Comori dacice traficate de custodele unui muzeu hunedorean. Florin Delinescu a fost prins vânzând monede din aur vechi de 2.000 de ani, găsite în cetăţile dacice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Delinescu e acuzat că a vândut monezi dacice şi romane. D.G.
Florin Delinescu e acuzat că a vândut monezi dacice şi romane. D.G.

Florin Delinescu, angajat în cadrul muzeului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, e acuzat că a obţinut aproape 5.000 de euro din tranzacţionarea unor monede antice, în posesia cărora a intrat ilegal. Monedele din aur şi argint provin din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, fiind descoperite în urma săpăturilor şi detecţiilor ilegale.

Complicele hunedoreanului este Ioan Varga. „Cei doi au fost arestaţi preventiv pentru o perioadă de 29 de zile”, a precizat Ildiko Glăman, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Hunedoara.

Acuzaţiile care le sunt aduse hunedorenilor sunt asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri de patrimoniu, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice şi pentru spălare de bani.


„În perioada martie – mai 2013 inculpaţii au tranzacţionat ilegal 5 monede din aur de tip Lysimach cu suma de 3.550 de euro şi 22 de monede de tip denari romani cu suma de 1.000 euro prin încălcarea regimului de ocrotire a acestor bunuri, utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale ale acestora.

Cu ocazia percheziţiei din 10 mai 2013 organele de poliţie judiciară au ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate în cauză un lot de 3 monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. Piesele recuperate şi fac parte  din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

image

Tezaure de aproape şase milioane de euro
Până în prezent, autorităţile române au recuperat bunuri în valoare de circa şase milioane de euro, pe care traficanţii de comori le-au furat din siturile cetăţilor dacice. Au fost recuperate: un lot de 31 monede Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur în valoare de 100.000 de euro, 13 brăţări spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 de euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 de euro, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Vă recomandăm şi:

FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară: Biserica Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor

FOTO Un castel al nobililor din Ţara Haţegului a devenit un monument al groazei şi nepăsării

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

FOTO Povestea fără happy-end a castelelor ultimilor baroni din Ardeal


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite