Incursiune fotografică în Afganistan. Imaginile realizate de jurnalistul Ilie Pintea, expuse la Deva VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia de fotografii. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Expoziţia de fotografii. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Ilie Pintea, un jurnalist hunedorean care a însoţit Armata română în Afganistan a expus o serie de imagini inedite, care înfăţişează viaţa localnicilor şi a ostaşilor români.

Fotografiile realizate de jurnalistul hunedorean Ilie Pintea în Afghanistan au fost expuse la Palatul Magna Curia, din Deva, în expoziţia denumită „Afganistan: Chipuri ale Războiului. În memoriam slt p.m. Mădălin Stoica”.

GALERIE FOTO DE LA EXPOZIŢIE

După ce a fost prezentată în teatrul de operaţii Afganistan şi la întrunirea miniştrilor apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, expoziţia corespondentului Radio România Actualităţi a fost vernisată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

„O se vedeţi Afganistanul atât cât m-am priceput eu să îl văd în incursiunile mele acolo. Fotografiile arată o foarte mică parte din cele două lumi aflate într-un dialog perpetuu acolo, poate chiar într-unul contondent, de multe ori: afganii şi militari.  Afganistanul rămâne locul în care m-aş întoarce oricând, fără nici cea mai mică teamă. Şi aceasta nu pentru că sunt eu nu ştiu ce pui de momârlan din Valea Jiului, ci pentru că fiind acolo cu Armata Română am simţit că sunt împreună cu cei mai buni militari de care te poţi afla. A fost o mare onoare pentru mine să fiu acolo”, a declarat jurnalistul.


Expoziţia foto. Video: ADEVĂRUL. Daniel Guţă.


Ilie Pintea este corespondent al Radio România Actualităţi din anul 2000, iar din 2013 a însoţit de mai multe ori batalioanele româneşti în Afganistan, realizând mai multe documentare video şi fotografii.

„Chipurile militarilor din cadrul Coaliţiei, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mişcau pe drumurile dintre oraşe cu o siguranţă pe care nu o aveau cu câţiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificaţii a acestei lumi. De aceea, aproape toate fotografiile pe care le puteţi vedea expuse la Deva sunt cu oameni – copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor – pentru că războiul asta înseamnă: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei ţări măcinate de război, aşa că abordarea aceasta a fost cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul aşa cum l-a văzut Ilie Pintea”, a informat Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Mai puteţi citi şi:

Un expert rus laudă spionajul militar românesc: „Americanii i-au rugat pe români şi aceştia i-au ajutat după intrarea în Afganistan”

Ţările donatoare au promis un miliard de dolari ajutor pentru Afganistan. ONU: 14 milioane de oameni sunt în pragul foametei

Jurnalistă afgană despre copilăria în Afganistan: „Ştiu cum este să trăieşti sub regim taliban. Occidentul nu ar trebui să-şi întoarcă spatele de data asta”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite