VIDEO Lucrări la autostrada Deva – Lugoj: dealurile din Bretea Mureşană sunt nivelate cu excavatoarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la lotul 4 al autostrăzii Deva – Lugoj au început din zona Ilia şi s-au extins până în prezent pe aproape jumătate din lungimea de 22 de kilometri a viitorului tronson al A1.

Şantierul viitorului tronson de autostradă al A1 dintre Şoimuş (Deva) şi Ilia s-a extins pe aproximativ 10 kilometri între Ilia şi Brănişca, iar în prezent una dintre sarcinile dificile pe care trebuie să le îndeplinească drumarii este nivelarea celor două dealuri de la marginea satului Bretea Mureşană.

Excavatoarele şi camioanele au fost mobilizate pentru a netezi terenul viitoaei autostrăzi. Pe unul dintre dealuri pădurea este defrişată, cu scopul de a permite săpăturile. „Viitoarea autostradă va trece la mică distanţă de casele noastre, însă nu cred că ne va incomoda”, spune Ioan, un localnic din Bretea Mureşană.

Va fi deschisă circulaţiei în 2016
Lucrările la lotul al patrulea din autostrada Deva – Lugoj au început în uemă cu aproximativ trei săptămâni. Ele sunt executate angajaţii companiilor Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR, iar termenul de finalizare al proiectului este estimate pentru primăvara anului 2016. Proiectul are o valoare de aproximativ 95 de milioane de euro.

Cea mai mare parte a finanţării lucrărilor (85 la sută din bugetul alocat) va fi acoperită din fonduri  nerambursabile de la Uniunea Europeană, diferenţa urmând să fie asigurată de statul român.

Autostrada Deva - Lugoj, lotul 4, aprilie 2014. Şantier

Despre autostrada Lugoj - Deva
Autostrada Lugoj – Deva are patru tronsoane şi va face legătura cu municipiul Lugoj, printr-o şosea de centură de 10 kilometri.

Lucrări autostrada Deva - Lugoj, lotul 4, aprilie 2014

„Traseul tronsonului de autostradă Lugoj - Deva are o lungime totală de 99,764 de kilometri şi traversează judeţele Timiş şi Hunedoara trecând pe teritoriile administrative ale următoarelor localităţi: în judetul Timiş - Belinţ, Balint, Bethausen (Cliciova), Traian Vuia (Susani şi Jupâni), Mănăştur, Dumbrava, Făget şi Margina (Nemeşti, Zorani) şi drumul de legătură care trece prin Coşteiu (Păru şi Ţipări); în judeţul Hunedoara - Lăpugiu de Jos (Holdea, Ohaba, Teiu, Grind), Dobra (Lăpuşnic), Gurasada (Câmpuri Surduc, Gothatea), Ilia (Bacea, Bretea Mureşeană), Veţel (Leşnic), Brănişca, Bejan, Şoimuş. Punctul de început al tronsonului de autostradă Lugoj - Deva este la intersecţia cu DJ 609A, la sud de localitatea Sanoviţa.

Punctul final al autostrăzii Lugoj - Deva este la sud de localitatea Şoimuş, după intersecţia cu DN 76, unde se va realiza legătura cu varianta de ocolire Deva – Orăştie”, a informat CNADNR, în proiectul depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Autostrada Deva - Lugoj, lotul 4, aprilie 2014

Proiectanţii autostrăzii vor realiza opt noduri rutiere, dintre care şase pe autostradă şi două pe varianta de legătură cu municipiul Lugoj. Pe autostradă, primul nod este la Balint, unde aceasta se intersectează cu varianta de ocolire a oraşului Lugoj. În Dumbrava, Margina şi Dobra autostrada se intersectează cu DN68A Deva – Lugoj. Un nod rutier va fi construit în zona comunei Ilia, la intersectia autostrazii cu DN 7, iar un alt nod rutier este proiectat pentru a fi înfiinţat la Şoimuş, pentru intersecţia cu DN76 Deva – Oradea.

Raport autostrada Deva - Lugoj


Vă recomandăm şi:

VIDEO Proiectul autostrăzii e reclamat de CJ şi primăriile Deva şi Hunedoara: oraşele au rămas izolate economic           Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Deva şi Primăria Hunedoara solicită prim-ministrului, mai multor ministere şi parlamentarilor să găsească soluţia realizării unei intrări pe Autostrada A1, din zona Hunedoarei şi Devei, altfel cele două municipii riscă să rămână izolate economic.

VIDEO Autostrada Deva – Ilia a intrat în şantier. Zeci de utilaje lucrează pe primii kilometri ai viitorului tronson al A1       Al patrulea tronson al autostrăzii Lugoj – Deva se va întinde pe 22,1 kilometri, între Ilia şi Şoimuş (Deva). Lucrările la viitoarea autostradă au început cu decopertarea terenurilor pe care va fi construit terasamentul.

Autostrada şi drumurile modernizate au redus numărul tragediilor rutiere       Numărul tragediilor înregistrate pe şoselele din judeţul Hunedoara a scăzut simţitor în 2013, faţă de anii precedenţi, potrivit Serviciului Poliţiei Rutiere Hunedoara. Motivul principal este infrastructura rutieră, modernizată în ultimii ani.

VIDEO Autostrada Deva – Lugoj, motiv de nemulţumire: hunedoreni supăraţi că au primit preţuri derizorii pe terenuri          Sute de hunedoreni au fost nevoiţi să accepte un preţ de circa un leu pe fiecare metru pătrat al terenurilor de pe care au fost expropriaţi, pentru ca locurile să fie ocupate de şantierul autostrăzii. În timp ce în alte zone traversate de autostradă, proprietarii terenurilor le-au cedat statului român la preţuri de 5 – 6 euro pe metru pătrat, în zona Deva – Ilia, localnicii au primit oferte de zeci de ori mai mici.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite