VIDEO Castelul Corvinilor a fost acoperit de cel mai mare tricolor din Hunedoara
0Un tricolor de aproape 200 de metri pătraţi a acoperit, de Ziua Drapelului României, Turnul nou de poartă al Castelului Corvinilor. Turiştii care au vizitat monumentul istoric au fost invitaţi să celebreze momentul festiv alături de hunedoreni.
Ziua Drapelului Naţional a fost celebrată într-un mod inedit la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Turnul nou de poartă al cetăţii medievale a fost acoperit de un tricolor imens, care a ocupat aproape 200 de metri pătraţi şi are o lungime de 17 metri.
Turiştii şi hunedorenii care au vizitat Castelul Corvinilor au fost invitaţi să celebreze Ziua Drapelului, primind steguleţe tricolore.
„De Ziua Drapelului, am vrut să legăm simbolul naţional de simbolul municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor”, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.
Şi în alte oraşe hunedorene a fost celebrată Ziua Drapelului României. Sărbătoarea a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul - roşu, galben şi albastru - să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor; cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea.
Tricolorul care acoperă Castelul Corvinilor
Vă recomandăm să citiţi şi:
Mărturii din secolul al XIX-lea arată cum au fost distruse unele dintre cele mai importante cetăţi, castele şi biserici din vestul ţării chiar de către localnici. Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost vândută „pe bucăţi”, Cetatea Devei a fost demolată, Castelul Corvinilor a fost lăsat de izbelişte, iar biserica din Densuş a scăpat cu greu de la distrugere.
Mărturii rare despre Hunedoara anilor 1830 au fost păstrate în jurnalul de călătorie al primului englez care a vizitat orăşelul în secolul al XIX-lea. John Paget a rămas fascinat de castel, dar şi de o tânără ţigancă întâlnită în Hunedoara.
Osemintele unui copil, descoperite de arheologi în situl unei necropole dacice din grădina Castelului Corvinilor, au fost expuse în premieră. Scheletul pruncului reprezintă una dintre atracţiile expoziţiei inaugurate la Hunedoara, alături de rămăşiţele unui războinic dac, îngropate într-o urnă funerară, alături de armura şi arma sa.