Scrisoarea de revoltă a medicilor de la Spitalul Deva: „Oamenii sunt obligaţi să muncească până la epuziare“
0Angajaţii Spitalului judeţean din Deva se plâng că sunt obligaţi să muncească timp de 14 zile, fără organizarea legală a timpului de muncă şi a celui de odihnă şi acuz conducerea unităţii medicale de abuzuri.
Sindicatul Medicorul Honorem al medicilor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva a transmis o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţţii, Nelu Tătaru, şi ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, în care acuză coducerea unităţii medicale de abuzuri şi avertizează că dacă situaţia prezentată persistă medicii vor refuza categoric prezentarea la muncă
În 29 martie, unitatea medicală a intrat în carantină, iar personalului medical i-a fost interzis să părăsească incinta SJU Deva, fiind interzise de asemenea externările şi internările de cazuri noi. Sindicatul arată de atunci angajaţii au fost înştiinţaţi de conducere că sunt obligaţi să muncească timp de 14 zile, fără organizarea legală a timpului de muncă şi a celui de odihnă. A doua zi, însă DSP Hunedoara a schimbat regulile instituite anterior şi a dispus ca SJU Deva să interneze cazuri noi - Covid pozitiv.
Medicii arată că, din 30 martie, s-au efectuat în continuare internări de cazuri noi în cadrul SJU Deva, pacienţi de a căror îngrijire s-a ocupat acelaşi personal medical închis în incinta spitalului, la care s-au adăugat persoane aduse de acasă, care au fost supuse aceloraşi interdicţii.
„Angajaţilor închişi în spital le este interzis să primească obiecte de uz personal din exteriorul spitalului, inclusiv tratament medical prescris pentru afecţiunile cronice ale unora dintre aceştia, fără a le fi asigurate din alte surse. Mergând pe modelul descris mai sus, conducerea SJU Deva încearcă prin presiuni şi ameninţări cu deschiderea unor dosare penale, aducerea de personal la muncă din exterior, pentru perioade consecutive obligatorii de câte 14 zile, fără a se consemna acest lucru prin înscrisuri, cu interzicerea neîntemeiată a părăsirii incintei spitalului în acest interval de timp, precum şi fără organizarea legală a timpului de muncă şi de odihnă. Practic, personalul angajat este obligat să muncească până la epuizare, continuu, fiind fără pauză la dispoziţia pacienţilor internaţi şi a celor care se internează în unitatea sanitară în continuare, deşi există personal suficient care aşteaptă să se dispună revenirea la un program legal de muncă”, se arată în scrisoarea deschisă.
Avertismentul medicilor
Medicii susţin că în privinţa angajaţilor din spital expuşi în mod prelungit la spaţii contaminate cu încărcare virală mare, există un risc al evoluţiei bolii spre o formă severă, drept pentru care astfel de măsuri pun în pericol grav viaţa şi sănătatea personalului medical, încălcând în acelaşi timp dispoziţiile imperative ale Codului Muncii.
„Toată situaţia mai sus descrisă naşte serioase întrebări referitoare la situaţia unică a SJU Deva, precum:
- din ce motiv s-a permis ca SJU Deva să fie declarat singurul spital Covid-19 din ţară, încă de la debutul pandemiei, cu încălcarea vădită a prevederilor referitoare la implicarea etapizată a spitalelor?
- din ce motiv s-a permis declararea SJU Deva spital Covid – 19 în lipsa unui analizor RT - PCR şi a unor circuite epidemiologice anterior identificate şi aprobate?
- de ce se evită sau se ascunde o vizită a ministrului sănătăţii la SJU Deva, fiind declarat al treilea mare focar Covid-19 din ţară, lăsând cele mai importante decizii la îndemâna unor persoane care şi-au arătat deja competenţele?
- unde sunt transportate şi tratate în prezent cazurile de mare urgenţă non-Covid-19 din judeţul Hunedoara, devreme ce până acum o săptămână SJU Deva era cel care gestiona majoritatea lor?
- de ce nu s-a făcut nici cel mai mic efort de reabilitare a SJU Deva, acesta fiind în prezent singura unitate sanitară care funcţionează cu personalul medical închis în incintă?”, scriu medicii.
Reprezentanţii angajaţilor spitalului au precizat că majoritatea personalului chemat la muncă după închiderea spitalului avea opţiunea de a nu se prezenta în astfel de condiţii abuzive, fiind dispus să tolereze un astfel de comportament doar pentru binele pacienţilor.
„Faţă de toate aceste aspecte, raportat la refuzul oricărei comunicări manifestat de către conducerea spitalului şi faţă de faptul că semnalarea publică repetată a acestor probleme a rămas fără efect, Sindicatul Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva, trage un serios semnal de alarmă şi avertizează că va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv, care încalcă interdicţia muncii forţate şi dreptul angajaţilor la sănătate, prin interzicerea părăsirii incintei unităţii sanitare la finalul programului legal de muncă, fapt nejustificat nici măcar de condiţiile stării de urgenţă”, arată scrisoarea deschisă a Sindicatului Medicorum Honorem al medicilor din cadrul SJU Deva.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva nu a putut fi contactată pentru a oferi un pun puct de vedere faţă de acuzaţiile aduse de medici. Vom reveni cu informaţii.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Rezultatele testelor Covid pentru medicii şi asistentele Spitalului Hunedoara sunt încurajatoare
Coronavirus, situaţia la zi în judeţul Hunedoara. Deva a fost nominalizată ca focar de infecţie
Un oraş din China trimite Hunedoarei zeci de mii de măşti şi perechi de mănuşi chirurgicale