VIDEO Feerie de iarnă în capitala dacilor. Sarmizegetusa Regia şi-a întâmpinat primii turişti din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Un strat consistent de zăpadă s-a aşternut în Sarmizegetusa Regia, cea mai faimoasă cetate dacică din România, şi a dat strălucire vestigiilor sale.

Sarmizegetusa Regia a fost, în primele zile ale anului 2020, una dintre destinaţiile favorite ale turiştilor care au ajuns în judeţul Hunedoara.

GALERIE FOTO

Fosta capitală a dacilor din Munţii Orăştiei, acum aflată pe lista monumentelor din patrimoniul mondial UNESCO şi-a întâmpinat oaspeţii veniţi din toate colţurile ţării într-o atmosferă de poveste, acoperită de zăpezile căzute din abundenţă.

„Am venit din Timişoara pentru a ne bucura de priveliştea din cetatea dacilor. Ne-am lăsat maşina la trei - patru kilometri de Sarmizegetusa Regia şi am urcat pe jos, cu sania, prin pădure. Locul este minunat şi mai accesibil faţă de anii trecuţi, când drumul nu era curăţat de zăpadă”, a relatat Ioana. o tânără din Timişoara.

Intrarea la Sarmizegetusa Regia a fost gratuită în 1 şi 2 ianuarie, iar turiştii au putut vizita monumentul istoric până în jurul orei 15.00.

Ultimii patru kilometri ai drumului spre cetatea dacică sunt acoperiţi cu zăpadă, iar şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă pe acest sector, un urcuş cu numeroase curbe.

sarmizegetusa regia foto adevarul daniel guta

„Cu toate că peisajul de iarnă este fascinant, recomandăm prudenţă pe drumul judeţean 705A, unde circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu pornească la drum cu autovehiculul neechipat corespunzător, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere, să nu bruscheze comenzile maşinii şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, pentru a preveni producerea de evenimente rutiere”, a informat Administraţia Sarmzegetusa Regia.

sarmizegetusa regia foto adevarul daniel guta

Sarmizegetusa Regia, cea mai preţioasă cetate dacică


Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice, dar şi numeroase vestigii care oferă indicii despre standardul de viaţă ridicat al locuitorilor aşezării din Epoca Fierului.

Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Primele cercetări sistematice s-au derulat în Sarmizegetusa Regia la începutul anilor 1800, dar cea mai mare parte a sitului nu a fost cercetată sistematic până în prezent.

sarmizegetusa regia foto adevarul daniel guta

Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume 

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite