FOTO Turismul pe Lacul Cinciş, învins de privaţi: vilele au ocupat malurile celui mai frumos lac al Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţie în turism. D.G.
Investiţie în turism. D.G.

Lacul Cinciş şi-a pierdut din atractivitate, după ce malurile acestuia au fost transformate în parcele, iar treptat au fost ridicate aici zeci de vile şi case de vacanţă. Cei mai bogaţi oameni din Hunedoara deţin imobile pe malul lacului.

În urmă cu zece ani, fiecare sfârşit al săptămânilor de vară aducea la „baraj”, aşa cum este numit Lacul Cinciş de hunedoreni, mii de oameni. Malurile erau împodobite de sute de corturi, răsfirate pe o suprafaţă impresionantă pe marginea ochiului de apă. Cu timpul, zona de campare alocată turiştilor s-a restrâns, iar în prezent cea mai mare parte a malurilor lacului, unde turiştii aveau acces neîngărdit, o reprezintă proprietăţile private. „Nu mai ai loc să îţi aşterni pătura, de vile.

În anii trecuţi nu aveam niciun fel de problemă în a ne instala cortul, acum peste tot suntem atenţionaţi că am ajuns pe proprietăţi private”, a spus Alin, unul dintre turiştii veniţi duminică pe baraj.
În ultimii ani, a mai scăzut numărul turiştilor, în schimb a crescut cel al vilelor şi pensiunilor. Zeci de imobile, aflate în diverse stadii de construcţie, acoperă ţărmul altădată pustiu. Un om de afaceri din Hunedoara a demarat construcţia chiar şi a unui hotel de lux.


Preţuri mici, afaceri riscante
În ciuda peisajului oferit de mulţimea construcţiilor, afacerile în turism nu au funcţionat aşa cum era de aşteptat. Lipsa profitului aşteptat a dus la scoaterea la vânzare a campingului de pe malul lacului.

image

Foto

hunedoara cinciş

Proprietarul campingului cere 700.000 de euro pe un teren de peste un hectar, pe care au fost amplasate 11 căsuţe de vacanţă, locuri de parcare, două spaţii comerciale dintre care unul poate funcţiona ca discotecă, un teren de plajă şi o zonă de picnic.

O vilă cu un teren de aproape un hectar şi încă un teren pe malul lacului sunt oferite spre vânzare de Arcelor Mittal, proprietarul combinatului din Hunedoara, care deţine imobilele, însă nu a mai investit în ele.
Terenurile de pe malul lacului au preţuri de la 10 euro pe metru pătrat, în funcţie de suprafaţă şi de apropierea de apă.

De exemplu, un teren de 7.200 de metri pătraţi în zona Casei Albe este oferit la preţul de 72.000 de euro. Cu 10.000 de euro se poate cumpăra un teren de 400 de metri pătraţi la mică distanţă de apă.

Lacul Cinciş a fost înfiinţat la începutul anilor 1960, ca lac de acumulare. Patru sate din zonă au fost strămutate, iar vetrele lor aflate pe valea râului Cerna au fost inundate. După 1989, proprietarii terenurilor din zona lacului au cerut să fie reîmproprietăriţi, iar cei mai mulţi au vândut apoi terenurile obţinute pe malul lacului.
 

Vă recomandăm şi:

Topul promisiunilor fanteziste ale primarului Hunedoarei: plajă pe Lacul Cinciş şi ştrand în Valea Seacă

FOTO Povestea satelor strămutate pentru lacul Cinciş şi a statuilor misterioase, salvate de furia apelor

De ce au fost alungaţi turiştii de pe malurile Lacului Cinciş în această vară

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite