Monumentul prinţului Rudolf, dispărut peste noapte din Retezat. A dăinuit 125 de ani pe o stâncă VIDEO

0
0
Colah. Foto stânga Daniel Guţă. Foto dreapta : Claudiu Nelega.
Colah. Foto stânga Daniel Guţă. Foto dreapta : Claudiu Nelega.

Un monument comemorativ ridicat de localnici la sfârşitul secolului al XIX-lea, în cinstea prinţului austro-ungar Rudolf, care călătorise în Retezat, a fost smuls de pe o stâncă.

Monumentul comemorativ pe care localnicii l-au aşezat pe o stâncă în apropiere de Gura – Zlata, ca omagiu adus prinţului Rudolf al Austro-Ungariei, a dispărut peste noapte, în urmă cu câteva zile, spun unii dintre localnicii. „Au venit şi l-au luat de aici, nu ştiu cine. L-au smuls din stâncă”, relatează un cioban din zonă.

GALERIE FOTO - MONUMENTUL LUI RUDOLF

VIDEO - MONUMETUL DISPĂRUT DIN RETEZAT

Lipsa plăcii comemorative de fier a fost sesizată de către deveanul Claudiu Nelega, care a vizitat vechiul loc de popas de pe malul Râului Mare, unde monumentul a rezistat 125 de ani. Acesta a trimis fotografiile către adevarul.ro.

Secretele familiei nobiliare Kendeffy. Cum s-au maghiarizat cnejii lui Iancu de Hunedoara care au stăpânit Retezatul

Monumentul dedicat prinţului Rudolf al Austro-Ungariei, venit la vânătoare în Retezat, în 1882 VIDEO

Povestea neştiută a legendarului furnal din Govâjdia, unul dintre cele mai vechi din Europa VIDEO

Până sâmbătă, nicio plângere nu a fost depusă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara cu privire la dispariţia monumentului de la „porţile” Retezatului. Unul dintre motive poate fi şi faptul că locul unde se afla este greu accesibil (turiştii trebuie să trecă prin Râul Mare pentru a ajunge la el), iar monumentul de pe stâncă nu este vizibil de pe marginea şoselei Râu de Mori – barajul Gura Apelor din Retezat.


Monumetul dispărut peste noapte. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Contactat de adevarul.ro, Flavius Dilertea, primarul comunei Râu de Mori, a declarat, sâmbătă, că nu ştia de lipsa plăcii comemorative şi va sesiza autorităţile privind dispariţia ei.


Locul unde s-a aflat monumentul. Foto: Claudiu Nelega.

monument retezat foto claudiu nelega


A dăinuit 125 de ani

Locul are o istorie aparte. Monumentul realizat în Uzinele de Fier de la Hunedoara i-a fost dedicat prinţului Rudolf din familia imperială a Austro-Ungariei. În vara anului 1882, prinţul Rudolf (1858 - 1889), unicul fiu şi moştenitorul împăratului Franz Joseph I al Austriei, a pornit într-o expediţie de o săptămână în Masivul Retezat. Călătoria sa, despre care a relatat în jurnalul „Note despre sport şi ornitologie”, a stârnit entuziasm în rândul localnicilor şi, mai ales, al nobililor din această zonă a Transilvaniei.


Monumentul prinţului Rudolf Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL
 

În 1897, în memoria prinţului, pe o stâncă aflată pe malul Râului Mare, oamenii au ridicat un monument comemorativ cu inscripţia: „Rudolf, fiu de rege, succesor la tron. Speranţa mândră a noii noastre istorii, Cu puteri tinereşti a vânat în vara anului 1882, alături fiindu-i fermecătoarea sa soţie, prinţesa Ştefania, A dispărut precum o cometă, brusc în 1889, Sus rămâne amintirea-i şi pe vârfurile munţilor înzăpeziţi. [Tabla] a fost ridicată de către judeţul Hunedoara în amintirea sărbătorilor milenare 1896”, a fost traducerea aproximativă a inscripţiei maghiare de pe monumentul dezvelit la sfârşitul secolului al XIX-lea.

monumentul printului rudolf din retezat foto daniel guta adevarul

La dezvelirea monumentului în 1897 au participat sătenii din aşezările de la poalele masivului şi nobilii din întreg ţinutul. Placa a fost ridicată într-un loc de popas al prinţului Rudolf, la o înălţime suficientă pentru a putea fi citită de călătorii care urcau spre Gura Zlata, relata istoricul Teglaş Gabor. Contele Georg Teleki, omul care contribuise la ridicarea monumentului a ţinut un discurs în memoria fostului său oaspete de seamă, din 1882. O sărbătoare populară a încheiat evenimentul.

monumentul printului rudolf din retezat foto Vasárnapi Ujság

Monumentul ridicat în memoria prinţului Rudolf în Retezat. Foto: Vasárnapi Ujság (Ziarul duminical) 1897

Prinţul Rudolf a vânat în Retezat

Prinţul moştenitor, „ficiorul împăratului” – cum era numit de localnici, potrivit relatării profesorului Teglaş Gabor în „Ziarul duminical” (1897), a călătorit în Retezat la începutul lunii august, în 1882. Era pasionat de ştiinţele naturale, de ornitologie şi de vânătoare, iar expediţia în munţi i-a oferit motive de satisfacţie. „Pentru a ajunge la iazul Zănoaga, care se află lângă vârful Retezatului, a trebuit să călătorim opt ore de la ultimul sat, situat la marginea câmpiei, chiar la poalele munţilor abrupţi, iar jumătate din acest timp l-am petrecut mergând de-a lungul unui frumos râu de munte, unde foarte multe mierle de apă, codobature de munte şi câţiva pânţăruşi fluturau în jurul malurilor şi a pietrelor”, scria Rudolf. 


Locul unde a fost monumentul. ADEVĂRUL. Foto: Daniel Guţă

monument rudolf

Tânărul prinţ nu a apucat să vâneze animale mari în Retezat, iar o explicaţie pentru eşecul vânătorii a fost dată, mai târziu, într-un articol publicat în The New York Times: localnicii ar fi îndepărtat deliberat urşii şi cerbii din locurile de vânătoare, ţinându-i la distanţă de traseele pe care urma să ajungă alaiul lui Rudolf.


Monumentul în urmă cu un an.

În ultimii ani, şi alte monumente istorice au dispărut peste noapte. La sfârşitul secolului al XIX-lea, oraşele şi locurile istorice ale Hunedoarei au fost împânzite cu monumente de fier, ridicate în memoria familiei Huniazilor, a eroilor medievali şi a unor evenimente importante care au marcat istoria Transilvaniei. 

Două dintre ele, buzduganele din „Porţile de Fier ale Transilvaniei” şi Vulcan, au rezistat peste un secol, însă la începutul anilor ´90 au fost devastate şi, în cele din urmă au dispărut, fără urmă, spre mirarea localnicilor, care le mai pot vedea doar în fotografii de epocă. Buzduganul din Vulcan a fost demolat la sfârşitul anilor ´80, în timpul unor lucrări de lărgire a drumului spre Pasul Vulcan. 

Nu se cunoaşte unde a ajuns în final. Localnicii din Valea Jiului au încercat să dea de urma lui, însă nu au avut succes. O anchetă penală a demarat în anii ´90, pentru a se stabili cine sunt cei care în primii ani după Revoluţia din Decembrie 1989, au distrus Buzduganul de la Porţile de Fier ale Transilvaniei. Un tractor a fost folosit la demolarea monumentului, însă autorităţile nu i-au identificat pe autori.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Misterele neelucidate ale celei mai mari tragedii aviatice din Retezat, fără niciun supravieţuitor FOTO

Dosarele X din Retezat. Mărturii despre OZN-urile observate pe munte înaintea tragediei aviatice din 1991

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“ 

Mai multe - Hunedoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite