Marş istovitor în memoria lui Avram Iancu: a parcurs 100 de kilometri desculţ până la mormântul „crăişorului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe ultima parte a traseului, lui Laurian i-au fost bandajate picioarele, în urma tăieturilor suferite. FOTO: Daniel Guţă.
Pe ultima parte a traseului, lui Laurian i-au fost bandajate picioarele, în urma tăieturilor suferite. FOTO: Daniel Guţă.

Scriitorul Laurian Stănchescu a ajuns astăzi la Ţebea, unde se află locul de veci al celui supranumit „crăişorul munţilor”, Avram Iancu. Laurian a parcurs desculţ drumul dintre Vidra de Sus, unde s-a născut liderul românilor din Transilvania din vremea Revoluţiei de la 1848, şi Ţebea, unde a fost înmormântat Avram Iancu.

În această după-amiază, Laurian Stănchescu şi însoţitorii săi au ajuns la Ţebea. Au sfârşit astfel un pelerinaj început în urmă cu şase zile, care a străbătut mai multe localităţi din Ţara moţilor: Vidra de Sus, Câmpeni, Abrud, Ciuruleasa, Buceş, Mihăileni, Crişcior, Brad şi Ţebea.
Ultimii zece kilometri ai marşului Avram Iancu au fost dificili pentru iniţiatorul acestuia. Din cauza faptului că a mers desculţ, Laurian a fost nevoit să treacă pe la secţia de chirurgie a spitalului din Brad, înainte de a porni spre Ţebea.

A avut nevoie de copci, iar tălpile picioarelor i-au fost bandajate. Chiar şi aşa, a reuşit să ajungă la mormântul Crăişorului, pe jos. Pe traseul Ţebea – Brad, în ciuda ploii torenţiale, l-au însoţit mai mulţi localnici, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint. Nu au mai venit, deşi îşi anunţaseră prezenţa, fosta gimnastă Corina Ungureanu, Leonard Doroftei, Mircea Diaconu şi Victor Ciorbea.

Pelerinajul dedicat lui Avram Iancu s-a încheiat cu un moment solemn dedicat lui Avram Iancu. „A fost un omagiu pe care am vrut să îl aduc celui carea fost Avram Iancu şi le mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături”, a spus Laurian Stănchescu. Duminică vor avea loc serbările naţionale de la Ţebea, la care sunt aşteptaţi peste 5.000 de oameni.

hunedoara
hunedoara

Vă recomandăm şi:

Adevărul despre Avram Iancu şi revoluţia românească din Transilvania de la 1848

Salvare dramatică a unei sinucigaşe în Hunedoara: a fost placată de un poliţist local înainte de a se arunca de pe bloc

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite