Video Un turn misterios din Castelul Corvinilor, redeschis după două decenii. Ce secrete ascund forturile Huniazilor VIDEO
0După mai mult de două decenii, două turnuri din Castelul Corvinilor au fost redeschise publicului. Cel mai spectaculos dintre ele, Turnul Buzdugan, se înalță la aproape 30 de metri deasupra văii Zlaștiului și are în vârful său o statuie uimitoare.

În timpul verii, peste 3.000 de turiști ajung aproape în fiecare zi la Castelul Corvinilor din Hunedoara, clădit în secolul al XV-lea de familia Huniazilor.
Castelul Corvinilor (video) s-a aflat în șantier începând din 2019, fiind inclus într-un proiect de restaurare în valoare de cinci milioane de euro, finanțat din fonduri europene. Lucrările au fost finalizate, iar pe rând, cele mai multe dintre spațiile sale, reabilitate, au fost redate circuitului turistic.
Ultimele două monumente din ansamblul medieval redeschise sunt turnurile Buzdugan și Tezaur.
„Având în vedere că suntem în plin sezon turistic, ne-am gândit să venim în întâmpinarea celor care vin la Castelului Corvinilor, deschizând două noi puncte de vizitare: Turnul Buzdugan și Turnul Tezaur, după mai mult de două decenii în care nu au fost accesibile publicului. În Turnul Tezaur, vizitatorii pot lectura o serie de materiale informative despre Castelul Corvinilor și familia Corvinilor, despre alte obiective din împrejurimile orașului, iar din Turnul Buzdugan li se dezvăluie panorama spectaculoasă a orașului, de care sperăm să se bucure”, spune arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor din Hunedoara.




















Odată cu deschiderea celor două turnuri, clădite la sfârșitul secolului al XV-lea, cele mai multe dintre cele aproape 40 de camere și spații interioare din Castelul Corvinilor din Hunedoara au devenit accesibile turiștilor, putând fi vizitate printr-un circuit coerent care se derulează aproape numai prin interiorul edificiului medieval.
Turiștii petrec astfel în medie, aproape două ore pentru vizitarea completă a castelului din Hunedoara.
Castelul Corvnilor va intra, începând din această toamnă, într-un nou proces de restaurare care va viza zonele și monumentele care nu au putut fi cuprinse în actualul proiect. Schelele au fost montate deja pe fațadele din spatele edificiului, iar constructorii așteaptă ordinul de începere a lucrărilor.
Turnul Buzdugan, cel mai spectaculos fort al castelului
Turnul Buzdugan din Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost construit în a doua parte a secolului al XV-lea, iar în prezent se numără printre cele mai spectaculoase monumente din ansamblul medieval.

Turiștii care urcă în el pot vedea interiorul cupolei care îl acoperea în secolele trecute, înainte de a fi restaurat în jurul anului 1870 și împodobit cu statuia dedicată lui Ioan de Hunedoara
În vremea Huniazilor, Turnul Buzdugan a fost, potrivit unor istorici, un turn de observaţie și purta acest nume după forma semisferică pe care acoperişul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul al XIX-lea.
„Turnul Buzdugan (turnul pictat) suprapune o parte din zidul vechii cetăţi şi este prevăzut cu un singur nivel de apărare, susţinut pe console. Înălţimea de 30 metri, ca şi pictura compusă din motive decorative romboidale așezate în spirală, bine păstrată de pe partea exterioară, îl fac unul dintre cele mai interesante construcţii din ansamblul de la Hunedoara”, informa Muzeul Castelului Corvinilor.

Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice şi florale, dar şi cu elemente de tehnică militară şi scene din viaţa oraşului. Înainte de incendiul din 1854, care a mistuit o mare parte din castel, Turnul Buzdugan era dotat cu un mecanism de ceas, amplasat aici în jurul anului 1819.
Acoperişul său a fost supraînălţat după restaurarea Castelului Corvinilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ultima intervenție majoră la acest turn. În 1873, la finalul lucrărilor, pe vârful acestuia a fost aşezată statuia din bronz reprezentând un soldat medieval, poate chiar Ioan de Hunedoara.

Turnul Buzdugan este cuprins și în noul proiect de restaurare a Castelului Corvinilor. Intervențiile propuse la Turnul Buzdugan sunt de refacere a picturilor medievale cu care era împodobit, considerate de o valoare istorică excepțională, reparații la șarpanta acestuia și refacerea zidăriei sale.
De asemenea, va fi reparată și statuia veche de peste 150 de ani a cavalerului care veghează de pe Turnul Buzdugan.

„Statuia din bronz care decorează vârful Turnului Pictat (Buzdugan) a fost montată în anul 1873, are o înălțime de aproximativ trei metri și îl reprezintă pe Ioan de Hunedoara. Având o înălțime de aproximativ 30 metri, Turnul Buzdugan este cea mai înaltă construcție din Castelul Corvinilor”, informa Muzeul Castelului Corvinilor din Hunedoara.
Castelul impozant al lui Ioan de Hunedoara
Turnul Tezaur, redeschis și el, este mai mic ca dimensiuni, și datează din jurul anului 1480. Sub el se înfățișează o terasă de artilerie, care veghează valea Zlaștiului și curtea exterioară a castelului.

Castelul (video) a fost clădit pe ruinele unei cetăți mai vechi, pe pe un pinten stâncos al Dealului Sânpetru, la poalele căruia se întâlnesc văile Cernei și Zlaștiului.
La mijlocul secolului al XV-lea, castelul a fost extins cu şapte turnuri legate printr-o curtină, din care patru în formă circulară (Capistrano, Toboşarilor, Buzdugan, Pustiu).
Într-o fază ulterioară a construcţiei, a fost ridicată capela şi o altă curtină, susţinută de contraforţi impresionanţi ce pornesc din albia râului Zlaşti, care anulau pentru asediatori suprafaţa terasei stâncoase aflată în faţa primei centuri construite de Ioan de Hunedoara. C
ele mai multe dintre vechile sale turnuri, mai puțin Turnul Pustiu, au fost reabilitate în ultimii ani și pot fi vizitate.
Turnul Ne Boisa - avanpostul castelului
Turnul Ne Boisa (Nje Boisia) a fost ridicat în partea de sud a Castelului Corvinilor şi a avut rol de bastion de apărare al acestuia, în Evul Mediu. Are cinci niveluri, fiind prevăzut cu deschideri pentru arme de foc. Legătura cu castelul este asigurată prin intermediul unei galerii suspendate cu o lungime de peste 30 de metri, sprijinită pe stâlpi masivi din calcar dolomitic. Turnul datează din vremea lui Ioan de Hunedoara, potrivit istoricilor.

După ce familia sa a primit cetatea de la regele Sigismund al Ungariei, Ioan de Hunedoara a amenajat-o pentru locuit şi în scopuri militare, înzestrând-o cu un sistem de apărare.
Turnul Ne Boisa poartă un nume sârbesc ce înseamnă „nu te teme”, pe care l-ar fi primit probabil de la ostaşii sârbi din care se compunea în vremea lui Ioan de Hunedoara, în bună parte, garnizoana cetăţii. În secolul al XV-lea, din care datează construcţia, în Hunedoara locuia o comunitate de sârbi, susţin unii istorici.
Turnul a fost construit pentru a întâri castelul în faţa invaziilor otomane. El putea proteja castelul în fața unui atac din zona sudică, cea mai vulnerabilă pentru apărătorii ansamblului medieval.

„Este suficient de amintit că aripa de sud a castelului era, în eventualitatea unui asediu, partea cea mai vulnerabilă, pentru că panta dealului Sînpetru coboară de la sud spre nord, castelul aflându-se pe ultima terasă a dealului. Cu alte cuvinte, pe aici era posibilă atacarea cetăţii cu cei mai mulţi sorţi de izbândă”, arăta istoricul Oliviu Velescu.
De-alungul timpului, Turnul Ne Boisa i-a fascinat pe călătorii care l-au vizitat. De aici poate fi admirat Retezatul, dar şi întinderea Văii Cernei pe care s-a clădit Hunedoara, Valea Mureşului şi Munţii Metaliferi.
„Ne-am urcat în turnul de sud, Neboisa (nu te teme). El este foarte înalt şi oferă o privelişte frumoasă în toate parţile. El îşi trage numele de la faptul ca zidurile duble îi apără pe oameni de orice vătămare, iar totul a fost rânduit cu iscusinţă, în aşa fel fel încât orice rănire nu pare a fi cu putinţă”, era descris turnul, de topograful austriac Joseph Adalbert Krickel, care a vizitat Castelul Hunedoarei în 1828.
Turnul nou de poartă veghează intrarea în castel
Turnul nou de poartă serveşte în prezent ca poartă principală de intrare în Castelul Corvinilor, pe podul care în trecut era mobil, ridicat printr-un sistem de prâghii.
Este o construcţie masivă, cu un parter înalt, completat de trei niveluri de apărare, prevăzute cu deschideri pentru arme de foc.

Potrivit istoricilor, dintre elementele originale gotice din compunerea turnului se remarcă un burduf aşezat pe patru console şi un balcon masiv.
Turnul era prevăzut cu o cameră de gardă a garnizoanei şi tot aici se afla închisoarea. Impresionează prin înălţimea sa şi prin priveliştea oferită turiştilor care urcă în balconul său.
Turnul Capistrano și camersa sa luxoasă
Turnul Capistrano poartă numele duhovnicului lui Ioan de Hunedoara, călugărul franciscan Ioan de Capistrano. Se mai numea şi turnul paharnicului. Are un parter scund, suprapus de o cameră cu rol de apărare şi o încăpere de formă circulară, în care s-au păstrat mai multe elemente originale: şemineul gotic, o reţea de arce gotice şi o consolă de marmură roşie.













„Notorietatea monumentului este datorată unei legende conform căreia, călugărul Ioan de Capistrano, trimis papal, a locuit în această încăpere, aspect întărit în mentalul colectiv şi de faptul că Ioan de Hunedoara şi Ioan de Capistrano mor de ciumă aproape în acelaşi timp, după bătălia de la Belgrad, din 1456”, informa Muzeul Castelului Corvinilor.
Turnul Capistrano este învecinat Sălii Dietei din Castelul Corvinilor, iar accesul din sala de festivități se face pe câteva trepte care duc la nivelul superior, unde se află camera din turn.
O legendă spune că într-o mică încăpere secretă din peretele care desparte turnul de Dala Dietei din Castelul Corvinilor se ascundea unul dintre informatorii lui Ioan de Hunedoara, care observa pe ascuns ceea ce se petrecea în sală în lipsa stăpânului Castelului Corvinilor.
Construcția turnului și a sălii sale reprezentative datează din vremea în care Ioan de Hunedoara era guvernator al regatului Ungariei (1446 - 1453). Atunci, familia Huniazilor a adus cele mai mari îmbunătățiri cetății primitive pe care Ioan de Hunedoara a moștenit-o de la tatăl său, cneazul Voicu.
La fel ca alte câteva locuri din Castelul Corvinilor, Turnul Capistrano impresionează prin standardele ridicate ale calității lucrărilor executate aici și aspectul elegant, întâlnit uneori la palatele din Franța acelei epoci.
Turnul Toboşarilor
Turnul Toboşarilor face parte din sistemul de turnuri circulare ale castelului. Poartă acest nume deoarece, potrivit istoricilor, era locul din care toboşarul castelului îi anunţa pe localnici să vine să îşi plătească dările.
Parterul este realizat din zidărie plină, fiind suprapus de o cameră a puşcaşilor şi de o încăpere circulară, cu o boltă decorată cu motive gotice. Şi acest turn a fost pictat cu forme geometrice, însă în prezent acestea sunt mai puţin vizibile.
Turnul vechi de poartă
Turnul vechi de poartă a fost construit în vremea lui Ioan de Hunedoara şi a reprezentat vechea intrare în Castelul Corvinilor. Potrivit istoricilor, accesul în turn se făcea pe un pod, care se înălţa din primul şanţ de apărare al cetăţii.

Turnul rectangular avea la bază o intrare largă, carosabilă, alături de una pietonală. În a doua parte a secolului XV, turnul a fost pictat cu motive geometrice, de provenienţă germană.
Timp de două secole, turnul a avut ca sistem de închidere o hersă (grătar metalic care închidea intrarea cetăţilor medievale, servind ca barieră auxiliară a porţii) şi un pod mobil. Poarta de intrare în turn a fost blocată prin construirea, în vremea lui principelul Gabrie Bethlen, a Turnului Alb.
Vechiul turn de poartă şi-a pierdut roul militar şi a fost folosit, după extinderea castelului, ca depozit de murături. Recent, în timpul lucrărilor de reabilitare, la etajul Turnului vechi de poartă, o plombă fragil montată într-o veche intrare a dus la descoperirea altei încăperi, care păstra o parte din fresca de secol al XV-lea, cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime.
Turnul Alb avea un etaj necunoscut de apărare
Turnul Alb a fost ridicat la est de vechiul turn de poartă. Este un turn masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare, sprijinite pe platforme de lemn.

Data finalizării construcţiei acestuia a fost anul 1621, marcat vizibil în partea superioară a acestuia. Acest turn putea fi înzestrat cu arme de foc, fiind, de asemenea, dublat de terasa de artilerie. El întărea sistemul de apărare al Castelului Covinilor, pe laturile de est şi nord.
În timpul lucrărilor de restaurare, la baza Turnului Alb a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent.
Lucrările din ultimii ani au dus la refacerea cursivei din lemn din Turnul Alb, care a fost distrusă de incendiul din anul 1854, iar vizitatorii vor putea accesa toate etajele de apărare ale turnului”
Turnul pustiu
Turnul Pustiu se aseamănă cu turnul toboşarilor. A fost numit „turnul pustiu”, tocmai pentru că nu se afla nimic în acest turn.
El se remarcă prin existenţa unui parter scund, cu deschideri pentru arme de foc şi un etaj restaurat în secolul XIX, potrivit istoricilor, din care s-au păstrat console traforate de piatră, prevăzute cu guri de păcură. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, turnul a fost împodobit cu picturi, asemănătoare cu cele de pe celelalte turnuri.