Sarmizegetusa Regia a avut un număr record de turişti în 2016, dublu faţă de cel înregistrat în anul precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de turişti au ajuns în 2016 în fosta capitală a Daciei, potrivit administraţiei monumentului aflat în patrimoniul UNESCO. Numărul vizitatorilor s-a dublat faţă de cel înregistrat în anul 2015.

Sarmizegetusa Regia s-a aflat în 2016 în topul destinaţiilor atractive pentru turişti, alături de Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop, Cetatea Devei şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Potrivit unei informări publicate de administraţia sitului UNESCO, numărul celor care au vizitat Sarmizegetusa Regia anul trecut a depăşit 60.000 de persoane. Au fost 40.500 de adulţi şi 20.400 de copii. În 2015, fosta capitală a Regatului Dac a avut circa 30.000 de vizitatori.

În prezent, cei care doresc să viziteze Sarmizegetusa Regia o pot face pe o şosea modernă, inaugurată în primăvara anului 2016 şi deschisă şi pe timpul iernii, spre deosebire de anii precedenţi. Administratorii sitului din Munţii Orăştiei se aşteaptă ca numărul turiştilor care vor ajunge în 2017 la Sarmizegetusa Regia să fie mai mare.

Şi alte monumente istorice importante, aflate în Hunedoara, au înregistrat recorduri la numărul de turişti. Castelul Corvinilor a înregistrat în jur de 250.000 de turişti în 2016, iar Cetatea Devei a avut 187.000 de vizitatori, care au urcat în fortul medieval folosind telecabina.  

image

Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100 şi se află pe lista monumentelor UNESCO. A fost şi locul celor mai importante descoperiri arheologice din ultimul secol: tezaurele de monede antice valoroase, spirale din aur şi numeroase alte artefacte.

image

Vă recomandăm şi:

Topul oraşelor în care turiştii preferă să rămână peste noapte. Hunedoara a înregistrat cea mai mare creştere

Deşi impresionează prin numărul şi importanţa obiectivelor turistice, Hunedoara continuă să rămână în urma altor judeţe din vestul ţării şi din Transilvania, în ce priveşte atragerea turiştilor. Anual 150.000 de turişti aleg să rămână cel puţin o noapte la hotelurile şi pensiunile din judeţ, iar dintre aceştia doar 10.000 sunt străini.

Istoria telegondolei din Valea Jiului care duce spre nicăieri. Cum „au spart“ românii 10 milioane de euro degeaba

Pasul Vulcan, zona de agrement din Valea Jiului în modernizarea căreia au fost investite peste zece milioane de euro, a devenit o staţiune fantomă. În plin sezon de iarnă, turiştii care mai urcă pe munte cu telegondola inaugurată în 2011 de Elena Udrea, atunci ministru al Turismului, pot fi număraţi pe degete, iar în locul domeniului schiabil plănuit de autorităţi au rămas câteva zeci de cabane vechi şi pustii.

VIDEO Cascada spectaculoasă a celui mai adânc lac din Retezat. Cât a crescut nivelul apei de la barajul Gura Apelor

Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.

Paradisul schiorilor goi: imaginile de senzaţie din Retezatul anilor 1960, locul unde alpiniştii primeau botezul muntelui

O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost alpinist de performanţă, înfăţişează Retezatul anilor 1960 în întreaga lui splendoare. Unele imagini prezintă şi partea mai puţin ştiută a muntelui – locul unde puteai vedea schiori coborând goi pe pârtiile nebătătorite ale Retezatului.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite