Video Turiști în pantaloni scurți, rătăciți în Parâng, la 2.000 de metri. „Au avut o șansă foarte mare” VIDEO
0Salvamontiștii au salvat patru tineri pe care lăsarea serii i-a prins pe crestele din Munții Parâng, la aproape 2.000 de metri. Grupul de turiști a abordat traseul dificil în echipament de vară, fără a-și lua măsuri de precauție.

Patru turiști care au urcat, joi, în Munții Parâng au fost la un pas de o nenorocire. Grupul de turiști s-a aventurat pe un traseu pe care nu îl cunoștea, spre Lacul Mija din Parâng, aflat la altitudinea de aproape 2.000, în condițiile de vreme neprielnică (video - Remus Popescu, Salvamont Petroșani)
Mai mult, drumeții nu erau echipați corespunzător pentru ascensiunea pe munte. Unii erau îmbrăcați în treninguri și pantaloni scurți, iar ca încălțări aveau teniși și încălțăminte de oraș. S-au abătut de la traseu și, la lăsarea serii, și-au dat seama că au greșit poteca.
Salvați de pe munte
Au avut noroc, susțin salvamontiștii, că au găsit o zonă cu semnal de telefonie mobilă. Între timp, pe crestele din Munții Parâng a început să ningă, fapt care a făcut aproape imposibilă deplasarea turiștilor, echipați de vară.
„Salvamontiștii din cadrul Serviciului Județean Salvamont Hunedoara și ai Serviciului Salvamont Petroșani au fost solicitați pentru recuperarea a patru tineri, rătăciți, plecați pe un traseu spre lacul Mija din Masivul Parâng. Tinerii au avut o șansă foarte mare, având semnal la telefon într-o zona foarte sălbatică și foarte accidentată. Au sunat la Salvamont și, după ce au oferit date despre locul în care se află au fost îndrumați telefonic spre cărarea care duce spre creastă și, în același timp, un echipaj a plecat spre ei”, a informat Remus Popescu, șef Serviciul Salvamont Petroșani..
Tinerii nu erau echipați corespunzător, erau hipotermici și epuizati, după ce au urcat pe un traseu cu 1.000 de metri diferență de nivel. Au avut noroc cu intervenția salvatorilor montani (video - Remus Popescu, Salvamont Petroșani)
„Persoanele au fost găsite în zona de creastă si au fost însoțite la Baza Salvamont Parâng, neavând afecțiuni medicale, ci doar fiind în ușoara hipotermie. În aceasta perioadă, stratul de zăpadă, la 2000 metri altitudine, este încă destul de mare, fiind recomandat echipament de iarnă și abordarea unor trasee corespunzătoare cu pregătirea fizică și tehnică a fiecăruia”, a precizat Remus Popescu, șeful Serviciului Salvamont Petroșani.
Munții Parâng se întind la răsărit de Valea Jiului și se disting în lanțul muntos al Carpaților sudici prin numeroasele creste montane stâncoase, sub care se găsesc circurile glaciare – așa numitele căldări, cu pereții aproape verticali, în interiorul cărora se aflau în trecut calotele ghețarilor.
Câteva lacuri glaciare (Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat) împodobesc acum munții cei mai înalți din vestul României.