Video Castelul Corvinilor va avea o nouă față. Cum arăta în anii ‘90: „Un fel de coşmar industrial distopic sau decorul unui film post-apocaliptic” VIDEO

0
Publicat:

Vizitat anual de peste 400.000 de turiști, Castelul Corvinilor din Hunedoara a trecut prin ample transformări în ultimii ani, care i-au redat strălucirea de la sfârșitul secolului al XIX-lea, epoca ultimelor mari reabilitări. În următoarele săptămâni, va intra din nou în șantier.

Castelul Corvinilor din Hunedoara. Foto Daniel Guță ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor din Hunedoara. Foto Daniel Guță ADEVĂRUL

În istoria sa de peste cinci secole, Castelul Corvinilor din Hunedoara a trecut prin mai multe etape de construcție și restaurare, care i-au adus înfățișarea din zilele noastre.

Ansamblul medieval clădit în vremea Huniazilor, la mijlocul secolului al XV-lea, adună mai multe stiluri arhitecturale și utilități specifice epocii în care au avut loc intervențiile asupra lui, dar și scopului pe care i l-au atribuit proprietarii săi.

Castelul Corvinilor din Hunedoara (video) a trecut prin cele mai ample transformări la sfârșitul secolului al XIX-lea, după ce un incendiu puternic izbucnit în 1854 l-a cuprins aproape în întregime.

De atunci, a mai trecut prin reparații ample, însă înfățișarea sa generală nu a suferit mari modificări.

Castelul Corvinilor, sufocat de combinat

Aflată în vecinătatea Uzinelor de Fier din Hunedoara și mai apoi a combinatului siderurgic din Hunedoara, castelul a fost afectat de poluarea produsă de acestea. Fațadele și acoperișurile sale au căpătat treptat culoarea roșiatic-cenușie a prafului și noxelor ieșite din coșurile de fum ale uzinelor siderurgice.

Castelul Corvinilor în 1997. Foto: Peter de Graaf. ramblings.nz
Castelul Corvinilor în 1997. Foto: Peter de Graaf. ramblings.nz

În anii ‘90, culoare castelului îl putea evidenția cu greu în mijlocul ansamblului industrial, pe care îl domina de le înălțimea pintenului de stâncă al Dealului Sânpetru din Hunedoara.

Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„Ar trebui să fie unul dintre cele mai perfecte castele medievale din Europa. Se întinde peste un afloriment stâncos, accesibil doar printr-un pod îngust de piatră, deasupra unei prăpastii adânci. Zidurile sale de nepătruns, meterezele cu creneluri şi amestecul de turnuri gotice pline de fante de săgeată trebuie să fi băgat frica chiar şi în inimile celor mai curajoşi atacatori. Când am vizitat prima oară la începutul anilor ´90, a existat o singură mică problemă. Extraordinarul Castel al Corvinilor din Hunedoara, România, a fost aproape în întregime înconjurat de o vastă uzină de oţel care arunca fum. Este fără îndoială una dintre cele mai suprarealiste priveliști pe care le-am văzut”, relata fotograful neozeelandez Peter de Graaf, pe site-ul său, ramblings.nz.

Turnul Ne Boisa. Castelul Corvinilor în 1997. Foto: Peter de Graaf. ramblings.nz
Turnul Ne Boisa. Castelul Corvinilor în 1997. Foto: Peter de Graaf. ramblings.nz

Călătorul a vizitat Hunedoara de două ori în anii ‘90 și a găsit Castelul Corvinilor în mijlocul unei peisaj industrial, al combinatului aflat în declin.

Turnul Ne Boisa. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Turnul Ne Boisa. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

„Castelul a fost înconjurat pe trei laturi de halele combinatului, de turnuri de beton de răcire, de cuptoare şi rânduri de coşuri de fum falnice care aruncau fum usturător, maroniu-roşcat. Culoarea era dată de dioxidul de azot, un gaz toxic care formează acid nitric la contactul cu ploaia. Pe măsură ce fumul se răspândea, cerul devenea roz ca şi cum ar fi întotdeauna apusul soarelui. De-a lungul celei de-a patra laturi a castelului, o un funicular zgomotos transporta coşuri uriaşe de minereu de fier direct în cuptoare, de la o mină îndepărtată. A fost ca şi când am cădea într-un fel de coşmar industrial distopic sau în decorul unui film post-apocaliptic”, scria Peter de Graaf.

Neozeelendezul a petrecut noaptea, în grădina din spatele Castelului Corvinilor din Hunedoara, în vremea în care fumul combinatului încă acoperea așezarea medievală, iar zgomotul produs în uzinele siderurgice tulbura încă liniștea acesteia.

„Toată noaptea cuptoarele au mugit şi au gemut şi au aruncat o strălucire de foc peste oraş. Era ca o viziune medievală a iadului. M-am tot gândit la morile satanice întunecate ale secolului al XIX-lea, din poezia lui William Blake, plângând revoluţia industrială. Inutil să spun că nu am dormit prea mult”, povestea Peter de Graaf.

Din anii '90, rând pe rând uzinele și secțiile combinatului siderurgic, din jurul castelului, au fost dezafectate și demolate, iar zeci de hectare din fosta platformă siderurgică au ajuns teren viran. Vegetația a acoperit dărâmăturile, iar animalele sălbatice și-au găsi adăpost în pădurea și în jurul apelor de pe fostul teritoriu industrial.

Castelul Corvinilor intră într-o nouă etapă de restaurare

Din 2019, Castelul Corvinilor a intrat în șantier, fiind restaurat cu fonduri europene.

Castelul Corvinilor în 1997. Foto: Peter de Graaf. ramblings.nz
Castelul Corvinilor în 1997. Foto: Peter de Graaf. ramblings.nz

Urmează, susțin reprezentanții Primăriei Hunedoara, ca până în luna septembrie să fie semnat ordinul de începere pentru noi lucrări de restaurare a ansamblului medieval.

Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL
Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță ADEVĂRUL

„Cel mai impozant monument medieval din România arată acum cu totul altfel, în mare măsură datorită proiectului de restaurare – conservare transpus în realitate de Primăria Hunedoara, în perioada 2019 – 2023, proiect în valoare de aproximativ cinci milioane de euro (bani europeni obţinuţi prin POR 2014 – 2020). Peste câteva săptămâni vor începe lucrările din cadrul celui de-al doilea proiect de restaurare – conservare, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, cofinanţat prin PNRR. Acesta va viza componentele Castelului Corvinilor care nu au putut fi cuprinse în primul proiect”, a informat Primăria Hunedoara.

Castelul Corvinilor în 1997. Foto: Peter de Graaf. ramblings.nz
Castelul Corvinilor în 1997. Foto: Peter de Graaf. ramblings.nz

Noua etapă de restaurare a Castelului Corvinilor vizează lucrări complexe de consolidare şi de reabilitare a unor monumente, care nu au putut fi cuprinse în proiectul derulat începând din 2019 la castel.

castelul Corvinilor. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL
castelul Corvinilor. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL

Printre acestea se numără restaurarea mai multor fresce interioare şi exterioare, înlocuirea pardoselii din Sala Cavalerilor, refacerea celor două poduri de acces, restaurarea Gropii Urşilor şi punerea acesteia în circuitul de vizitare, realizarea unui planşeu pe Terasa de Artilerie, refacerea armurii Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan, repararea acoperişului (acolo unde este nevoie), curăţarea fântânii din curtea interioară, refacerea instalațiilor electrice şi de iluminat şi crearea unui sistem de supraveghere video unitar dotat cu camere video wireless.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite