Alţii, se folosesc de rezidenţă pentru micile afaceri transfrontaliere. Pot circula liber din Moldova în România, dar şi invers. Duc cu ei mărfuri de toate feluri, uneori de contrabandă, alimentează comerţul nefiscalizat de pe cele două maluri ale Prutului.

Situaţia este cunoscută la nivel de Guvern, de MAI şi de MAE de mai mulţi ani, însă nimeni nu a luat nicio măsură pentru a stopa fenomenul care aduce prejudicii imense României, în fiecare an.

Vă mai recomandăm şi:

Cum au ajuns alegătorii fantomă din Moldova să dea un „tun” de 4,8 milioane de euro la bugetul României

Moldovenii aproape că au triplat populaţia Vasluiului în ultimii 10 ani. Garsoniere cu locuitori cât o comună

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite