Secretele carierei de marmură din Alun, locul unde a început povestea satului unic în lume FOTO VIDEO

0
0
colaj foto satul alun foto florin apur
Biserica de marmur─â, cariera de marmur─â ┼či drumul de marmur─â din Alun. Colaj. Fotografii: Florin Apur.

Satul Alun, o a┼čezare cu zeci de case pustii, cu funda┼úii de marmur─â, cu un drum ┼či o biseric─â de marmur─â, ├«┼či datoreaz─â faima carierei de la marginea lui.

Satul Alun este unic ├«n lume prin biserica, drumul ┼či cele c├óteva zeci de gospod─ârii, acum pustii, ├«n construc┼úia c─ârora marmura adus─â de la cariera din vecin─âtate a fost folosit─â din abunden┼ú─â.

GALERIE FOTO CU CARIERA DE MARMUR─é DE LA ALUN

Istoria carierei de marmur─â din satul Alun a ├«nceput ├«n secolul al XIX-lea, ├«n vremea c├ónd ┼óinutul P─âdurenilor devenise o zon─â de interes deosebit pentru statul austro-ungar, datorit─â bogatelor sale z─âc─âminte de fier ┼či a ├«ntinderilor de p─âdure.

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Por┼úile spre ad├óncuri de la Ghelari. Locul emblematic al uria┼čei mine din ┼úinutul fierului VIDEO

Povestea ne┼čtiut─â a c─âii ferate din mun┼úii Hunedoarei. 120 de ani de la inaugurarea moc─âni┼úei

De atunci, vechile poteci de munte pe care localnicii coborau pe caii mici ┼či puternici, ├«nc─ârca┼úi cu unelte de fier, spre t├órgul fierului de la Hunedoara, au ├«nceput s─â fie ├«nlocuite treptat cu drumuri pe care puteau circula c─âru┼úele cu minereu spre Uzinele de la Hunedoara.

Minele de fier ┼či carierele de piatr─â ┼či de marmur─â din ┼óinutul P─âdurenilor au ├«nceput s─â se dezvolte odat─â cu construc┼úia drumurilor, a unei unei re┼úele de funiculare cu o lungime de peste 70 de kilometri ┼či, de la ├«nceputul anilor 1900, a c─âii ferate miniere Hunedoara ÔÇô Gov─âjdia ÔÇô Ghelari.


Cas─â din satul Alun. Foto: Florin Apur.

alun satul de marmura foto florin apur

Din apropierea Furnalului de la Govăjdia, unde se afla staţia finală a căii ferate, mai multe drumuri anevoioase urcau spre satele Plop, Ghelari, Ruda, Poieniţa Voinii, Bunila, Vadu Dobrii sau se strecurau pe valea Runcului spre Runcu Mare.


 

Alun, satul izolat cl─âdit din marmur─â

Unul dintre ele ajungea la Alun, o a┼čezare aflat─â pe un versant izolat, care a ├«nceput s─â prospere la ├«nceputul secolului trecut datorit─â carierei de marmur─â din vecin─âtatea sa. Marmura de Alun a fost exploatat─â la ├«nceput de statul austro-ungar ┼či apoi de fra┼úii italieni Roja, patronii unor ateliere de prelucrare a marmurei din Arad. Localnicii au profitat ┼či ei din plin de carier─â.


Cariera din satul Alun. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul alun marmura hunedoara foto daniel guta adevarul

Satul Alun s-a m─ârit la peste 100 de familii, iar oamenii din ├«ntreaga zon─â a Ghelariului, Bunilei ┼či Alunului au ├«nceput s─â ├«┼či ridice casele ┼či grajdurile folosind din abunden┼ú─â marmura local─â. Mai t├órziu, ├«n anii ┬┤30, ├«n Alun a fost cl─âdit─â ┼či biserica de marmur─â, a doua din sat dup─â cea veche de peste trei secole, ridicat─â de lemn. Ambele sunt monumente istorice, bine conservate ┼či impresioneaz─â prin unicitatea lor. Bisericile din Ruda ┼či Ghelari ┼či catedrala din centrul vechi al Hunedoarei au fost cl─âdite, de asemenea, cu marmur─â de Alun.


Biserica de marmură din satul Alun. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

satul alun marmura hunedoara foto daniel guta adevarul

├Än anii '60, materialele din cariera de la Alun au fost folosite la construc┼úia drumului de la intrare ├«n sat. ÔÇ×Localnicii au cerut ini┼úial ca ├«ntreg drumul p├ón─â la Ghelari s─â fie amenajat din marmur─â, dar s-a renun┼úat la ideea din cauza pantei prea abrupte, care uza ro┼úile camioanelor. Astfel a r─âmas doar o por┼úiune din drumÔÇť, povestea Petru, un localnic din Alun. De aici au fost extrase blocuri de piatr─â folosite la construc┼úia Casei Poporului ┼či tot din Alun ├«┼či au originea coloanele de marmur─â ce ├«mpodobeau vila familiei Ceau┼čescu din cartierul Prim─âverii. ┬á

Cariera de marmur─â din satul Alun a intrat ├«n conservare de la ├«nceputul anilor ┬┤90. Pere┼úii uria┼či ai s─âi ├«nc─â str─âlucesc sub razele soarelui, iar locul pustiu a devenit o atrac┼úie turistic─â. ├Än vecin─âtatea carierei, satul Alun, aflat la 30 de kilometri de Hunedoara, a intrat ┼či el ├«n conservare. Are peste 50 de case pustii ┼či c├ó┼úiva locuitori care mai pot fi v─âzu┼úi aici, ├«n special vara, c├ónd vin s─â ├«┼či ├«ngrijeasc─â gospod─âriile┬á afundate ├«n lini┼čte.


Cas─â de marmur─â. Foto: Florin Apur.

alun satul de marmura foto florin apur

Casele din marmur─â ┼či lemn, biserica din marmur─â ┼či cea din lemn ┼či drumul de marmur─â au r─âmas neclintite ├«n mijlocul priveli┼čtilor de basm de la poalele Mun┼úilor Poiana Rusc─â.

V─â recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

Priveli┼čtea sumbr─â a fostelor mine de fier de la Teliuc. Colo┼čii de beton ├«n ruin─â de┬ál├óng─â Hunedoara┬áVIDEO

Lacul care nu s-a oprit din cre┼čtere. A fost creat ├«ntr-o carier─â minier─â ┼či a ajuns la dimensiuni uria┼če VIDEO

Locuri pline de secrete pe Lacul Cinci┼č: Casa Alb─â a lui Ceau┼čescu, barajul uria┼č ┼či bisericile de sub ape VIDEO

Secretele celui mai lung funicular din Europa, ├«ntre Hunedoara ┼či ┼óinutul P─âdurenilorUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite