Cincizeci de turiști care au ignorat avertizările meteo, în pericol după viscolul din Munții Parâng VIDEO

0
Publicat:

Un grup de 50 de turiști care nu au ținut cont de avertizările Salvamont Hunedoara cu privire la viscolul și condițiile extreme de vreme din zonele alpine au rămas blocați în Munții Parâng.

Turiștii au fost aduși în siguranță în stațiunea Parâng. Foto: Salvamont Valea Jiului.
Turiștii au fost aduși în siguranță în stațiunea Parâng. Foto: Salvamont Valea Jiului.

Salvamontiștii au intervenit în ajutorul unui grup de aproape 50 de turiști care s-au aventurat, sâmbătă, în zona alpină din Munții Parâng, la altitudini de peste 2.000 de metri, în condițiile în care autoritățile au emis un Cod Portocaliu de vreme rea la munte.

Turiștii au rămas blocați pe creasta Parângului Mic (2.074 metri) aflată la circa o oră – o oră și jumătate de urcuș din stațiunea Parâng. Au apelat la ajutorul echipelor Salvamont care i-au adus, în siguranță, în stațiunea montană Parâng (video - Salvamont Hunedoara).

„Grupul a fost localizat de către salvatorii montani în zona vârfului Parangul Mic și a fost însoțit spre stațiune. Persoanele din grup nu au afecțiuni medicale și nu au solicitat ajutor medical”, a informat Remus Popescu, șeful formației Salvamont Valea Jiului, din cadrul Salvamont Hunedoara.

De sâmbătă, 25 noiembrie, în munții Retezat și Parâng, la peste 1.800 de metri altitudine, vântul puternic spulberă zăpada adunată pe creste, iar vizibilitatea este extrem de redusă.

„La peste 2.000 de metri, stratul de zăpadă măsoară peste 40 de centimetri, în unele locuri fiind de peste un metru, iar vizibilitatea este sub zece metri. Le recomandăm turiștilor să nu urce pe traseele de creastă”, a precizat salvatorul montan.

Viscol la munte, în Hunedoara

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, meteorologii au transmis, pentru zona sudică a județului Hunedoara, unde se află munții Parâng, Retezat și Vâlcan, o avertizare meteo Cod Portocaliu de vreme rea (viscol) valabilă din noaptea de sâmbătă, până duminică la ora 16.

„În intervalul menționat vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90 - 110 km/h și va ninge.  Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara a înștiințat comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, dar şi instituțiile cu atribuţii în gestionarea fenomenelor meteorologice prognozate”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Autoritățile oferă câteva recomandări pentru prevenirea situațiilor de urgență cauzate de vremea rea.

„Evitați să plecați la drum pe perioada supusă avertizării meteorologice. Informați-vă asupra situaţiei drumurilor (drum închis, blocat, restricţionat), înainte de a pleca la drum. Echipați-vă maşina pentru condiţiile de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Asigurați-vă de funcţionalitatea sistemului de încălzire a autoturismului și că dispuneți de necesarul de carburant, înainte de a pleca la drum. Aprovizionați-vă cu pături, lanterne, apă şi alimente”, a informat ISU Hunedoara.

HunedoaraPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite