Două oraşe din Hunedoara investesc în piste de biciclete. Câţi kilometri vor avea noile trasee VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pistă de biciclete amenajată recent în Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Pistă de biciclete amenajată recent în Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Două municipii din judeţul Hunedoara au accesat fonduri europene pentru investiţii importante în construcţia unor piste de biciclete.

Deva şi Hunedoara se numără printre puţinele localităţi hunedorene unde sunt construite piste de biciclete.

VIDEO - PISTELE DE BICICLETE DIN HUNEDOARA

Autorităţile din cele două municipii au accesat fonduri europene pentru amanejarea noilor trasee, în zonele centrale, mai intens circulate faţă de cartierele periferice ale localităţilor.

Autostrada cu tuneluri de doi kilometri, aşteptată de peste un deceniu. Şase oferte pentru construcţia ei

Gara Devei, şantier părăsit la un an de la începerea lucrărilor de renovare. Ce au descoperit constructorii VIDEO

Soarta sălilor de spectacole care animau oraşele muncitoreşti. Cum au devenit „clădiri fantomă”

În Hunedoara, reţeaua de piste de biciclete va însuma circa patru kilometri şi este cuprinsă în proiectele de modernizare a Coridoarelor central şi de vest.

Investiţia de modernizare a Coridorului central vizează amenajarea mai multor piste de biciclete, care vor forma o buclă adiacentă bulevardelor Dacia, Traian şi Republicii. Acestea vor traversa zonele gării, Bucegi, Sanitas, Cora şi Gambrinus. 

În completarea reţelei din zona cea mai tranzitată a Hunedoarei va fi construită o pistă de biciclete spre Centrul vechi al municipiului, prin proiectul de modernizare a Coridorului de vest al Hunedoarei. 

În centrul istoric vor fi amenajate artere pietonale spre Castelul Corvinilor, unde şi accesul bicicliştilor va fi permis.


Pistele de biciclete din Hunedoara. ADEVĂRUL


Tot prin cele două proiecte finanţate cu fonduri europene vor fi achiziţionate circa 350 de biciclete, care vor putea fi închiriate de localnici, din 11 staţii de închiriere (bike sharing). Potrivit estimărilor autorităţilor, numărul bicicliştilor din Hunedoara va creşte cu două treimi în primul an de la finalizarea reţelei de piste de biciclete, în 2023, şi va continua să crească în anii următori.

Trei kilometri de piste, pe fonduri UE în Deva

În Deva, peste trei kilometri de piste de biciclete vor fi construite în zona centrală, cu ajutorul fondurilor europene. Pe traseu vor fi înfiinţate staţii de „bike-sharing” şi vor putea fi închiriate bicicletele achiziţionate de municipalitate. Proiectul estimat la 14,5 milioane de lei (în faza de execuţie) se află în stadiul de achiziţie a lucrărilor, susţine Florin Oancea, primarul municipiului. 

Investiţia vizează amenajarea de piste de biciclete, pe o suprafaţă totală de 20.750 metri pătraţi. Pe Bulevardul Decebal vor fi 800 metri pe partea stângă şi 850 metri pe cea dreptă, iar pe Bulevardul 22 Decembrie, 730 metri pe o parte şi 613 metri pe cealaltă.

„Prin implementarea proiectului se va asigura continuitatea cu sectoarele de infrastructură existente, conturându-se o reţea urbană de piste. Prin intermediul acestor trasee se asigură accesul spre centrul municipiului Deva şi implicit către toate obiectivele de interes socio-cultural şi economic din zonă, traseul fiind tranzitat zilnic de un număr însemnat de participanţi la trafic”, se arată în documentaţia investiţiei.

În Deva, reţeaua de piste de biciclete însumează aproximativ cinci kilometri, iar cel mai lung traseu este adiacentă centurii municipiului (Calea Zarandului – Drumul Naţional 7). Centrul istoric al Devei, aflat în şantier, va deveni zonă exclusiv pietonală, fără a avea piste de biciclete.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Valea Jiului, sub teroarea urşilor. Animalele sălbatice coboară tot mai des în oraşele miniere

Secretele celor mai vechi uzine electrice din Hunedoara. Ce s-a ales de motoarele marilor centre industriale

Locul din România unde a fost găsit cel mai mare bulgăre de aur pur din Europa. „Spectacolul oferit de natură era fantastic“

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite