VIDEO Dezastru ecologic pe Lacul Cinciş. Apa hunedorenilor a ajuns „tomberon” pentru localnici şi turişti, iar covoare imense de gunoaie sufocă natura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tone de gunoaie şi pet-uri acoperă suprafeţe mari, în mai multe locuri de la izvoarele Lacului Cinciş, una dintre cele mai populare zone de agrement a Hunedoarei. Poluarea a fost semnalată de numeroase ori de turişti, însă apele şi malurile lacului au rămas murdare.

Lacul Cinciş a fost timp de mai multe decenii principala sursă de alimentare cu apă potabilă a municipiului Hunedoara, însă localnicii din satele de la izvoarele sale şi turiştii au renunţat să arate respectul cuvenit naturii. Tone de gunoaie menajere au fost purtate de râul Cerna şi s-au revărsat în lac.

Îngheţul şi trunchiurile copacilor prăbuşiţi le-au oprit înaintarea, astfel că în unele locuri suprafeţe mari ale apei şi malurilor au rămas acoperite cu mormane de deşeuri. Turiştii se plâng de poluarea cu pe-turi care distruge treptat unul dintre cele mai atractive locuri ale Hunedoarei.

„Este o adevărată tragedie a naturii ce se petrece la izvoarele acestui lac şi nimeni nu pare dispus să ia atitudine. Şi în iarna trecută am observat aceleaşi probleme. Lacul fusese acoperit în mai multe locuri de covoare de peturi goale”, a povestit Mioara, o tânăr din Hunedoara.

Lacul Cinciş, sufocat de gunoaie

Lacul Cinciş a fost creat artificial prin construirea barajului Cinciş, la marginea municipiului Hunedoara. La începutul anilor 1960, cinci sate vechi, din Ţinutul Pădurenilor, au fost strămutate pentru a fi înfiinţată amenajarea hidrografică. Timp de mai multe decenii, Lacul Cinciş a fost sursa principală de alimentare cu apă a municipiului Hunedoara. A fost, totodată, un loc de relaxare favorit al hunedorenilor.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Lacul Cinciş la început de vară: starea şoselei alungă turiştii din locul de agrement de la marginea Hunedoarei

De mai mulţi ani, şoseaua spre Lacul Cinciş a rămas unul dintre cele mai degradate drumuri judeţene ale Hunedoarei. Zona de agrement din vecinătatea municipiului este afectată de lipsa unui drum modern, chiar dacă în ultimii ani pe malul lacului au fost ridicate numeroase pensiuni şi moteluri, în aşteptarea turiştilor.

FOTO Satele din Valea Cernei înainte de a fi inundate de apele Lacului Cinciş

De jumătate de secol, cinci sate din apropierea Hunedoarei au dispărut, înghiţite de apele lacului artificial Cinciş, creat pentru a satisface nevoia de apă a municipiului şi a combinatului siderurgic. O serie de fotografii, realizate de Vámszer Géza înainte de inundarea zonei, prezintă locurile pitoreşti înainte de a dispărea sub apele lacului de acumulare.

Vânătoare de paranormal în Hunedoara: unde sunt porţile energetice, locurile unde apar OZN-uri şi se petrec minuni

Judeţul Hunedoara a devenit un reper pentru amatorii de fenomene paranormale. Locuri din Munţii Retezat, Mănăstirea Prislop, Sarmizegetusa Regia, Săcărâmb sau Lacul Cinciş au adunat de-a lungul timpului numeroase mărturii despre apariţii ale unor OZN-uri, despre porţi, fantome şi miracole puse pe seama unor acţiuni divine.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite