Aurul dacic a fost adus sub pază la Deva: un colier valoros, furat din cetăţile dacilor, a fost prezentat instanţei
0Patru hunedoreni sunt acuzaţi că au furat bijuterii şi monezi antice din aur şi argint, în valoare de aproape patru milioane de euro, din siturile vechilor cetăţi ale dacilor. Una dintre artefactele recuperate de autorităţile române, după ce au fost traficate în afara ţării, este un colier vechi din aur masiv, cu o valoare impresionantă.
Procesul în care cei patru hunedoreni sunt cercetaţi pentru infracţiuni grave, de spălare de bani şi trafic de comori arheologice, are loc la tribunal, iar magistraţii au chemat astăzi în faţa instanţei, un expert german în bunuri arheologice. Barbara Depprt Lippitz este acelaşi specialist care a certificat autenticitatea brăţărilor dacie din aur masiv, furate de braconieri din cetăţile din Munţii Orăştiei.
Barbara Lippitz a venit la Deva pentru a evalua un colier vechi cu pandantive, din aur masiv, adus sub pază ca probă în dosarul în care cei patru hunedoreni sunt acuzaţi de traficarea comorilor antice .
Barbara Lippitz a precizat că, în cazul în care colierul din aur cu pandantive şi cei doi cercei din aur, despre care anchetatorii din dosar susţin că au fost sustrase de braconieri în perioada 2002 – 2003, din situl arheologic Căpâlna (judeţul Alba), ar fi autentice ele ar valora peste 100.000 de euro. Altfel, valoarea lor este de cel puţin 50.000 de euro.
De traficarea comorilor dacice sunt acuzaţi devenii Darius Liviu Baci, Mircea Mihăilă zis „Cap de Porc", Florin Sebastian Zvâncă şi Romică Hîndorean.
Au scos din ţară tezaure impresionante
Anchetatorii au descoperit că, în perioada 1998-2009, cei patru au făcut săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia de unde au furat mai multe tezaure arheologice şi le-au vândut pe piaţa neagră. Au fost furate monede din aur, un colier cu pandantive, cercei, brăţări, kosoni (foto, monede din aur şi argint datate de la începutul secolului întâi, din vremea regelui dac Koson, decoperite numai în zona vechilor aşezări dacice din munţii Orăştiei) şi alte artefacte.
Potrivit procurorilor, cei patru hunedoreni au reuşit să fure din siturile arheologice următoarele bunuri: un tezaur, în valoare de 3.794.550 de euro, alcătuit din 3600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander din aur - furat în 1998 din Sarmizegetusa Regia, zona Şesu Căprăreţei; un tezaur, în valoare de 100.000 de euro, alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur, sustras în perioada 2002-2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba, recuperat, un tezaur alcătuit din 35 de denari romani din argint şi o tetradrahmă, sustras în vara anului 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare.
"S-au scăldat în bani"
Traficanţii de comori au obţinut peste trei milioane de euro din vânzarea artefactelor, susţin procurorii. Banii au fost folosiţi pentru achiziţia a peste 20 de maşini de lux, peste 30 de parcele de teren, inculpaţii au cumpărat acţiuni bancare, o vilă cu piscină, o spălătorie auto, au plecat în excursii în Tunisia, Europa şi Japonia.
Vă recomandăm şi: