VIDEO Tărâmul de vis al dacilor, invadat de turişti. Povestea satului de pe munte revigorat după apariţia şoselei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala de la marginea satului, acum o clădire abandonată, reper pentru turişti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Şcoala de la marginea satului, acum o clădire abandonată, reper pentru turişti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O şosea construită cu două milioane de euro a transformat un sat izolat în Munţii Orăştiei într-una dintre cele mai atractive destinaţii turistice. În satul Târsa, aflat la aproape 1.000 de metri altitudine, ajung acum oameni din toată ţara, încântaţi de priveliştile crestelor pe care au fost ridicate cetăţile dacice şi de legendele locului.

GALERIE FOTO

Un sat pitoresc, aflat la aproape 1.000 de metri altitudine, în Munţii Orăştiei, a devenit una dintre cele mai atractive destinaţii pentru amatorii de drumeţii. În urmă cu câţiva ani, locul era aproape neexplorat de străini, din cauza drumului inaccesibil.

Cei care se aventurau pe munte făceau eforturi mari pentru a ajunge în cătunele dintre nori, după cum le spun localnicii, înconjurate crestele fostelor cetăţi dacice - locuri în care mai trăiesc doar câteva zeci de familii. După ce au fost investiţi peste două milioane de euro în construirea unei şosele de 11 kilometri (DJ 668 A Costeşti – Târsa – Prihodişte), viaţa sătenilor s-a transformat.

„În fiecare zi, mai ales vara, o mulţime de maşini trec pe şoseaua din faţa casei mele. Sunt turişti care se îndreaptă spre vechea şcoală din Prihodişte, închisă pentru că nu au mai fost copii în sat, unde se termină drumul. De acolo, urcă pe creste, îşi fac fotografii sau pornesc pe potecile din pădure”, povesteşte Ioana, o vârstnică din Târsa. Noua şosea spre Târsa a fost construită în locul unui drum de pământ, care şerpuia pe versanţi abrupţi şi traversa păduri întunecoase.

tarsa foto daniel guta adevarul

„Târsa este un loc superb, situat la o înălţime considerabilă, un loc curtat de tot mai mulţi turişti, de cei care au venit să îşi cumpere proprietăţi acolo. Şi acest lucru se întâmplă şi datorită acestui drum pe care se ajunge foarte repede,  pentru că civilizaţia începe cu drumul. Despre Târsa se spune că este un platou unde te poţi reîncărca energetic”, spune Tiberiu Cacuci, primarul comunei Boşorod, de care aparţine satul.

Şcoala părăsită din Prihodişte şi satul din munţi / VIDEO: ADEVĂRUL.

Poiana Omului, cel mai atractiv loc din zonă
Cea mai frumoasă legendă pe care turiştii o află de la localnicii din Târsa vorbeşte despre locul unde ar fi murit Decebal, regele dac care a ales să îşi pună capăt vieţii înainte de a fi prins legionarii romani aflaţi pe urmele lui. Un platou impresionant, înconjurat de păduri de fagi şi brad, se înfăţişează călătorilor la capătul unui drumeag de circa o oră, de la marginea satului Târsa. Platoul dintre nori, foarte ofertant pentru oaspeţii săi datorită peisajelor şi istoriei sale, se numeşte Poiana Omului, iar din cele mai vechi timpuri a fost loc de întâlnire al păstorilor din munţi.

tarsa foto daniel guta adevarul

„Am întâlnit o mulţime de grupuri de turişti care, ajunse la Târsa, se îndreptau spre Poiana Omului. Oamenii îşi lasă maşinile la vechea şcoală a satului Prihodişte, aflată la limita comunelor Boşorod şi Orăştioara de Sus, locul unde se termină şoseaua construită în ultimii ani şi urcă apoi pe jos, pe un drum forestier, spre Poiana Omului. Poteca desparte o pădure de fag de una de brad şi îi aduce pe drumeţi pe platoul întins, acoperit cu un covor de iarbă care nu creşte mare niciodată. Un monument ridicat în memoria unui localnic care a decedat acolo şi o troiţă veche marchează locul unde se spune că s-ar fi sinucis Decebal. Acolo fagii cresc în pâlcuri, iar bătrânii satelor spun că arborii crescuţi astfel aduc aminte de o scenă de pe Columna lui Traian, cu pâlcurile de soldaţi romani care priveau moartea lui Decebal”, spune fotograful Remus Suciu, explorator al zonei Munţilor Orăştiei.

tarsa foto daniel guta adevarul

Din satul Târsa Poiana Omului, o reţea vastă de trasee turistice porneşte pe creste şi prin şesuri spre cetăţile dacice sau spre locuri de poveste ca Fundătura Ponorului sau Luncile Ponoriciiului, embleme ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.

Potrivit primarului, un alt drum, de cinci kilometri, care urcă pe munte din Boşord spre Târsa, traversând zone greu accesibile, va fi transformat într-o şosea modernă, începând din această vară.

tarsa foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satul care a renăscut pe muntele sfânt al dacilor. În anii 2000, ţinutul de poveste nu mai avea niciun locuitor

FOTO Povestea emoţionantă a Salvinei, bătrâna din satul ascuns în Apuseni care trăieşte dintr-un ajutor de 100 de lei

VIDEO Golgota aurului. Cum se vede lumea de pe conul vulcanic care a făcut celebru un sat din Munţii Metaliferi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite