Ţările donatoare au promis un miliard de dolari ajutor pentru Afganistan. ONU: 14 milioane de oameni sunt în pragul foametei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO U.S. Mission
FOTO U.S. Mission

Ţările donatoare au promis luni peste un miliard de dolari pentru a ajuta Afganistanul, unde sărăcia şi foametea s-au intensificat accentuat după ce talibanii au preluat puterea iar ajutorul străin a încetat, făcând să apară spectrul unui exod în masă, relatează Reuters.

După decenii de război şi suferinţă, afganii se confruntă "poate cu cel mai periculos moment", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea conferinţei donatorilor de la Geneva

"Oamenii din Afganistan riscă colapsul unei ţări întregi - toată deodată", a mai spus el, potrivit Agerpres.

El a mai precizat că proviziile alimentare s-ar putea termina la sfârşitul lunii şi că Programul Alimentar Mondial susţine că 14 milioane de oameni sunt în pragul foametei.

„Astăzi unul din trei afgani nu ştie de unde va veni următoarea lui masă, rata sărăciei este în creştere şi serviciile publice de bază sunt aproape de prăbuşire. Sute de mii de oameni au fost obligaţi să-şi părăsească casele, în timp ce Afganistanul se confruntă cu o secetă severă - a doua care a lovit ţara în patru ani. Mulţi oameni ar putea să rămână fără alimente până la sfârşitul acestei luni, chiar când se apropie iarna ", a avertizat el, potrivit BBC.

În condiţiile în care fluxurile de ajutoare de miliarde de dolari s-au încheiat brusc după venirea la putere a talibanilor, mai mulţi vorbitori de la Geneva au spus că donatorii au "obligaţia morală" de a-i ajuta pe afgani după un angajament de 20 de ani.

SUA au promis aproape 64 de milioane de dolari în ajutor umanitar suplimentar la conferinţă, în timp ce Norvegia s-a angajat să furnizeze încă 11,5 milioane de dolari.

Chiar înainte de cucerirea Kabulului luna trecută de către talibani, jumătate din populaţie, circa 18 milioane de persoane, era dependentă de ajutor. Iar acest număr pare să fi crescut din cauza secetei şi a neajunsurilor.

Directorul Programului Alimentar Mondial David Beasley a declarat la conferinţă că 40% din recolta de grâu a afganilor s-a pierdut, costul uleiului de gătit s-a dublat, iar cei mai mulţi oameni nu au cum să obţină bani pentru a cumpăra alimente.

Deşi băncile din Afganistan au început să se redeschidă, cozile pentru retragerile de bani sunt imense şi, de asemenea, nimeni dintre cei care depindea de guvern pentru a-şi primi salariul - de la funcţionari civili până la poliţie - nu a mai fost plătit din luna iulie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite