VIDEO Scene tulburătoare la un centru de plasament. Copii bătuţi cu mătura. Reacţia angajatei: „Bine îţi face!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ARHIVĂ.
ARHIVĂ.

Scene tulburătoare filmate într-un centru de plasament din Lupeni, în care copiii sunt disciplinaţi cu bâta şi puşi să facă flotări, au fost publicate pe reţelele sociale.

Mai mulţi copii aflaţi în grija unui centru de plasament din Lupeni au fost supuşi umilinţelor şi agresiunilor, arată un clip publicat pe reţelele sociale.

Imaginile au fost filmate în urmă cu un an, însă au fost scoase la iveală abia în aceste zile. Ele arată cum câţiva copii sunt întinşi pe jos, şi agresaţi cu o bâtă, în timp ce unul dintre ei strigă „Lasă-mă”.

O voce de femeie îi răspunde: „Niciun lasă-mă, bine îţi face! Că dacă îţi plăcea, stăteai pe scaun. Foarte bine îşi face”.

Imaginile au fost publicate şi de Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi, care a reclamat abuzul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

„Corecţie cu coada măturii într-un complex destinat copiilor fără familii din Lupeni, judeţul Hunedoara. (...) În imagini se poate observa cum un îngrijitor a aplicat corecţii unui copil de nici şase ani cu coada măturii. Un grup de copii aflaţi în grija centrului de plasament din Lupeni susţin că astfel de incidente se repetă destul de des, iar personalul de acolo se comportă urât la adresa lor, adresându-le jigniri şi alte pedepse fizice. Un adolescent care doreşte să rămână sub protecţia anonimatului susţine că şi el a fost ţinta mai multe abuzuri şi că nu a mai rezistat. Mi-a scris. Cei care ar fi trebuit să fie modele pentru copiii fără familii, angajaţii centrului de plasament din Lupeni, sunt doar nişte monştri. În ultima perioadă, zeci de mesaje cu strigăte disperate de ajutor au ajuns la mine, prin email şi social-media. Au venit din partea copiilor adăpostiţi în casele statului. Astfel de incidente la care sunt supuşi copiii în repetate rânduri trebuiesc oprite, iar în cazul de faţă, credem că există cazuri izolate de abuzuri mult mai grave”, a fost mesajul publicat de Vişinel Bălan, cel care a prezentat filmuleţul. Bărbatul care a solicitat intervenţia autorităţilor a susţinut, greşit, că filmuleţul a fost realizat în prima zi de Paşte, şi nu în luna martie 2019, conform reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Hunedoara.

Anchetă la Lupeni

Imaginile sunt însă reale şi au fost realizate în centrul de plasament din Lupeni, a precizat Geanina Ianc, director al DGASPC Hunedoara. Ea a declarat pentru adevarul.ro că a aflat despre existenţa filmuleţului din discuţiile cu copii, în jurul datei de 31 martie, iar ulterior la centrul din Lupeni a început o anchetă.

„Este vorba de un film realizat cu cel puţin un an în urmă, la Lupeni. Noi am aflat despre existenţa lui la sfârşitul lunii martie, şi are loc o cercetare disciplinară. Am identificat cine este persoana de sex feminin care agresează copii şi băiatul care loveşte. Suntem într-o cercetare, ieri am sesizat şi Poliţia. Doamna în cauză este în concediu medical, iar dacă revine din concediu va fi suspendată până la finalizarea cercetărilor. Dar nu este ceva real, de acum, recent. Aşteptăm rezultatele anchetei”, a precizat Geanina Ianc. Directorul DGASPC Hunedoara a mai precizat că minorii aflaţi la centru au telefoane mobile, iar pe uşile dormitoarelor sunt afişate numerele de telefon (Tel-verde) ale autorităţilor de protecţie a copiilor la care pot face sesizări în orice clipă dacă sunt victimele unor infracţiuni.


Mai puteţi citi şi:

VIDEO Familie numeroasă anchetată după ce a fentat carantinarea la venirea în ţară dintr-o „zonă roşie”

Noul coronavirus zdruncină cartierele din Valea Jiului. Cum sunt „taxate“ revoltele de la „polul sărăciei“

Dosarul morţii fetei din Dubai într-un accident cumplit a fost soluţionat după aproape opt ani

VIDEO Revoltă în Vulcan: zeci de oameni în stradă. Două persoane au ameninţat că se sinucid dacă nu primesc ajutoare

Scrisoarea de revoltă a medicilor de la Spitalul Deva: „Oamenii sunt obligaţi să muncească până la epuziare”

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite