Video Lacul superb unde mii de români petreceau 1 Mai. Și Ceaușescu avea o vilă de lux rezervată aici VIDEO

0
Publicat:

În zilele de sărbătoare, Lacul Cinciș din Hunedoara devenea unul dintre cele mai aglomerate locuri de agrement din vestul României. Cu timpul, situația lui s-a schimbat radical.

Din anii ’60, Lacul Cinciș din Hunedoara (video) a devenit una dintre cele mai populare zone de agrement din vestul României. Localnicii l-au numit „litoralul Hunedoarei”, iar în zilele de vară ocupau cu miile malurile sale.

Sezonul turistic pe Lacul Cinciș din Hunedoara începea în 1 Mai, când familiile din Hunedoara și din împrejurimi erau invitate la petrecerile câmpenești organizate pe malurile lacului de organizațiile muncitorești și de partid din combinatul siderurgic din Hunedoara și de la minele de fier Teliuc și Ghelari, localități învecinate întinsei zone de agrement.

Lacul Cinciș din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Lacul Cinciș din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Câteva căsuțe și locuri de camping erau rezervate minerilor, constructorilor și siderurgiștilor din Hunedoara, însă cei mai mulți dintre oaspeții lacului de acumulare își instalau corturile pe iarbă, de la un capăt la celălalt al lacului de acumulare. O casă de oaspeți, retrasă în pădure, a fost construită pentru șefii combinatului, însă era rezervată în cazul în care aici ar fi venit Nicolae Ceaușescu.

Casa de oaspeți ridicată pentru Nicolae Ceaușescu. Foto: Daniel Guță
Casa de oaspeți ridicată pentru Nicolae Ceaușescu. Foto: Daniel Guță

Viorel Răceanu, fostul primar al Hunedoarei din anii regimului comunist, declara că Nicolae Ceauşescu s-a cazat de două ori în vila de protocol a Casei Albe. În anii de comunism, oaspeţii complexului erau, însă, cel mai adesea, activiştii de partid, sportivii veniţi în cantonamente şi oamenii din conducerea combinatului siderurgic.

Fosta casa de lux se afla în incinta complexului Casa Albă – al siderurgiștilor, însă în prezent ambele sunt închise.

 „Începutul de mai în sărbătoare a fost pentru marea majoritate a locuitorilor Hunedoarei o irezistibilă invitație la odihnă și recreere în mijlocul naturii, în locurile pitorești de agrement din preajma municipiului. Atmosfera de sărbătoare a dominat și împrejurimile lacului de acumulare Cinciș, brăzdat necontenit de numeroasele bărci de agrement și de vaporașul ce nu a cunoscut odihna, de dimineață până seară. La casa de odihnă a siderurgiștilor hunedoreni, tineretul parcă s-a înțeles să își dea întâlnire aici. Pe gazonul proaspăt de fotbal, echipele de băieți și fete disputau aprige meciuri, fără arbitri, în timp ce pe pistele modernei popicării se desfășurau adevărate campionate”, informa ziarul de partid „Drumul Socialismului”, în mai 1979.

Cu vaporașul pe Lacul Cinciș din Hunedoara

Un vaporaș și 50 de bărci cu vâsle făceau parte din „flota” de agrement a bazei nautice de pe Lacul Cinciș. Barajul lacului Cinciș, construit în numai 14 luni în anii 1962 – 1963, era loc de popas și belvedere pentru grupurile de excursioniști.

Lacul Cinciș. Plimbare cu vaporașul. Ilustrată. Sursa: delcampe. net
Lacul Cinciș. Plimbare cu vaporașul. Ilustrată. Sursa: delcampe. net

Pe malul apei, în câteva locuri, oamenii puteau cumpăra mâncăruri și băuturi, exista chiar un sortiment de bere numit „Cinciș”, produs de fabrica de bere Hațegana, din Hațeg. Cel mai adesea, turiștii trebuiau să se grăbească la astfel de cumpărături, pentru că localurile își epuizau stocul de la primele ore ale dimineții.

Condițiile de cazare în motelurile și căsuțele de pe malul lacului erau modeste, iar adesea, se plângeau localnicii, unitățile de cazare nu aveau apă potabilă.

Totuși, mii de oameni își dădeau întâlnire aici la 1 Mai, în week-endurile de vară, la zilele Siderurgistului, Constructorului și Minerului, la 23 august și cu alte ocazii festive. Cei mai mulți ajungeau pe malul Lacului Cinciș cu autobuzele, însă unii parcurgeau drumul din Hunedoara spre lacul de acumulare pe jos, mergând 10 – 12 kilometri.

Terenurile de pe mal, proprietăți private

Lacul numit litoralul Hunedoarei a rămas un reper turistic în vestul României, însă tradiția ieșirilor cu cortul pe malurile sale s-a stins.

După 1990, terenurile din jurul lacului au devenit proprietăți private, pe de-o parte, iar pe țărmul opus pădurea și dealurile abrupte oferă puține posibilități de acces cu cortul. Turiștii găsesc cu greu drumul spre apă, fără a mai traversa proprietăți private.

„Un frumos lac situat între dealuri la vreo 20 de kilometri de Hațeg. Apele sale sunt curate însă drumurile pe acolo sunt groaznice. Pe malul lacului, nu poți ajunge fără să traversezi o proprietate privată. A trebuit sa mai plătesc și taxa de intrare ca să pot admira lacul de pe malul lui. În zona barajului nu se poate ajunge fiind securizată. Merită efortul de a ajunge măcar pentru a te bucura de frumusețea lacului”, scrie Alina, într-o recenzie publicată pe Google.

Accesul la apă a devenit tot mai dificil, deoarece în multe locuri terenurile private dobândite după 1990 de noii lor proprietari au fost îngrădite. Pe unele au fost construite pensiuni, case de locuit și de vacanță, au fost înființate mici campinguri. Altele au rămas nefolosite, deocamdată.

„Lacul este foarte frumos, dacă ai de unde să îl vezi, respectiv de la o cazare. Dacă vrei doar să vizitezi, vei face un ocol de mai mulți kilometri, absolut degeaba pentru că nu vei avea de unde să îl admiri, ba fiindcă sunt tufe pe margine și nu se vede nimic, ba pentru că sunt unități de cazare. Și atenție la drum, repet, se merge foarte greu și sunt mari șanse să vă întâlniți cu transporturi de lemne, ce circula cam tare și drumul este cam îngust”, scrie un alt turist, într-o recenzie pe Google.

Pe malul opus, o potecă trece prin pădure, ocolind lacul Cinciș din Hunedoara (video), însă puțini turiști se aventurează pe acest traseu.

Lacul Cinciș, amenajat în urmă cu șase decenii

Barajul lacului Cinciş (video) a fost construit în timp record la începutul anilor ´60, într-o vreme în care combinatul siderurgic din Hunedoara se afla în plină dezvoltare, fiind unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, iar mii de oameni erau angajaţi la minele de fier Teliuc și Ghelari din vecinătatea Hunedoarei,

Lacul de acumulare are o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă şi a înghiţit în anii ´60 vetrele satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni din Ţinutul Pădurenilor. Locuitorii lor au fost mutați în satul Cinciș – Cerna, înființat în 1962 în apropiere de barajul lacului Cinciș.

Barajul Lacului Cinciş, considerat un baraj de importanţă deosebită, a fost construit în numai 14 luni, în perioada 1962 - 1963, şi inaugurat în 1964. Structura sa este din beton, având grosimea la bază de 14 metri şi la coronament de 4,5 metri şi un volum total de 43,5 milioane de metri cubi. Are forma unui arc care leagă doi versanţi, o lungime de 221 de metri şi o înăţime de 48 de metri, ridicându-se la circa 300 de metri deasupra nivelului mării.

La „coada” lacului Cinciş se află ruinele satului dispărut Baia Craiului şi ale celor două biserici ale sale. O fostă biserică romano-catolică a fost ridicată în urmă cu aproape două secole şi jumătate și ar fi fost ctitorită de împărăteasa Maria Tereza (1717 – 1780). Ruinele sale reprezintă o atracţie pentru amatorii de fotografii, care se opresc pentru a le admira de pe malul opus al lacului. Cea mai veche biserică ruinată odată cu construcţia barajului a fost clădită la mijlocul secolului al XV-lea și se spune că aici ar fi fost înmormântată mama lui Ioan de Hunedoara, Elisabeta Morsinai.

Complexul turistic Casa Albă a fost ridicat la începutul anilor  '70, pe malul Lacului Cinciş, iar în vecinătatea sa, într-un loc retras şi protejat de pădure a fost construită o vilă de odihnă, special pentru a găzdui familia lui Nicolae Ceauşescu, dacă fostul preşedinte comunist ar fi vizitat Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite