Buncărul săpat în stânci pentru a apăra Hunedoara de atacuri aeriene. I-a uimit pe spionii SUA în anii '50 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dealul Sânpetru (stânga) şi dealul Căpruţa (dreapta)
Dealul Sânpetru (stânga) şi dealul Căpruţa (dreapta)

Mai multe buncăre au fost săpate în stânci, în vecinătatea Castelului Corvinilor, pentru a proteja Hunedoara de atacuri aeriene. Rămăşiţele lor s-au păstrat.

În primii ani după al Doilea Război Mondial, autorităţile comuniste au decis transformarea Hunedoarei dintr-un orăşel cu 6.000 de locuitori, într-un uriaş centru metalurgic în jurul căruia aveau să se dezvolte atât oraşul, cât şi centrele miniere din Munţii Poiana Ruscă şi din bazinul carbonifer Valea Jiului.

GALERIE FOTO ZONA UNDE SE AFLA FOSTA UNITATE ANTIAERIANĂ

VIDEO CU BUNCĂRUL

În numai un deceniu, până în anul 1956, populaţia Hunedoarei a ajuns la peste 36.000 de locuitori şi continua să crească accelerat, iar combinatul, care producea fontă, oţel şi cocs, devenise cel mai mare complex metalurgic din România.

Subteranele celui mai mare combinat din România anilor '50. Fortăreaţa de oţel inatacabilă din cer VIDEO

Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO

Blestemul ruinelor combinatului din Hunedoara. Incidentele care le-au adus faima rea: ultimul, „meteoritul căzut din cer” VIDEO

Oraşul muncitoresc şi uzinele sale erau, în acelaşi timp, şi unul dintre cele mai bine păzite locuri din România.

Buncărele din anii ´50

În anii ´50, relatează foşti angajaţi ai combinatului, pe dealurile din jurul Hunedoarei au fost amplasate sisteme de protecţie împotriva atacurilor aeriene. Ruinele unui astfel de loc au rămas în vecinătatea Castelului Corvinilor, deasupra depoului de locomotive al fostei căi ferate Hunedoara - Ghelari.


Buncărul din zona Castelului Corvinilor. ADEVĂRUL

 

Lângă depoul dezafectat în anii 2000 sunt mai multe clădiri devastate, despre care unii localnici susţin că au fost ale unei unităţi militare antiaeriene, care a funcţionat aici până la începutul anilor ´60. Din dreptul lor, o potecă urcă abrupt pe coama dealului, unde printre copaci se vede o construcţie de beton neobişnuită. Este intrarea într-un buncăr semiîngropat, folosit ca post de apărare antiaeriană. Adăpostul militar cuprindea două încăperi subterane, în care se cobora prin trape şi pe scări verticale. În interiorul lor se văd rămăşiţele unor animale, care nu au mai putut ieşi din ele.


Camerele subterane ale buncărului. ADEVĂRUL

buncar secret hunedoara adevarul foto daniel guta adevarul

Dealul Sânpetru, opus versantului pe care a funcţionat unitatea antiaeriană, a păstrat în subteranele sale un faimos adăpost antiatomic. Buncărul săpat în stâncă, în vecinătatea Castelului Corvinilor, datează şi el de peste şase decenii şi este spectaculos. Coridoarele sale au o lungime totală de circa 500 de metri, dispuse în forma literei H. Cosntrucţia este în conservare, iar autorităţile locale vor să o transforme într-un obiectiv turistic.


Buncărul ascuns. ADEVĂRUL

buncar in hunedoara foto daniel guta adevarul

CIA ştia de existenţa buncărelor

Mai multe adăposturi antiaeriene au fost construite în Hunedoara primilor ani de comunism. Unele au fost identificate de spionajul american. „Aceste buncăre sunt suficient de spaţioase încât să permită locatarilor din vecinătatea lor şi muncitorilor să se adăpostească aici. Buncărele au fost construite la o adâncime de cinci metri sub pământ şi au pereţii din beton atât de puternici încât, potrivit oamenilor de la faţa locului, ar putea rezista chiar şi bombelor atomice”, arată un raport al CIA din 20 decembrie 1955.


Adăpostul săpat în stânca de lângă Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

colaj ascunzatori secrete foto daniel guta adevarul

Unele buncăre s-au năruit, sub dărâmăturile combinatului siderurgic. „Un buncăr subteran a fost clădit în vecinătatea fostei şcoli de ucenici din combinat. îi spuneam „ALA” (n. red. Apărare Locală Antiaeriană), şi eram aduşi uneori să facem curăţenie în el şi să întreţinem. Avea instalaţii de ventilaţii şi apă şi tot ce îi trebuia pentru ca în caz de bombardament oamenii să se poată adăposti acolo. Acum locul este de nerecunoscut”, povesteşte Ioan, un fost angajat al uzinei electrice a combinatului siderurgic.


Video pe larg.

De la începutul anilor 60, zona industrială a Hunedoarei a fost protejată, timp de cinci decenii, de patru unităţi militare de rachete care compuneau Regimentul 15 Rachete şi Artilerie Antiaeriană din judeţul Hunedoara. Ruinele centrului lor de comandă, un buncăr uriaş, semiîngropat, se afă în pădurea Hăşdatului, de la marginea municipiului.

Vă recomandăm să citţi şi:

Buncărul invizibil din care erau dirijate cele mai devastatoare rachete. Secretul său, păstrat cinci decenii VIDEO

Oraşul împânzit de buncăre în anii ´50. „Au pereţii puternici, încât ar rezista bombelor atomice“ VIDEO

Labirintul de buncăre ascuns sub piaţa centrală a Hunedoarei, dezvăluit odată cu renovarea unei clădiri VIDEO

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Relicvele militare ale Războiului Rece. Ce secret a ascuns „satul-muzeu” din munţii Poiana Ruscă VIDEO

Secretele militare ale combinatului din Hunedoara, dezvăluite de CIA: buncărele care puteau rezista bombelor atomice

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite