Piste de biciclete în sate fără drumuri asfaltate. Investițiile din Hunedoara primesc fonduri PNRR

0
Publicat:

Mai multe sate izolate din județul Hunedoara, cu drumuri rudimentare, vor avea piste de biciclete de biciclete moderne. Investițiile sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Drumul spre cătunele pustii ale comunei Bătrâna. Foto: Daniel Guță
Drumul spre cătunele pustii ale comunei Bătrâna. Foto: Daniel Guță

Nouă administrații locale din județul Huendoara au primit fonduri europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construcția unor piste de biciclete. Noile piste vor ajunge care încă nu beneficiază de drumuri asfaltate, de internet sau rețele de utilități.

Comuna Bătrâna va avea piste de biciclete

Comuna Bătrâna, cea mai mică din România în ce privește numărul locuitorilor (mai puțin de 100) a obținut 1,3 milioane de lei, pentru construcția unei piste de biciclete care vor lega satul Bătrâna - singurul cu străzi asfaltate, și cătunele sale greu accesibile în care mai locuiesc câțiva oameni. Ultimii 30 de kilometri ai drumurilor spre satul Bătrâna reprezintă drumuri de pământ și forestiere. 

În comuna Balșa, de pe valea Geoagiului și ea cu mai multe cătune aproape inaccesibile din cauza drumurilor proaste, primăria a obținut 1,5 milioane de lei, fonduri alocate prin PNRR, pentru construcția unor piste de biciclete.

Satele Glodghilești și Tătărăști din comuna Burjuc vor fi legate printr-o pistă de biciclete, pentru care primăria din Burjuc a obținut 1,7 milioane de lei, prin PNRR.

O altă pistă de biciclete va fi construită între cătunul Peștera și cetatea medievală Mălăiești, din fondurile accesate de primăria comunei Sălașu de Sus, pentru un proiect de 1,5 milioane de lei.

În comuna Zam, pistele de biciclete în valoare de 1,8 milioane de lei, vor lega căminul cultural din Tămășești de biserica din sat și căminul cultural Godinești de biserica satului.

Comuna Vața de Jos a obținut fonduri PNRR pentru un proiect de 1,3 milioane de lei, ce vizează construcția unor piste de biciclete.

Proiecte PNRR Hunedoara: piste de biciclete în trei orașe

Trei localități urbane au obținut fonduri PNRR pentru realizarea unor piste de biciclete: Aninoasa pentru o investiție de 5,2 milioane de lei, Orăștie, cu o investiție în valoare de 4,3 milioane de lei și Vulcan, pentru piste estimate la 6,9 milioane de lei.

Administrațiile publice locale din județul Huendoara au obținut în total 171,5 milioane lei pentru cele 75 de proiecte aprobate pentru a fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectele de investiții locale au fost depuse pe Componenta 10 – Fondul Local și sunt finanțate prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Investițiile vizează realizarea de sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, precum și a documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificare urbană”, informează Prefectura județului Hunedoara.

Deva și Hunedoara au cele mai lungi piste de biciclete

În prezent, Deva şi Hunedoara se numără printre puţinele localităţi hunedorene unde au fost construite piste de biciclete, iar alte investiții dedicate bicicliștilor sunt în derulare.

Autorităţile din cele două municipii au accesat fonduri europene pentru amanejarea noilor trasee, în zonele centrale, mai intens circulate faţă de cartierele periferice ale localităţilor. În Hunedoara, reţeaua de piste de biciclete va însuma circa patru kilometri şi este cuprinsă în proiectele de modernizare a Coridoarelor central şi de vest.

În Deva, peste trei kilometri de piste de biciclete vor fi construite în zona centrală, cu ajutorul fondurilor europene. Ele se adaugă pistei de bicilete de pe centura municipiului (DN 7, Calea Zarandului)

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri