Un râu legendar trece prin transformări radicale. A fost una din cele mai poluate ape din România VIDEO
0Două milioane de euro sunt investite din fonduri europene pentru transformarea râului Cerna, în Centrul vechi din Hunedoara, într-o atracție turistică. În secolul XX, Cerna hunedoreană s-a numărat printre cele mai poluate râuri din România.

Râul Cerna izvorăşte din Munţii Poiana Ruscă, de la marginea satului Negoiu (comuna Lunca Cernii de Jos) străbate mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor și, la capătul satului Toplița, formează lacul de acumulare Cinciș – Cerna, al cărui baraj construit în 1962 – 1963 se află la zece kilometri de municipiul Hunedoara.
De aici, Cerna hunedoreană străbate comuna Teliucu Inferior, un fost centru minier important al României, și intră în Centrul vechi din Hunedoara.
De la poalele Castelului Corvinilor, unde primește apele râului Zlaști, izvorât și el din Munții Poiana Ruscă, râul Cerna traversează Hunedoara, despărțind zona industrială de cartierele municipiului. La 15 kilometri de municipiu Cerna hunedoreană se revarsă în Mureş, apa legendară a Transilvaniei.
Cerna hunedoreană, poluată de uzinele metalurgice
Apele învolburate ale Cernei scaldă ţinuturile Hunedoarei pe o distanţă de peste 70 de kilometri, coborând de la 1.200 de metri altitudine, din mijlocul sălbăticiei, în lunca Mureşului.
În ultimul secol, râul Cerna („negru”, în limbile slavice) a fost înnegrit la propriu de marile exploatări industriale pe care le-a traversat. Aici au ajuns reziduuri ale minelor și uzinelor de fier din zona Teliucului, iar apele Cernei au fost poluate aproape vreme îndelungată de combinatul siderurgic Hunedoara.
Localnicii din Hunedoara au contribuit și ei, aruncând gunoaie, la transformarea râului de munte într-o apă în care peștii și păsările sălbatice deveniseră o raritate în zona în care apele Cernei traversează municipiul.
În ultimii ani, au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare și întreținere a albiei râului Cerna. Au fost îndepărtate camioane de gunoaie, însă demersurile nu au fost suficiente pentru a repune în valoare Cerna hunedoreană.
Centrul vechi din Hunedoara, în șantier
Peste două milioane de euro sunt investite în prezent, din fonduri europene, în reabilitarea albiei și malurilor râului Cerna, pe sectorul în care apele traversează Centrul vechi din Hunedoara (video).
Lucrările au început în această săptămână, iar investiția mai cuprinde și reabilitarea unei clădiri de epocă de pe malul râului, care va fi transformată într-un centru de tineret. În paralel, străzile din centrul vechi din Hunedoara, aflat la poalele castelului Corvinilor și Parcul Libertății din Hunedoara, aflat pe malul Cernei sunt în șantier și vor fi reabilitate.
„Albia va fi amenajată prin recalibrare pe o lungime de 585 de metri. Prin aceasta se urmărește mărirea capacității de transport a albiei pentru debitul de calcul. În albia minoră a cursului râului Cerna, se vor efectua lucrări de curățire a depunerilor mâloase existente pe talveg, prin evacuarea acestora și transportul la depozitul de deșeuri al Municipiului. Se vor decolmata depozitele de aluviuni din albie. Pe suprafața dintre cele două diguri, se vor efectua lucrări de ecologizare și salubrizare prin evacuarea deșeurilor cât și a depunerilor apărute în urma umflării râului și a depozitării de vegetație (frunze, crengi, pietriș, etc.)”, a informat Primăria Hunedoara.
Râul Cerna din Hunedoara, zonă turistică
Defrișarea vegetației din zona albiei minore este necesară pentru reducerea efectului inundațiilor, în principal la viituri.
Vegetaţia va fi defrişată, iar malurile şi zidurrile de sprijin vor fi consolidate. Pe malul drept al râului, va fi amenajată o promenadă cu spaţii verzi înierbate şi gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare. Malul râului va deveni, arată Primăria Hunedoara, un loc pentru relaxare şi agrement, dotat cu bănci, coşuri de gunoi, jardiniere stradale, corpuri de iluminat, cişmele.
De asemenea, va fi înlocuită reţeaua de iluminat cu instalaţii care vor crea un ambient plăcut şi vor fi montate platforme mobile pentru persoanele cu dizabilităţi, pentryu a avea acces pe malul apei. Două diguri, vechi de peste șase decenii, vor fi și ele reabilitate.