Proces încheiat în dosarul comorilor dacice. Iulian Ceia îşi va afla sentinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Ceia a fost considerat lider al grup[rilor de trafican'i de comori. FOTO: D.G.
Iulian Ceia a fost considerat lider al grup[rilor de trafican'i de comori. FOTO: D.G.

Curtea de Apel Alba Iulia a încheiat audierile şi cercetarea judecătorească în dosarul traficanţilor de comori sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei. Gruparea condusă de Iulian Ceia este acuzată de pagube de milioane de euro produse statului român, prin furtul şi înstrăinarea unor tezaure dacice.

Cercetarea judecătorească s-a încheiat în dosarul aurului dacic, în care este judecat Iulian Ceia şi alţi 11 hunedoreni, pentru trafic de bunuri de patrimoniu, sustrase din incinta cetăţlor dacice din Munţii Orăştiei.

„Instanţa se va pronunţa în data de 3 decembrie”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, unde are loc judecarea apelului declarat în cauză. În prima instanţă, Tribunalul Hunedoara i-a condamnat pe hunedorenii implicaţi în acest dosar la pedepse de închisoare cu executare. Dosarul comorilor dacice este una dintre cele mai vechi şi mai complexe cauze aflate în ultimii ani pe rolul instanţelor hunedorene.

Deveanul Iulian Ceia şi ceilalţi 11 învinuiţi au fost condamnaţi de Tribunalul Hunedoara la pedepse cuprinse între şapte şi 12 ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri către Ministerul Culturii în valoare de 1,6 milioane de euro. Iulian Ceia, considerat liderul grupării, a primit 12 ani de închisoare, dar sentinţele au fost contestate la Curtea de Apel Alba Iulia. Hunedorenii implicaţi în acest dosar sunt acuzaţi că în perioada 1997 – 2005 ar fi sustras mai multe tezaure de bijuterii, monezi şi obiecte de valoare antice. Printre bunurile care au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor se numără şi cel puţin 15 brăţări din aur masiv.

Comori recuperate
“De la declanşarea anchetei, în anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, au fost repatriate mai multe tezaure antice: 711 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche  de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte, depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României şi a muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj-Napoca”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În cele şase dosare soluţionate până în prezent procurorii au dispus trimiterea în judecată a 34 inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.

Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Noaptea „Comisarului Cattani”. Întâlnirea cu fiul său l-a copleşit pe cel mai dur poliţist

Povestea kosonilor din aur, cele mai valoroase monede ale regilor daci

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Aurul dacic a fost adus sub pază la Deva: un colier valoros, furat din cetăţile dacilor, a fost prezentat instanţei

Tatăl unui cunoscut fotbalist e arestat în dosarul comorilor: traficanţii spălau urma tezaurelor prin casele de licitaţii

Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice


 

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite