Uimitoarea statuie a lui Ioan de Hunedoara va fi reparată după 150 de ani. Se află pe cel mai înalt turn VIDEO

0
Publicat:

Cea mai spectaculoasă statuie care îl înfățișează pe Ioan de Hunedoara va fi restaurată după un secol și jumătate. Monumentul din bronz a fost amplasat pe Turnul Buzdugan din Castelul Corvinilor, în 1873.

Statuia de pe Turnul Buzdugan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Statuia de pe Turnul Buzdugan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Castelul Corvinilor din Hunedoara intră într-o nouă etapă de restaurare, finanțată de Uniunea Europeană.

Peste 25 de milioane de lei sunt investiți, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru continuarea lucrărilor de restaurare a ansamblului istoric, începute în 2019 și finalizate recent (video).

Lucrările vizează mai multe spații importante din ansamblul medieval, care nu au fost cuprinse în proiectul precedent de restaurare, încheiat recent. Printre acestea se numără fântâna medievală, Groapa Urșilor, frescele care împodobeau Sala Dietei și Aripa Matia, spații din Terasa de Artilerie.

Cele mai dificile lucrări vor avea loc în Turnul Buzdugan, singurul din cele opt turnuri din castelul Corvinilor din Hunedoara care nu a fost restaurat în ultimii ani.

Intervențiile propuse la Turnul Buzdugan sunt de refacere a picturilor medievale cu care era împodobit, considerate de o valoare istorică excepțională, reparații la șarpanta acestuia și refacerea zidăriei sale.

De asemenea, va fi reparată și statuia veche de peste 150 de ani a cavalerului care veghează de pe Turnul Buzdugan, identificat ca fiind Ioan de Hunedoara – guvernatorul transilvan care a clădit Castelul Corvinilor.

„Statuia din bronz care decorează vârful Turnului Pictat (Buzdugan) a fost montată în anul 1873, are o înălțime de aproximativ trei metri și îl reprezintă pe Ioan de Hunedoara. Având o înălțime de aproximativ 30 metri, Turnul Buzdugan este cea mai înaltă construcție din Castelul Corvinilor”, informa Muzeul Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Turnul Buzdugan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Turnul Buzdugan. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Statuia lui Ioan de Hunedoara ar fi fost montată în vârful turnului odată cu încheierea celor mai ample lucrări de restaurare derulate în secolul al XIX-lea la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Reparațiile ample ale monumentului demarate la sfârșitul anilor 1860 au avut loc după ce în 1854 castelul din Hunedoara a fost mistuit de un incendiu. Timp de peste un deceniu, ansamblul medieval rămăsese aproape ruinat.

Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Se spune că s-ar fi prăbușit atunci din vârful turnului, în râul Zlaști, iar integritatea cavalerului în armură medievală ar fi avut de suferit. O parte din braț îi lipsește și în prezent.

Ce rol avea Turnul Buzdugan

Turnul Buzdugan din Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost construit în a doua parte a secolului al XV-lea, iar în prezent se numără printre cele mai spectaculoase monumente din ansamblul medieval.

Turnul Buzdugan, văzut din Turnul nou de poartă. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Turnul Buzdugan, văzut din Turnul nou de poartă. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În vremea Huniazilor, Turnul Buzdugan a fost, potrivit unor istorici, un turn de observaţie și purta acest nume după forma semisferică pe care acoperişul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul al XIX-lea.

„Turnul buzdugan (turnul pictat) suprapune o parte din zidul vechii cetăţi şi este prevăzut cu un singur nivel de apărare, susţinut pe console. Înălţimea de 30 metri, ca şi pictura compusă din motive decorative romboidale așezate în spirală, bine păstrată de pe partea exterioară, îl fac unul dintre cele mai interesante construcţii din ansamblul de la Hunedoara”, informa Muzeul Castelului Corvinilor.

Castelul Corvinilor. Gravură de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Castelul Corvinilor. Gravură de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice şi florale, dar şi cu elemente de tehnică militară şi scene din viaţa oraşului. Înainte de incendiul din 1854, care a mistuit o mare parte din castel, Turnul Buzdugan era dotat cu un mecanism de ceas, amplasat aici în jurul anului 1819.

Acoperişul său a fost supraînălţat după restaurarea Castelului Corvinilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea, ultima intervenție majoră la acest turn.

În 1873, la finalul lucrărilor, pe vârful acestuia a fost aşezată statuia din bronz reprezentând un soldat medieval, poate chiar Ioan de Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite