VIDEO Splendoarea Munţilor Orăştiei, târâmul cetăţilor dacice. Cum se poate ajunge în locul dintre nori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munţii Orăştiei adăpostesc cele mai faimoase cetăţi dacice şi oferă călătorilor care îi explorează privelişti impresionante.

Două şosele construite în ultimii cinci ani duc la Târsa, un sat din Munţii Orăştiei faimos pentru frumuseţea priveliştilor sale.  

GALERIE FOTO

Una dintre ele porneşte din Boşorod, de pe Valea pârâului Luncani, şi urcă prin pădure, pe o distanţă de circa 12 kilometri, şerpuind pe versantul abrupt. Diferenţa de nivel dintre cele două localităţi ajunge la aproape 700 de metri. Drumul asfaltat se opreşte în dreptul fostei şcoali din cătunul Prihodişte, aflată la cota de aproape 1.000 de metri deasupra nivelului mării.


De cealaltă parte a versantului, o altă şosea, de 12 kilometri, porneşte aproape la fel de abrupt, din satul Costeşti, urcând pe valea Făeragului spre locul din munţi, cu o diferenţă de nivel de peste 600 de metri.

De la vechea şcoală din Prihodişte, călătorii îşi pot continua aventura pe un drum forestier ce traversează pădurile de fag şi conifere, ajungând în Poiana Omului – un vechi loc de întâlnire a ciobanilor.

image


Turiştii care nu se încumetă să pornească pe drumul de pământ, aproape inaccesibil maşinilor pe unele porţiuni, se opresc la Prihodişte. De pe coama dealului, pot admira frumuseţea tărâmului cetăţilor dacice, cu casele şi stânele risipite pe versanţii împăduriţi, deasupra cărora se ridică, la aproape 1.700 de metri Vârful Godeanu – „muntele sfânt al dacilor”. De cealaltă parte, se dezvăluie alte şiruri de munţi dincolo de care se întind Ţara Haţegului şi Valea Streiului.



Târsa, un sat cu mai puţin de 200 de locuitori, se află în Parcul Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Aria protejată este întinsă pe mai mult de 38.000 de hectare, în Munţii Şureanu, iar între limitele ei trăiesc doar câteva mii de oameni. Parcul ocupă teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orăştioara de Sus şi Boşorod, iar cele câteva sate de pe raza lui sunt risipite pe munte, ori înşirate pe văile unor pârâuri. Toate aşezările sunt înconjurate de pădurea care ocupă peste 70% din suprafaţa parcului natural. 

image
image

„Perlele” parcului natural sunt cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi peşterile sale, cea mai cunoscută dintre ele fiind Peştera Cioclovina.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satul păstorilor din munţi unde oamenii trăiesc ca în vremea dacilor. Frumuseţea locului cu nume predestinat

VIDEO Tărâmul de vis al dacilor, invadat de turişti. Povestea satului de pe munte revigorat după apariţia şoselei

VIDEO Satul care a renăscut pe muntele sfânt al dacilor. În anii 2000, ţinutul de poveste nu mai avea niciun locuitor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite