VIDEO Imagini revoltătoare la marginea municipiului. Oamenii au transformat ruinele combinatului în groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaiele de la marginea Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Gunoaiele de la marginea Hunedoarei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Localnicii au transformat un loc de la marginea Hunedoarei într-o haldă uriaşă de gunoi, întinsă pe mai multe hectare, de-a lungul unei vechi străzi a oraşului.

În anii ’50, Stufit, Bataga şi Ţicabela, trei cartiere mărginaşe ale Hunedoarei, au fost ocupate de numeroasele barăci ale muncitorilor veniţi în Hunedoara, pentru a munci în construcţii şi în uzinele combinatului siderurgic. Treptat, pe măsură ce oraşul s-a dezvoltat, cantoanele insalubre au fost dărâmate, iar oamenii au fost mutaţi în blocurile noilor cartiere.

Fosta stradă Stufit, care înconjoară zona industrială a municipiului, a păstrat priveliştile mizeriei şi sărăciei din urmă cu peste jumătate de secol, găsite în fotografii de arhivă. Doar că numărul barăcilor a fost redus la câteva, iar cea mai mare parte a întinderii industriale din fundalul acestora a rămas ocupată cu dărâmături. Pe marginea străzii, în zona Izvor, localnicii au transformat câteva hectare de teren într-o uriaşă rampă de gunoi. Sunt depozitate resturi menajare, deşeuri provenite din dărâmături, mobilier vechi, rămăşiţe auto şi cam tot ce au considerat oamenii că nu mai au nevoie prin casă.

„Oamenii trec pe aici cu maşinile şi descarcă pe marginea drumului, la câteva sute de metri sau chiar mai apropae de noi, saci cu gunoaie. În trecut, chiar dacă se afla în apropiere de combinat, pe strada aceasta oamenii se mergeau spre grădinile şi livezile lor fără a găsi mormanele de mizerie de acum”, spune un localnic din zonă. Strada Stufit leagă zona Izvor de satul Răcăştie al Hunedoarei, trecând pe marginea fostei platforme industriale. Pe aproape întreaga distanţă de circa trei kilometri, deşeurile sunt înşiruite de-a lungul ei, însă cele mai multe pot fi văzute la intrare pe stradă şi la marginea satului Răcăştie.

gunoaie
stufit

Zona se află în administrarea Eco Sid, societate la care Consiliul Local este acţionar majoritar. Terenurile acoperite cu gunoaie fac parte din teritoriul ocupat în trecut de fosta platformă industrială a Hunedoarei, din care peste 100 de hectare sunt în administrarea Eco Sid, o societate faimentară a municipalităţii.

gunoaie

Reprezentanţii Poliţiei Locale susţin că au sancţionat mai mulţi localnici prinşi în timp ce aruncau gunoaiele în aceste locuri, însă fenomenul poate fi cu greu controlat, din cauza suprafeţelor mari ale fostei platforme industriale.

gunoaie

Vă recomandăm să citiţi şi:

Liderul romilor, furios că autorităţile nu fac curăţenie la blocul fantomă, unde omenii aruncă gunoiul de la fereastră: „Aşa locuiesc romii în ghetou!”

Cartierul palatelor ţigăneşti sufocat de gunoaie. Cum arată poarta de intrare în oraş a turiştilor de la Castelul Corvinilor

VIDEO Imagini revoltătoare surprinse pe şosea, de camerele video ale primăriei. „Cei care au făcut aşa ceva să cureţe”

FOTO Imagini de coşmar în Centrul vechi cu râul transformat într-o uriaşă rampă de gunoi. Oamenii şi-au aruncat fotoliile, paturile şi WC-urile pe maluri

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri