FOTO VIDEO Cum a ajuns Hunedoara oraşul palatelor romilor bogaţi, construite fără control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul cartier al Hunedoarei aflat în plină expansiune este ocupat aproape în întregime de palate ridicate pentru membrii unor familii bogate de romi. La marginea oraşului, oamenii construiesc de zor.

Acoperişurile metalice ale clădirilor cu două sau trei etaje strălucesc orbitor sub soarele după-amiezii. Printre palatele cu pereţi coloraţi în roşu, roz şi portocaliu aprins apar, ca peste noapte, alte construcţii, iar zona devine din ce în ce mai aglomerată.

Şi mai exclusivistă, pentru că în ultimii ani, terenurile pustii şi cele ocupate de casele românilor au fost achiziţionate în cea mai mare parte de romii bogaţi. Aici va fi cartierul „Pipera”, se mândresc localnicii. Pe Strada Serei din Hunedoara, nu mai locuieşte nicio familie de români. În schimb, membrii familiei Anghel deţin cel puţin 10 imobile. Cele mai multe dintre construcţii sunt palate cu turnuleţe, fiecare figurând pe numele câte unui membru al familiei. Gheorghe, Bascu, Caolo, Marcel, Traian, Ştefan, Vasile, Ioan, Laios, Piticu – fiecare cu palatul lui.. Romii au primit somaţii peste somaţii de la Primăria Hunedoara, pentru a-şi plăti impozitele pe clădiri. „Locatarii de pe Strada Serei au început să îşi achite impozitele. Unii au venit la primărie pentru a cere autorizaţii de construcţii pentru alte imobile”, spune viceprimarul Dan Bobouţanu. Alţii în schimb, „nu au apucat să le plătească”, pentru că în cea mai mare parte a anului sunt plecaţi în afara ţării.

Fiecare rom „de mătase” cu palatul lui
În cartierul palatelor din Hunedoara, fiecărui rom „de mătase”, cum îşi spun localnicii, îi stă bine cu palatul lui. Aşa s-a ajuns ca în ultimii ani să crească numărul vilelor cu turnuleţe la circa 50. Expansiunea proprietarilor de palate continuă în prezent pe Strada Rotarilor şi în zona satului Hăşdat, învecinat Hunedoarei.

Mulţi dintre localnici şi-au vândut casele romilor şi au plecat din zonă, iar  în scurt timp acestea au fost renovate astfel încât să se încadreze în peisajul colorat al cartierului. Unele dintre palatele de pe Strada Rotarilor şi Strada Serelor valorează peste 200.000 de euro, ţinând cont de luxul din interior şi de autoturismele din curte.


Palate fără acte
Familia Anghel are 12, familia Horbaş, cel puţin cinci, Rostaş, cel puţin cinci, iar membrii familiei Kvec cel puţin trei. Cu toţii au fost somaţi să îşi plătească taxele şi impozitele pe clădiri şi, mai mult, în primăvara acestui an, Primăria Hunedoara a trimis echipe de control care să verifice dacă dimensiunile imobilelor şi planurile acestora, aşa cum au fost întocmite pe hârtie, au fost respectate în realitate.S-au constatat nereguli, au precizat reprezentanţii administraţiei locale: angajaţii primăriei au constatat că multe dintre imobile nu erau declarate de proprietarii lor la primărie, astfel că oamenii nu plăteau impozitele pentru deţinerea lor ori, în alte cazuri, declarau că au construit imobile cu suprafeţe mult mai mici decât în realitate.


Peisaj transformat cu repeziciune
În Hunedoara, palatele ţigăneşti au început să fie construite în urmă cu mai bine de un deceniu. În trecut, cartierul era socotit unul sărac, cu case şi cătune răsfirate de-alungul unor drumuri de ţară, nu departe de fosta groapă de gunoi a oraşului, de serele Hunedoarei, de fosta unitate militară şi un depou de autobuze.

Căruţele au fost înlocuite treptat cu maşini de lux, cu numere străine, iar casele dărăpănate cu vile impunătoare. Potrivit viceprimarului Hunedoarei Dan Bobouţanu, primele autorizaţii de construcţie pentru aceste palate au fost date în vremea fostului primar Remus Mariş, în funcţie până în anul 2004.

Apoi, au fost acordate alte autorizaţii de construcţie a palatelor în vecinătatea primului construit, iar când a început să fie pus în discuţie dacă arhitectura imobilelor respectă planul urbanistic al zonei era deja prea târziu: aproape întregul cartier devenise populat de palate.

VIDEO: Nuntă în cartierul palatelor

Afaceri sub tăcere
Despre banii şi afacerile romilor înstăriţi din Hunedoara, vecinii lor nu ştiu prea multe, iar proprietarii palatelor nu vorbesc. Mulţi dintre ei au domicilii şi în afara ţării: au locuit sau locuiesc în Anglia, Scoţia, Spania, Mexic sau Statele Unite. Acolo îşi desfăşoară afacerile, profitabile după cum se vede. În ultimii ani, singurul scandal în care au fost implicaţi localnicii s-a petrecut în 2010, când DIICOT a destructurat o reţea, din care făceau parte şi hunedorenii din cartier, care a ajutat circa 150 de români să treacă fraudulos, prin Mexic, graniţa în Statele Unite ale Americii.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Tragedii în cartierul palatelor: doi dintre cei mai bogaţi romi au murit într-un accident rutier. Tinerii au fost înmormântaţi cu mult fast

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

FOTO Maşinile de lux ale romilor din Hunedoara au numere personalizate

FOTO Cum arată parcul auto de lux al romilor milionari care trăiesc în „Pipera de Hunedoara”

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite