FOTO Cum arată schitul viitoarei mănăstiri de la marginea Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schitul Sfântului Nectarie arată ca o clădire modernă. FOTO: Daniel Guţă.
Schitul Sfântului Nectarie arată ca o clădire modernă. FOTO: Daniel Guţă.

O mănăstire de călugări va fi ridicată începând cu această primăvară la circa 10 kilometri de Hunedoara, pe Valea Roatei. Aşezământul va purta hramul Sfântului Nectarie, ocrotitor al bolnavilor. Anul trecut, în zonă a fost construit un schit, care este vizitat deja, săptămânal, de sute de turişti.

Schitul Sfântul Nectarie a fost construit în numai câteva luni, în 2013, într-un loc izolat de pe Valea Roatei, la ieşirea din satul Nandru. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Peştişu Mic, de care aparţine satul Nandru, de la 1 martie în zonă va începe şi construcţia unei biserici, a unor chilii şi a unei clopotniţe. Primarul Casian Voina afirma recent că primăria a donat terenul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pentru ridicarea aşezământului monahal, iar noile construcţii ar urma să înceapă de la 1 martie 2014.

În schit sunt păstrate moaşte ale Sfântului Nectarie, ocrotitor al suferinzilor. Oamenii locului povestesc că au auzit de una dintre minunile atribuite sfântului: fiica unei femei din Arad s-ar fi însănătoşit de cancer, după ce femeia a donat bani pentru achiziţionarea unui iconostas la schit, pentru că îl visase pe Sfântul Nectarie.

Ridicarea aşezământului nu a mulţumit pe toată lumea. În ultimii ani, locurile unde se află în prezent Schitul Sfântul Nectarie erau destinaţii turistice ale motocicliştilor şi ale iubitorilor de munte, atraşi de sălbăticia şi liniştea zonei. Acum, aceste întâlniri ale pasionaţilor de motoare nu mai pot avea loc, în apropierea schitului, unde era un popas turistic.

La circa 20 de kilometri de Hunedoara, spre Haţeg, se află o altă mănăstire, Prislop, unde a slujit şi este înmormântat părintele Arsenie Boca.

Vă recomandăm şi:

Tăierea pinilor din curtea Catedralei Episcopale a Devei a stârnit nemulţumiri

Reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoara au decis să taie copacii din curtea Catedralei Episcopale Sfântul Nicolae, pe motiv că sunt prea bătrâni şi pun în pericol siguranţa trecătorilor. Tăierea pinilor a stârnit însă nemulţumirea localnicilor, care au depus plângeri la primărie, în încercarea de a opri defrişările.

VIDEO Moaştele sfinţilor Constantin şi Elena au fost aduse la catedrala din Deva

Sute de oameni au venit în această seară la Catedrala Episcopală "Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, pentru a întâmpina aducerea moaştelor sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena.

Povestea poliţistului-preot Bogdan Niţu, părintele care slujeşte în biserica din curtea Poliţiei Judeţene Hunedoara

Bogdan Niţu (37 de ani) este poliţist, dar şi preot, iar de câteva zile slujeşte în prima biserică ortodoxă construită în curtea unui sediu de poliţie din România, un lăcaş de cult situat la doar câteva zeci de metri de biroul său.

FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară: Biserica Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor

În biserica din Densuş, slujbele se ţin neîntrerupt de şapte secole. Zidurile lăcaşului de cult au fost construite din rămăşiţele fostului oraş Ulpia Traiana Sarmizegetusa.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite