FOTO Lista „Comisarului Cattani”: cine sunt „băieţii răi” care au depus mărturie împotriva lui Traian Berbeceanu
0Traian Berbeceanu a fost audiat de magistraţi, după ce a declarat recurs faţă de măsura arestării preventive dispusă, la cererea DIICOT, de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia. Apărătorii "Comisarului Cattani" au dezvăluit cine sunt cei care au depus mărturie împotriva acestuia.
UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins recursurile declarate de Traian Berbeceanu, Anişoara Biriescu şi Titus Biriescu şi a menţinut măsura arestării celor trei, pentru 29 de zile, dispusă de Curtea de Apel Alba Iulia, la solicitarea DIICOT.
Apărarea lui Traian Berbeceanu a precizat că mulţi dintre cei 21 de martori ai acuzării sunt fie foşti interlopi din Deva şi Hunedoara, care îi purtau duşmănie poliţistului de la Crimă Organizată Alba, fie oameni de afaceri care au comis ilegalităţi şi sunt judecaţi pentru infracţiuni economice grave.
Pe lista neagră a „Comisarului Cattani” se află foşti inculpaţi în dosarele aurului dacic, pentru trafic de obiecte de patrimoniu furate din siturile arheologice.
De asemenea, au mai fost menţionaţi de avocaţii apărării Ovidiu Ioiescu “Pera” (condamnat în dosarul "Spumă şi Bibanu"), Dan Balint, Călin Udrea, Dorin Şionei, Dorin Cupeţiu (judecaţi în dosarul mafiei fierului, cu prejudiciu de aproape două milioane de euro), Gheorghe Bota, Alin Simota, Lăcătuş Valer, Cristian Litera (judecaţi într-un dosar de şantaj, cămătărie şi infracţiuni economice).
Pera, acuzat că "l-a lucrat" pe Berbeceanu
Ovidiu Ioiescu zis „Pera” (foto, jos) a fost condamnat în dosarul „Spumă şi Bibanu”, al mafiei anilor 2000 din Deva. Ovidiu Ioiescu a primit cinci ani de închisoare în acest dosar. Potrivit rechizitoriului o grupare condusă de Ovidiu Petre Ioiescu activa din 2003 şi includea 40-50 de persoane condamnate penal, care s-a impus în Deva prin "executarea" mai multor patroni care nu îi recunoşteau autoritatea.
"Martorul Ioiescu Ovidiu Petru a arătat că imediat, a doua zi, după arestarea preventivă a lui Litera Cristian, l-a contactat pe Berbeceanu Traian pentru a-i comunica că şi el este victima unor infracţiuni comise de Litera şi doreşte să sesizeze faptele, dar Berbeceanu i-a spus că nu are timp şi să revină altă dată. Ulterior, în zilele imediat următoare, martorul l-a contacta din nou pe Berbeceanu Traian pentru a-i face sesizările, dar Berbeceanu i-a tăiat scurt solicitarea, susţinând că este ocupat şi-l va contacta el, lucru care nu s-a mai întâmplat. Berbeceanu Traian nu a informat nici procurorul de caz despre această solicitare, iar Ioiescu Ovidiu s-a prezentat singur la DIICOT, pentru a formula declaraţii" - sursa: referatul deciziei de arestare, Curtea de Apel Alba Iulia.
Anchetatorii au stabilit că membrii acestei grupări au săvîrşit mai multe fapte specifice crimei organizate - reglări de conturi, taxe de protecţie, incendieri de autoturisme şi de bunuri, şantaj, proxenetism. Infracţiunile erau acoperite de poliţişti, inclusiv de şaful Poliţiei Deva de la acea vreme, Ioan David, condamnat în acest dosar. Berbeceanu l-a anchetat pe Ovidiu Ioiescu, însă cei doi au avut şi perioade în care au colaborat. Acum, Traian Berbeceanu l-a acuzat pe Pera că ar fi încercat să îi intimideze familia, însă fostul condamnat din dosarul „Spumă şi Bibanu” a negat acuzaţiile.
Dan Balint, Călin Udrea, Dorin Şionei şi Dorin Cupeţiu au fost anchetaţi într-un dosar DIICOT, în care au fost acuzaţi că fac parte dintr-o grupare infracţională de 12 persoane, specializată în infracţiuni economice. Oamenii de afaceri judecaţi în acest dosar au deţinut firme care se ocupau cu tranzacţii de fier vechi şi produse laminate. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării ar fi obţinut beneficii financiare substanţiale din sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA. Societăţile intermediare controlate de membrii grupării facturau mărfurile achiziţionate din UE către firmele beneficiare fără calculul legal al TVA datorată bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import, realizând astfel o fraudă de tip "carusel". Prejudiciul produs a fost estimat la 1.800.000 de euro. Reţeaua a fost destructurată în luna octombrie a anului trecut. Şionei, Udrea şi Balint au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi în primă instanţă la câte cinci ani de închisoare (primii doi) şi şase ani de închisoare (Balint). În acest dosar mai este judecat şi fostul comandat de poliţie din Hunedoara Adrian Filer.
Simota i-a fost apropiat poliţistului
Alin Simota (43 de ani) era considerat în anii trecuţi cel mai bogat om din Valea Jiului, cu o avere de peste 20 de milioane de euro, obţinută în afacerile profitabile cu statul în domeniul energiei şi al mineritului. Simota s-a implicat în fotbal din 1998, când a devenit finanţator al Jiul Petroşani, şi în politică, oficial din 2008, când a candidat la primărie, în Petroşani. Procurorii au menţionat că Simota şi Berbeceanu au fost prieteni, cei doi fiind şi foşti colegi de facultate. În vara acestui an, Alin Simota a fost trimis după gratii pentru infracţiuni de crimă organizată. Simota este acuzat de iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, şantaj în formă continuată, lipsire de libertate, instigare la lipsire de libertate, instigare la vătămare corporală gravă, deţinere de muniţie fără drept. În acelaşi dosar au fost anchetaţi mai mulţi interlopi, printre care foştii bodyguarzi ai afaceristului, Cristian Litera şi Cătălin Penciuc, dar şi un poliţist, Zorin Avram. Dosarul scoate la iveală amănunte infiorătoare despre modul în care miliardarul, considerat în urmă cu şapte ani cel mai bogat om din judeţul Hunedoara, se folosea de reţeaua sa de teroare în afacerile sale.
Gheorghe Bota, Valer Lăcătuş şi Cristian Litera au făcut parte din “brigada” fostului patron al Jiului Petroşani, care comitea acte de violenţă la ordinele lui. Cristian Litera este fiu al unui ofiţer politic înainte de 1989, care a condus în unitatea în care Alin Simota a efectuat stagiul militar, iar cei doi au început să colaboreze din 2004, când interlopul, eliberat din închisoare după o condamnare pentru tâlhărie, a fost angajat ca bodyguard al lui Simota.
„Inculpatul Simota Alin l-a recrutat în folosul său pe inculpatul Litera Constantin Cristian, deoarece dorea să profite de pe urma acestuia, mai precis de renumele pe care şi l-a făcut în „lumea interlopă” din judeţul Hunedoara, unde era cunoscut ca autorul primului jaf armat, persoană din anturajul grupării infracţionale „Spumă şi Bibanul”, pentru a rezolva „în afara legii” cu ajutorul acestuia şi a persoanelor din „anturajul său interlop”, problemele, litigiile, divergenţele, pe care le avea cu diferite persoane, pentru a-şi spori în acest mod averea şi a se face temut şi respectat în Valea Jiului, cu atât mai mult cu cât acesta lucrase şi în trecut pentru el, şi dăduse dovezi de loialitate”, se arată în rechizitoriu dosarului “Simota”. Interlopul Cristian Litera a fost condamnat recent la 10 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de înşelăciune şi infracţiuni economice. Din luna mai, el se află în arrest preventive într-un alt dosar, de crimă organizată.
"Martorul Litera Cristian confirmă relaţia apropiată dintre soţii Biriescu şi Berbeceanu Traian, precum şi că aceştia ştiau din 2011 despre existenţa cauzei la DIICOT de la Berbeceanu Traian, aspect pe care susnumiţii i l-au comunicat direct. Afirmaţiile martorului Litera Cristian din acest segment au fost confirmate şi de tatăl acestuia Litera Constantin, care ştie o situaţie concretă de la începutul anului 2012, când Litera Cristian a aflat de la Biriescu Anişoara că aceasta ştia că are un dosar la DIICOT. Martorul confirmă relaţiile dintre Berbeceanu cu Biriescu şi Berbeceanu cu Simota. Martorul ştie că soţii Biriescu au aflat despre existenţa dosarului de la DIICOT, interceptările convorbirilor telefonice şi tot ce se întâmplă în cauză de la Berbeceanu Traian, înainte de audierea lor la DIICOT, chiar de pe la începutul lui. Tot astfel, Biriescu Titus s-a exprimat la o petrecere, în septembrie 2013, „el va vorbi şi va sări în aer toată brigada”. Tot martorul a afirmat că Biriescu Titus a spus că îi este frică şi că „este groasă”, referindu-se la dosarul DIICOT Alba, dar că „Berbeceanu l-a asigurat că deţine informaţii despre procurorul Mureşan pe care îl va termina şi el Biriescu nu va păţi nimic”. - sursa: referatul deciziei de arestare, Curtea de Apel Alba Iulia.
Cristian Litera a fost arestat pentru infracţiuni grave legate de şantajarea unor oameni de afaceri din judeţ şi constrângerea lor să plătească dobânzi şi datorii fictive grupării de cămătari conduse de acesta. Peste 400.000 de euro ar fi obţinut deveanul şi ceilalţi interlopi în urma acestor infracţiuni. În ciuda infracţiunilor comise în ultimii ani, potrivit procurorilor, Litera ar fi beneficiat însă, potrivit anchetatorilor, de protecţia lui Traian Berbeceanu, pentru care devenise informator.
Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, într-un dosar în care este pus sub învinuire pentru favorizarea infractorilor, sprijinirea unui grup infracţional, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii, într-un dosar în care sunt învinuiţi mai mulţi oameni de afaceri din judeţele Hunedoara şi Alba, dar şi viceprimarul Devei, Ovidiu Moş. Alături de Berbeceanu au mai fost arestaţi doi oameni de afaceri din judeţul Alba. Recursul declarat de inculpaţi este judecat miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
VIDEO: Discuţie din 2008, între Berbeceanu şi Pera. Atenţie, necenzurat.
Mărgan îl acuză pe Berbeceanu de minciuni
Considerat în trecut unul dintre liderii lumii interlope din Deva, Cornel Crâznic “Mărgan” a fost menţionat de Traian Berbeceanu în scrisoarea lăsată de acesta înainte de a fi arestat drept unul dintre duşmanii lui de temut. Potrivit scirsorii lui Berbeceanu, Mărgan şi Pera l-ar fi urmărit în cursul anului trecut cu scopul de a-l intimida. „De asemenea Crâznic si Ioiescu au afirmat ca este momentul ca “Berbeceanu să plătească” pentru tot răul care i l-au făcut, existând discuţii să încerce să mă provoace în locuri aglomerate, să mă determine să reacţionez negativ. În mai multe rânduri, aceştia se deplasau cu maşinile în zonele din oraş în care mă aflam singur sau cu soţia şi copilul, lăsand impresia că mă supraveghează”, scrie Berbeceanu, adăugând că din această cauză şi-a trimis copilul minor să locuiască la bunici, supravegheat în permanenţă.
În replică la cele scrise de Traian Berbeceanu şi la depoziţia apărătorilor săi în care aceştia au precizat că s-ar fi aflat printre martorii acuzării, fostul urmărit internaţional, condamnat în trecut pentru infracţiuni cu violenţă, a declarat că şeful de la Crimă Organizată Alba a minţit, pentru a-şi pregăti apărare. „Eu niciodată nu am dat vreo declaraţie împotriva nimănui. Cu Berbeceanu m-am întâlnit o dată, întâmplător, într-un local în care eram cu fiul meu. Doar ne-am salutat. El probabil ştia că va fi arestat şi-a pregătit apărarea, vrând să dea impresia că este o victimă a lumii interlope şi folosindu-se şi de numele meu, chiar dacă eu în ultimii 10 ani, am petrecut doar câteva luni acasă”, a spus Mărgan, aflat în prezent în Spania.
Traian Berbeceanu este învinuit că a sprijinit trei grupări infracţionale.
Potrivit procurorilor, prima grupare căreia comisarul BCCO Alba i-ar fi oferit protecţie a fost înfiinţată în 2003 de soţii Biriescu. Aceştia se ocupau de comercializarea ilegală a produselor petroliere şi s-ar fi sustras de la plata impozitelor către bugetul de stat. Au administrat circa 20 de firme fantomă, angrenate în fraude tip carusel.
A doua grupare aflată, susţin procurorii, sub protecţia şefului de la Crimă Organizată a fost înfiinţată de Alin Simota şi locotenentul său, Cristian Litera. Procurorii DIICOT susţin că interlopul Cristian Litera, fost bodyguard al patronului clubului Jiul Petroşani, a devenit în 2004 informator al lui Berbeceanu. Aceasta după ce fusese prins făcând trafic de droguri.
De asemenea, baronii fierului vechi din Hunedoara, judecaţi pentru fraude economice de aproape două milioane de euro, au fost, susţin procurorii DIICOT, în relaţii de încredere cu Traian Berbeceanu. Acesta l-ar fi anunţat pe unul dintre ei că va fi ridicat de DIICOT.
După ce Berbeceanu a fost pus sub învinuire, apropiaţii săi au dat publicităţii o scrisoare a acestuia, în care şeful de la Crimă Organizată îi prezenta pe cei care ar fi vrut îndepărtarea lui din fruntea structurii. Printre duşmanii lui Berbeceanu se numără, potrivit declaraţiilor acestora din scrisoare, procurori ai DIICOT, dar şi membrii cunoscuţi ai lumii interlope din judeţul Hunedoara.
Vă recomandăm şi:
VIDEO Traian Berbeceanu a fost reţinut. Ce mesaje îi transmit hunedorenii „justiţiarului” de la BCCO