Video Orașe miniere rămase fără un sfert din locuitori, în zece ani. „Și-au luat familiile și au plecat” VIDEO

0
Publicat:

Orașele din județul Hunedoara unde în anii '90 a început închiderea minelor de cărbune au pierdut cea mai mare parte a populației în ultimul deceniu.

Laurențiu, un fost mecanic la mina Aninoasa, deplânge soarta orașului minier. Foto: Daniel Guță
Laurențiu, un fost mecanic la mina Aninoasa, deplânge soarta orașului minier. Foto: Daniel Guță

Trei foste localități miniere din județul Hunedoara au pierdut, în numai un deceniu, peste un sfert din populația rezidentă, arată rezultatele provizorii ale recensământului din 2021, comparate cu cele ale recensământului din 2011.

Orașul Uricani s-a depopulat abrupt

Orașul Uricani (video) din sudul județului Hunedoara mai are 6.669 locuitori, potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică, în scădere cu peste 25 la sută, față de populația de 8.972 de locuitori înregistrată în 2011.

În orașul Uricani, aflat la capătul Drumului Național 66A, care străbate Valea Jiului, la începutul anilor ´90, funcţionau trei mine de cărbune, o preparaţie de cărbune şi o exploatare de quarţ, iar din cei peste 12.000 de locuitori, majoritatea erau angajaţi în minerit.

Minele Câmpu lui Neag, cu peste 800 angajaţi şi Valea de Brazi, unde lucrau peste 2.200 de muncitori au fost închise în anii ´90, iar mulţi dintre foştii lor salariaţi au părăsit oraşul. În 2017, a fost închisă La sfârşitul anului 2017, localitatea a rămas fără minieri, odată cu închiderea ultimei sale exploatări, Mina Uricani.

În ultimii ani, după oprirea activităților miniere, unii localnici văd turismul ca pe o ocazie de a relansa economia din zonă.

„Sunt locuri frumoase în jurul orașului. Acum că este declarat și stațiune turistic cred că Uricaniul se schimbă în bine. Nu prea mult, dar se schimbă. Dacă oamenii ar munci, ar fi bine pentru toți. Dar unii nu muncesc și se mulțumesc cu ajutoarele sociale”, relata Dan Voicu, un localnic din Uricani.

Orașul Aninoasa a ajuns cât o comună

Aproape 1.000 de oameni au părăsit definitiv orașul Aninoasa (video) în ultimii zece ani, fostul oraș minier din Valea Jiului ajungând la o populație de 3.369 de oameni, cu aproape un sfert mai mică decât în 2011.

Aninoasa a devenit oraş în anul 1989, când avea peste 6.000 de locuitori şi o mină în care lucra cea mai mare parte a populaţiei active.

Atunci peste 4.000 de localnici aveau locuri de muncă, iar „coloniile” oraşului de pe valea Jiului de Vest erau pline de viaţă. În primăvara anului 2006, după un declin prelungit, Mina Aninoasa a fost închisă pentru totdeauna, după aproape un secol și jumătate de exploatare a zăcămintelor de cărbune.

În anii următori, declinul economic a afectat tot mai mulți dintre cei aproape 5.000 de localnici din orașul Aninoasa. În lipsa locurilor de muncă, tinerii au părăsit așezarea din Valea Jiului, aflată la poalele Munților Vâlcan și Parâng. La fel au făcut-o și mulți dintre foștii angajați din Mina Aninoasa.

„Am lucrat 28 de ani în mina Aninoasa. Tatăl meu a lucrat tot aici, bunicul meu, la fel. Am ieșit la pensie în 2003, cu trei ani înainte ca mina să fie închisă. Cărbune este jos încă pentru 30 – 40 de ani, iar noi plătim gazul enorm de scump. După ce s-a închis mina, tineretul din oraș a plecat peste hotare. Am doi copii: unul este acum prin Italia, unul prin Anglia... Păcat, pentru că se putea munci aici, să avem noi, țara noastră”, spune Laurențiu, un fost mecanic de locomotivă la Mina Aninoasa.

Comuna Ghelari, părăsită de foștii mineri

Comuna Ghelari, unul dintre cele mai vechi centre miniere din România, a ajuns la o populație rezidentă de 1.501 locuitori, cu un sfert mai puțin decât în urmă cu un deceniu și la jumătate față de cea din anii ’70.

În anii ’80, comuna Ghelari (video), aflată la circa 20 de kilometri de Hunedoara se pregătea să devină localitate urbană, iar blocurile noului cartier Cuț, înființat pe una dintre cele mai înalte creste din Ghelari, erau locuite de sute de oameni.

Minele de fier din Ghelari au fost închise, treptat, de la mijlocul anilor ´90, iar ultimii angajați le-au părăsit în 2005.

„Mulţi dintre foştii muncitori, veniţi în anii de comunism la Ghelari, din toate colţurile ţării, şi-au luat familiile şi au plecat spre locurile natale, în Moldova, Dobrogea”, povestea unul dintre localnici.

Foștii mineri plecați din Ghelari au lăsat în urma lor mai multe blocuri părăsite, pe care trecerea timpului și lipsa îngrijirii le-au adus într-o stare dezolantă.

În Hunedoara, fostele localități industriale au înregistrat cele mai mari scăderi a numărului locuitorilor, însă întreg județul a fost afectat de declinul demografic.

Doar comunele Beriu - învecinată municipiului Orăștie, Cârjiți, Vețel și Șoimuș - învecinate Devei,  Peștișu Mic – învecinată Hunedoarei și Bulzeștii de Sus au un număr mai mare de locuitori față de acum un deceniu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite