VIDEO Investigaţie jurnalistică: Cum arde mafia italiană gunoaie extrem de toxice în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de ciment de la Chişcădaga, în timpul unui incendiu la depozitul de deşeuri
Fabrica de ciment de la Chişcădaga, în timpul unui incendiu la depozitul de deşeuri

România a devenit locul unde gunoaiele din Europa sunt aduse pentru a fi arse fără control, în fabricile de ciment, arată o investigaţie jurnalistică transfrontalieră.

Mafia italiană aprovizionează cu deşeuri periculoase fabricile de ciment din România. Acolo sunt incinerate şi ajung direct în plămânii noştri, fără ca nimeni să nu controleze nimic, dezvăluie o investigaţie transfrontalieră realizată sub umbrela Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Documentarul „Secrete de Ciment”, publicat de jurnaliştii români de la Rise Project, a ajuns în atenţia presei internaţionale, după ce a arătat că şapte fabrici de ciment din România folosesc ca materie primă deşeuri din Italia şi Germania, aduse în România pentru a fi incinerate.

„Aducerea gunoiului pentru depozitare în România este interzisă, dar multe companii eludează legea transmiţând-o ca mărfuri normale. Odată ajunse în România, aceste deşeuri sunt arse în interiorul uzinelor de ciment la costul modest de 17 euro pe tonă. Dar ceea ce este mai rău este că deşeurile speciale sunt, de asemenea, tratate în acest fel”, informează euronews.it, într-un articol cu titlul „România, locul unde gunoiul Europei este ars (ilegal)”.

Investigaţia realizată în 2019 de Rise Project arăta că fenomenul arderii deşeurilor în cuptoarele fabricilor de ciment a luat amploare.

„Reziduurile pentru care nu există teoretic soluţii de reciclare au înlocuit astfel combustibilul tradiţional, cărbune sau petrol, poluant şi el. Reţeta este extrem de profitabilă: fabricile nu doar că nu mai plătesc carburantul pentru producţia proprie, ba chiar iau bani să folosească deşeul primit. Cei şapte coloşi industriali din România pot incinera anual un milion de tone de deşeu menajer, adică o cincime din cât producem cu toţii. Problema e că ard orice, inclusiv substanţe strict interzise, iar toxinele emanate în atmosferă au efecte dramatice asupra sănătăţii populaţiei, reclamă doctorii şi autorităţile”, informează autorii documentarului „Secrete de ciment”.

Una dintre fabricile de ciment vizate de ancheta jurnalistică a fost uzina din Chişcădaga, un sat din judeţul Hunedoara aflat în vecinătatea oraşului Deva. Aici, în ultimii cinci ani, două incendii au avut loc în depozitele de gunoaie folosite drept combustibil.


Mai puteţi citi şi:

Incendiu puternic la fabrica de ciment din vecinătatea Devei. Au ars deşeurile reciclabile folosite ca materie primă

FOTO Un sat întreg acoperit de fum toxic, după ce depozitul unei fabrici a luat foc

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite