Foto Fenomen uimitor pe muntele care zgârie cerul. Imaginile de poveste după primele zăpezi în Parâng FOTO
0O excursie pe crestele înzăpezite din Munții Parâng poate fi o experiență uimitoare, o arată imaginile realizate de un localnic. Ninsorile din ultimele zile au acoperit munții cu un strat consistent de zăpadă.
Imaginile realizate de Attila Dobai, un localnic pasionat de munte, înfățișează splendoarea iernii care a pus stăpânire pe crestele Parângului.
În unele locuri, zăpada depășește jumătate de metru, astfel turiștii trebuie să fie precauți în a explora înălțimile, să se echipeze de iarnă și să se asigure că au o condiție fizică bună pentru astfel de ascensiuni.
Refugiul Agățat din Parâng
Cele mai populare trasee montane spre crestele Munților Parâng pornesc din Petroșani și Petrila, pe valea Jiețului sau prin stațiunea montană Parâng.
Pornind pe valea Jiețului, în drumul lor spre inima munților, turiștii găsesc refugiul Agățat din Parâng (foto Attila Dobai), un popas pitoresc la 1.700 de metri altitudine.
Aflat la circa 25 de kilometri de Petrila și Petroșani, pe un traseu pe care călătorii ajung la vârfurile şi lacurile glaciare din masiv, refugiul Agățat a fost construit în anii ’80, pe o morenă - un bolovan uriaș rostogolit de-a lungul timpului odată cu topirea ghețarului Jiețului.
Cabana micuță de lemn, înființată pe stânca înaltă de vreo șase metri și înconjurată de pădurea de brazi falnici, oferă oaspeților săi o priveliște spectaculoasă. În apropiere, o cascadă sporește farmecul peisajului montan, arată fotografiile realizate de Attila Dobai.
Din stațiunea montană Parâng (video), unde călătorii pot ajunge mai ușor, cu telescaunul și pe noua șosea alpină, potecile urcă spre crestele de peste 2.300 de metri ale masivului. Cel mai înalt dintre vârfuri este vârful Parângul Mare (2.519 metri), iar în împrejurimile sale alte trei creste (Gemănarea, Stoiniţa şi Cârja) depăşesc 2.400 de metri. Alte 15 vârfuri din Munții Parâng au fiecare 2.300 de metri.
„În zona de creastă sunt rafale puternice de vânt, stratul de zăpadă fiind de 20-30 de centimetri, cu strat de gheață dedesubt. Recomandăm ca traseele de creastă să fie abordate ca trasee de iarnă, cu echipament de iarnă, ciolțari, piolet etc”, informa, în weekend, Salmavont Hunedoara.
Vârful Cârja din Parâng
Attila Dobai a urcat pe Vârful Cârja din Parâng, unde a fost martorul unui fenomen spectaculos, numit efectul Gloria.
Fenomenul, numit și „spectru montan” apare sub forma unui cerc luminos ori de curcubeu, proiectat pe un nor de ceață. De pe munți, priveliștea este uimitoare.
„De pe culmile Parângului, la ceasuri de seară, foarte adânci, ținutul Hunedoarei apare tăiat de crestele muților și de ciudate văi, măreț și sumbru ca un fund de ocean, depozitar al Sarmizegetusei și Burdigalianului (n.r. perioadă istorică de acum 20 – 15 milioane de ani), conșteint parcă de sensul fabulos al bogățiilor pe care le-a păstrat în adâncurile lui”, relata scriitorul Geo Bogza.
Munții Parâng se întind la răsărit de Valea Jiului și se disting în lanțul muntos al Carpaților sudici prin numeroasele creste montane stâncoase, sub care se găsesc circurile glaciare – așa numitele căldări, cu pereții aproape verticali, în interiorul cărora se aflau în trecut calotele ghețarilor.
Câteva lacuri glaciare (Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat) împodobesc acum munții cei mai înalți din vestul României.