Video Noile insule din Lacul Cinciș îi uimesc pe oameni. Cum au apărut în numai câțiva ani VIDEO
0Mai multe insule întinse s-au format în ultimii ani pe Lacul Cinciș din Hunedoara. Zona din amonte s-a transformat radical, spre nemulțumirea unor localnici.
În anii ’60, când râul Cerna din Hunedoara a fost zăgăzuite prin construcția barajului Cinciș – Cerna și a lacului său de acumulare (video), turiștii care vizitau noul lac din Hunedoara – la acea vreme - se puteau plimba cu vaporașul și cu bărcile cu vâsle de la un capăt la celălalt al acestuia, pe o distanță de peste șapte kilometri.
Insule de mâl, pe Lacul Cinciș din Hunedoara
La coada lacului, în locul fostului sat Baia Craiului, ajuns sub ape odată cu inundarea văii Cernei, călătorii puteau intra cu barca în interiorul uneia dintre cele două biserici ruinate din Baia Craiului, înghițită parțial de ape.
Urmele rămase din vremea în care clădirea istorică, veche din secolul al XVII-lea, fusese inundată se conturează până la circa un metru și jumătate pe zidurile ei.
După 1990, mai multe terenuri de pe malul drept al Lacului Cinciș, traversat de șoseaua Hunedoara – Toplița, au fost retrocedate, iar proprietarii lor și-au construit zeci de case și pensiuni.
Unii și-au amplasat pontoane pe malul apei și și-au amenajat locuri de pescuit. Zona de la coada lacului a devenit mai puțin sălbatică, odată cu noul șir de construcții apărut în câțiva ani. Prețul caselor de pe malul lacului a crescut, iar unii dintre care le dețineau erau invidiați pentru locurile în care trăiau sau își petreceau zilele libere.
Aluviunile aduse de râul Cerna în ultimii ani s-au acumulat în zona de la coada Lacului Cinciș și au schimbat din nou aspectul acestuia.
„De câțiva ani, râul se conturează tot mai departe de noi și parcă este tot mai îngust aici, în locuri unde în trecut apele erau adânci de câțiva metri. Am renunțat la barcă, iar pontoanele au devenit și ele inutile”, spune unul dintre localnici.
Mai multe insule de câteva hectare s-au format din mâl în zona fostului cătun Baia Craiului, iar ruinele fostelor biserici, una ortodoxă – de la începutul secolului XX – și cea romano-catolică au rămas la câțiva metri de cursul râului Cerna.
Pe unele insule vegetația abundentă și stuful au devenit locuri prielnice pentru numeroasele animale sălbatice.
„Am văzut adesea căprioarele coborând din pădure pe ele. Sunt și iepuri și porci mistreți, iar rațele sălbatice au devenit prezențe obișnuite pe aceste fâșii de pământ ieșite din apă”, spune un localnic.
În alte locuri, vegetația nu a apucat să se instaleze, însă oamenii cred că va fi tot mai abundentă în anii următori.
Lacul Cinciș din Hunedoara, șase decenii de la înființare
Lacul Cinciș din Hunedoara (video) este unul dintre cele mai populare locuri de agrement din vestul României. Amenajarea hidrotehnică Cinciș – Cerna a avut loc la începutul anilor ’60, pe vatra satelor Cinciș și Cerna și a cătunelor învecinate de pe valea Cernei.
Oamenii au fost strămutați din aceste localități în noul sat Cinciș - Cerna, înființat în 1962.
Lacul de acumulare are o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă.
Adâncimea sa maximă depășește 30 de metri. Lacul Cinciș din Hunedoara a fost folosit ca sursă de alimentare a Hunedoarei și a combinatului siderurgic, dar cu timpul a devenit și o zonă de agrement căutată de localnici.
Aflat la circa zece kilometri de Hunedoara, Barajul Cinciş, considerat un baraj de importanţă deosebită, a fost construit în numai 14 luni, în perioada 1962 - 1963.
Structura sa este din beton, având grosimea la bază de 14 metri şi la coronament de 4,5 metri şi un volum total de 43,5 milioane de metri cubi. Are forma unui arc care leagă doi versanţi, o lungime de 221 de metri şi o înăţime de 48 de metri, ridicându-se la circa 300 de metri deasupra nivelului mării.