Efectele depopulării unui județ din Ardeal. Candidații la primării, aproape imposibil de găsit VIDEO

0
Publicat:

Deși indemnizațiile primarilor nu sunt de neglijat, iar activitatea în primăriile unor comune cu câteva sute de oameni nu este intensă, în comparație cu așezările urbane, puțini localnici s-au arătat dispuși să intre în cursa pentru funcția de primar, în județul Hunedoara.

Comuna Cerbăl din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Comuna Cerbăl din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Hunedoara se află, alături de Teleorman și Caraș-Severin, în topul județelor cu cea mai mare scădere a numărului de locuitori, înregistrată într-un deceniu, potrivit recensământului populației din 2021.

De asemenea, este județul din Transilvania părăsit de cei mai mulți locuitori în perioada 2021, populația rezidentă scăzând cu aproape 60.000 de oameni, de la circa 420.000 de locuitori, la circa 360.000 de locuitori.

Dintre toate județele din România, doar Dolj mai înregistrează o asemenea scădere a numărului de locuitori, de la 660.000 la 600.000.

Depopularea județului Hunedoara afectează alegerile locale

În Hunedoara, numeroase sate au ajuns în pragul dispariției, iar mai multe comune din zonele de munte numără fiecare câteva sute de locuitori, în mare parte vârstnici.

În comuna Bătrâna din Hunedoara (video) au mai rămas vreo 80 de oameni, potrivit datelor oficiale, însă multe familii nu mai locuiesc permanent în satele comunei din Ținutul Pădurenilor.

„Către suta de oameni poate sunt, cu tot cu cei care au plecat. Și ai mei sunt mutați la Dobra, iar vinerea vin acasă, la Bătrâna, și se întorc la casa noastră din Dobra, duminică. În timpul săptămânii, poate rămân vreo 40 – 50 de oameni în comună. În rest, lumea s-au tras spre Dobra, Roșcani și spre alte locuri”, spune Eleonora, o localnică din comuna Bătrâna din Hunedoara.

Declinul demografic și îmbătrânirea populației și-au pus amprenta pe alegerile locale din Hunedoara, programate în 9 iunie 2024.

În 16 dintre cele 55 de comune din Hunedoara, candidează la alegerile locale din 9 iunie 2024 cel mult doi oameni, iar comunele Bătrâna și Cerbăl, ambele din Ținutul Pădurenilor, locuitorii au de ales un singur candidat.

Ciprian Pascotesc va deveni noul primar din comuna Bătrâna din Hunedoara, iar Mircea Claudiu Costa va obține al treilea mandat de primar în comuna Cerbăl din Hunedoara (video), cu circa 400 de locuitori.

Cei doi au schimbat, recent, partidul, trecând de la PNL la PSD. De asemenea, la fel ca și alți primari și candidați din localitățile de munte, niciunul dintre ei nu locuiește permanent în comunele pe care le reprezintă, Ciprian Pascotesc fiind din Dobra, iar Mircea Claudiu Costa locuind în Hunedoara.

Cele două comune din Ținutul Pădurenilor mai au un lucru în comun. Deși sunt situate la altitudini de 800 - 1.000 de metri, în Munții Poiana Ruscă și la zeci de kilometri de Deva și Hunedoara, ambele vor avea piste de biciclete (video - pista deja construită în Cerbăl), construite cu fonduri guvernamentale, în locul unor drumuri anevoioase de munte.

Orașe și comune cu câte doi candidați la primării în Hunedoara

În comunele hunedorene Balșa, Baru, Băița, Bănița, Bucureșci, Bulzeștii de Sus, Densuș, Gurasada, Lelese, Luncoiu de Jos, Mărtinești, Sălașu de Sus, Vorța, Totești vor avea doi candidați la alegerile locale din 9 iunie 2024.

Comunele în care interesul pentru funcția de primar este mai scăzut în rândul populației au, în general, mai puțin de 1.000 de locuitori și cuprind cătune aproape pustii, unde localnicii se mai întorc în zilele libere și în vacanțe.

Unele, ca Bulzeștii de Sus (video) și Lelese numără circa 300 de locuitori, chiar dacă se întind pe mii de hectare – acoperite în mare parte cu pădure.

Tot doi candidați s-au înscris în competiția electorală pentru a fi aleși primari în orașele Geoagiu și Uricani (video).

În Petroșani, localnicii vor putea alege viitorul primar din cei nouă candidați, la Deva sunt șapte candidați, iar în Hunedoara – cinci.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite