Splendoarea dimineților din Apuseni, în imagini. Cum arată tărâmul de piatră și de aur al moților FOTO

0
Publicat:

Marius Turc, un fotograf din județul Hunedoara, a surprins în imagini așezările din Munții Apuseni, la primele ore ale dimineții, când soarele trezește la viață satele cufundate sub norii adânci.

Munții Apuseni. Dumești. Foto: Marius Turc.
Munții Apuseni. Dumești. Foto: Marius Turc.

Aflați în inima Transilvaniei, Munții Apuseni (foto - Marius Turc) oferă călătorilor nenumărate motive de satisfacție în fața frumuseților lor.

Se întind pe aproape 20.000 de kilometri pătrați, peste județele Arad, Bihor, Cluj, Alba și Hunedoara, iar în centrul acestui ținut se găsesc așezările patriarhale ale moților – oameni ai muntelui și ai pădurii despre care se spune că ar fi una dintre cele mai vechi populații de pe teritoriul României.

Ținuturile din Apuseni sunt accidentate și mai puțin prielnice pentru agricultură și pentru creșterea animalelor, iar pădurile au reprezentat dintotdeauna marea bogăție a regiunii. În subsolul munților, aurul, argintul, cuprul și alte metale prețioase și rare fac din Apuseni regiunea cea mai bogată în resurse minerale din România.

„De felul cum s-au așezat moții în Munții Apuseni, deveniți legendara lor țară, cei care o cercetează pot avea o imagine dură și de o arhaică frumusețe, dacă în măruntaiele acestor munți vor pătrunde câteva sute de metri, până la straturile de aur. Două lucruri sunt prețioase în Munții Apuseni și le-au adus faima: oamenii și aurul. Sunt în țara noastră munți mai înalți și de o frumusețe grandioasă, dar le lipsesc pe dinăuntru filoanele de aur, iar pe dinafară așezările permanente de oameni, sub toate consecințele stâncii și ale anotimpurilor vrăjmașe. Numai în acești munți oamenii sunt legați pe viață și pe moarte de stânca nefertilă: sate crescute pe suprafața aridă a unui granit căptușit cu aur”, scria publicistul Geo Bogza, în volumul „Țări de piatră, de foc și de pământ”.

Diversitatea peisajelor și numeroasele monumente ale naturii din Munții Apuseni i-au făcut tot mai populari ca atracții turistice. O serie de imagini publicate pe pagina sa de Facebook de fotograful Marius Turc, din municipiul Brad, Hunedoara, arată cât de spectaculoasă este această regiune.

Drumuri în Munții Apuseni

Marius Turc a realizat fotografiile dimineața, când primele raze ale soarelui încep să îmbrățișeze „plapuma” de nori așternută peste văile Apusenilor, găsind contrastul între lumina blândă a soarelui și tonurile mai reci ale naturii și așezărilor de munte.

Prin relieful lor, Munții Apuseni oferă la tot pasul locuri atractive pentru amatorii de fotografii.

„Fără a atinge înălțimile semețe care dau frumusețea Munților Făgăraș, Piatra Craiului sau Rodnei, Munții Apuseni dezvăluie turiștilor frumuseți nebănuite, de cu totul altă natură. Nicăieri în ceilalți munți nu găsești o îmbinare mai armonioasă înter linia domoală a plaiurilor și verticalitatea rupturilor, nicăieri nu găsești o asemenea concentrare de fenomene naturale și monumente ale naturii, nicăieri omul nu și-a legat așa de organic viața de munte, încadrându-se în peisajul natural”, arătau autorii ghidului turistic „Munți Apuseni”, editat de Oficiul național de Turism „Carpați”, în anii ’80.

Munții Apuseni sunt străbătuți de o rețea densă de drumuri, care se strecoară de-a lungul văilor unor râuri ca Arieșul sau Crișurile sau „încalecă” pe crestele unde moții și-au clădit așezări izolate.

Una din „magistralele” munților este drumul național care îi traverseaz în direcția Est – Vest, între Turda și Beiuș, coborând apoi spre municipiul Brad și munții Metaliferi (video - comuna Bulzeștii de Sus din Munții Apuseni)

A doua cale de intrare în inima Apusenilor este pe direcția Nord – Sud, pornind din Huedin, continuând apoi pe valea Arieșului în țara moților, la Câmpeni și Abrud, și coborând tot spre Brad, în valea Crișului Alb, pe la poalele Muntelui Vulcan, dintre județele Hunedoara și Alba.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite