Fostă bază secretă din Munţii Poiana Ruscă, înghiţită de natură. Locul de unde au fost lansate rachete în 1989 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea ascunde rămăşiţele fostei baze militare de la Vadu Dobrii. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Pădurea ascunde rămăşiţele fostei baze militare de la Vadu Dobrii. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Fosta bază militară de rachete din Vadu Dobrii, Hunedoara, a fost închisă în urmă cu două decenii, iar natura a pus stăpânire pe ea.

Au trecut două decenii de când fosta unitate antiaeriană de la Vadu Dobrii, Hunedoara, a fost închisă şi lăsată în conservare. Între timp, în afara pazei, nicio activitate nu a mai avut loc în vechea bază militară din Munţii Poiana Ruscă, întinsă pe mai mult de 26 de hectare.

GALERIE FOTO - VADU DOBRII

VIDEO - FOSTA UNITATE MILITARĂ

VIDEO - VADU DOBRII

Natura a pus stăpânire peste clădirile, instalaţiile şi terenurile fostei cazărmi, iar pădurea de conifere, care adăposteşte numeroase animale sălbatice, a ocupat cea mai mare parte din suprafaţa ei.

Relicva militară uriaşă dezgropată după trei decenii. Ce s-a găsit lângă fosta bază militară secretă VIDEO

Secretele bazelor militare romane care înconjurau Sarmizegetusa. Rămăşiţele lor, vizibile din satelit

Secretele fostelor baze militare din zona Hunedoarei, de care nimeni nu îndrăznea să se apropie VIDEO

La doi kilometri, satul Vadu Dobrii, în trecut o localitate prosperă a Ţinutului Pădurenilor, a ajuns şi el aproape pustiu. Doar 10 – 12 oameni mai locuiesc în aşezarea aflată la circa 50 de kilometri de Hunedoara, din care coboară drumuri spre toate celelalte aşezări din Ţinutul Pădurenilor.


Imagini aeriene cu fosta unitate de rachete. ADEVĂRUL

A funcţionat patru decenii

Povestea unităţii militare de la Vadu Dobrii a început în urmă cu şase decenii. În jurul anului 1962, primele rachete au fost aduse în locul din munţi, numit Valea Ursului, unde a fost înfiinţat unul dintre cele patru divizioane ale Regimentului 15 Rachete şi Artilerie antiaeriană. Celelalte divizioane de foc au fost amplasate la marginea satului Sânpetru (Haţeg), la Orăştie şi deasupra satului Sârbi (comuna Ilia), iar divizionul tehnic şi centrul de comandă al unităţii se afla în Hunedoara.


Satul Vadu Dobrii. ADEVĂRUL


Divizioanele au fost dotate cu rachete sovietice Dvina şi Volhov şi cu baterii de artilerie antiaeriană  de calibrul 57 mm pentru apărarea antiaeriană la înălţimi mici şi, din anii ´80, cu mitraliere antiaeriene MR-4 de calibrul 14,5 mm de provenienţă românească. 


Rămăşiţele unei rachete dezgropate lângă Vadu Dobrii. ADEVĂRUL

Fosta unitate militară antiaeriană a funcţionat din anii ´50 până la începutul anilor 2000, dar singurele rachete au fost activate, potrivit foştilor militari, în seara de 25 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei. Atunci, pe ecranele staţiilor de radiolocaţie au apărut zeci de ţinte aeriene neidentificate, iar din Divizioanele de la Sânpetru – Haţeg şi Vadul Dobrii – „Valea Ursului”, au fost lansate rachete, care s-au autodistrus în aer, deoarece nu întâlniseră nicio „ţintă” dintre cele vizualizate pe radar.


Unitatea militară din Vadu Dobrii. ADEVĂRUL

Unitatea a intrat în conservare în 2003, iar de atunci, zeci de clădiri au rămas părăsite, împreună cu buncărele unde în caz de alertă erau adăpostite maşinile şi tehnica militară, cu terenurile de antrenament pentru recruţii care au ajuns de-a lungul timpului aici. 

fosta unitate militara antiaeriana vadu dobrii si satul din muntii poiana rusca foto daniel guta adevarul

În anii 2000, municipalitatea din Hunedoara a încercat să concesioneze terenurile fostei cazărmi pentru a fi reutilizate, însă proiectul nu a mai fost finalizat. Accesul dificil în zonă a făcut ca potenţialul turistic al fostei baze militare să nu poată fi valorificat.


Cazărmile de la Vadu Dobrii. ADEVĂRUL

fosta unitate militara antiaeriana vadu dobrii si satul din muntii poiana rusca foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Dosarul secret al Lagărului de prizonieri sovietici din Vulcan. Mărturii rare despre cum i-au tratat românii VIDEO

VIDEO Secretele lagărului de prizonieri sovietici din Munţii Metaliferi. Unde au fost gropile comune ale ostaşilor morţi pe şantierul căii ferate Deva - Brad

Iarna de coşmar îndurată de ultimii zece oameni rămaşi în Vadu Dobrii. Satul din munţi, aproape dispărut VIDEO

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite