Sentinţă finală pentru şeful de post care l-a împuşcat pe fiul unui afacerist prosper, la vânătoare în Munţii Orăştiei

0
0
Darius Şendroiu. Foto: Arhiva personală. Facebook
Darius Şendroiu. Foto: Arhiva personală. Facebook

Dosarul morţii lui Darius Şendroiu, fiul unui om de afaceri prosper, din Hunedoara, a fost soluţionat prin sentinţă definitivă. Un poliţist a fost condamnat pentru ucidere din culpă.

La şase ani de la moartea tânărului Darius Şendroiu, împuşcat accidental în timpul unei partide de vânătoare, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat la pedeapsa de un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare, pe Horaţiu Onescu, un poliţist din judeţul Hunedoara, judecat pentru ucidere din culpă.

Sentinţă în dosarul morţii tânărului Darius Şendroiu, împuşcat accidental la o vânătoare de mistreţi

Poliţist acuzat de împuşcarea fiului unui milionar. Destinul tragic al lui Darius Şendroiu, tânărul ucis la vânătoare

Controversele morţii tânărului Darius Şendroiu, ucis la vânătoare. Ce au stabilit procurorii la şapte luni de la tragedie

El a fost trimis în judecată în dosarul morţii lui tânărului de 27 de ani, fiul unui om de afaceri din judeţul Hunedoara, care în octombrie 2016 a fost împuşcat în timpul unei partide de vânătoare din Munţii Orăştiei.

Instanţa „reţine culpa concurentă a victimei Şendroiu Darius Cristian în procent de 50 la sută în producerea consecinţelor accidentului”, se arată în minuta deciziei instanţei.

De asemenea, magistraţii au stabilit ca poliţistul să plătească daune morale de 150.000 de lei familiei victimei. Soluţia în dosarul judecat la Curtea de Apel Albă Iulia este definitivă.

În urmă cu un an, în acelaşi dosar, judecat pe fond la Judecătoria Haţeg, magistraţii au decis achitarea poliţistului, dar soluţia a fost contestată. În motivarea soluţiei de achitare a poliţistului se preciza că victima îşi părăsise standul de vânătoare în care trebuia să stea.

„Se constată că nu există nicio legătură de cauzalitate între utilizarea de către inculpat a armei şi producerea rezultatului periculos, atâta timp cât nu a cunoscut că Şendroiu Darius a plecat din standul său, această atitudine fiind cauza determinantă a producerii accidentului şi, în consecinţă, inculpatul nu poate fi tras la răspundere penală pentru ucidere din culpă”, arătau magistraţii.

Judecat pentru ucidere din culpă

În 2017, procurorii l-au trimis în judecată pe Horaţiu Onescu, la acea vreme şeful de post al comunei Boşorod, pentru ucidere din culpă. Darius Şendroiu era fiul omului de afaceri Ioan Şendroiu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţ, patron al complexului de agrement Steaua Mureşului.

Moartea tânărului de 27 de ani a avut loc în seara de vineri, 7 octombrie 2016, în timpul unei partide de vânătoare, în zona cetăţii dacice Piatra Roşie, la care acesta participa împreună cu alte opt persoane, printre care se aflau şi tatăl său, Ioan Şendroiu, şi Horaţiu Onescu. Anchetatorii au indicat faptul că tânărul a fost împuşcat accidental de un alt vânător.

Horaţiu Onescu le-a declarat anchetatorilor că a considerat că a observat mişcare în vegetaţia aflată în zonă şi a tras, fără să ştie că în aceeaşi zonă se afla tânărul cu care era prieten. După accidentarea victimei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Haţeg, unde a relatat împrejurările tragediei.

„A declarat că în după-masa zilei de 7 octombrie 2016 a participat împreună cu mai multe persoane la o vânătoare autorizată în zona Pârâul Mare din localitatea Alun, judeţul Hunedoara, în timpul căreia a tras două focuri de armă cu puşca cu glonţ pe care o avea asupra sa, primul foc l-a tras în spatele aliniamentului pe care se aflau vânătorii, într-o direcţie apropiată cu zona în care se afla numitul Şendroiu Darius, al doilea foc l-a tras mai spre dreapta, după care, la un moment dat a auzit mai multe persoane strigând că a fost împuşcat Şendroiu Darius.

Speriindu-se de faptul că l-a împuşcat accidental pe Şendroiu Darius şi pentru a evita eventuale reacţii din partea participanţilor la vânătoare, inclusiv a tatălui victimei, a lăsat arma acestuia din urmă şi a fugit, prezentându-se la sediul Poliţiei oraşului Haţeg unde a sesizat evenimentul, ocazie cu care a predat şi cheia de la fişetul metalic de la locuinţa de domiciliu, unde mai are depozitate arme şi muniţii -, reacţie pe care deşi pe parcursul procesului penal a contestat-o, în opinia Curţii subliniază o atitudine corespunzătoare unei persoane care şi-a asumat posibila culpă în accidentarea victimei”, se arată în dosarul de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Victima a fost lovită în zona gâtului, suferind o plagă împuşcată cervicală, cu leziune multiplă, vasculară. Un glonţ a intrat prin partea din faţă a corpului şi a ieşit prin spate, iar rana a fost absolut incompatibilă cu viaţa, informau medicii legişti.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Alun, satul cu drum de marmură unic în lume, s-a trezit la viaţă. Oamenii revin în locul rămas pustiu VIDEO 

Noapte albă pentru salvamontiştii din Retezat. Au căutat mai mulţi turişti rătăciţi pe munte 

Ce s-a întâmplat cu puiul de urs rănit şi abandonat, pe care un turist curajos l-a salvat din Retezatul Mic

Mai multe - Hunedoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite