Cele mai „bătrâne” sate din munții Hunedoarei. Unul din cinci localnici are peste 80 de ani VIDEO

0
Publicat:

Mai multe comune din zona montană a Hunedoarei sunt afectate acut de fenomenul depopulării. Au pierdut sate întregi, iar mulți dintre cei rămași sunt vârstnici de peste 80 de ani.

Școala din Vadu Dobrii a rămas pustie de peste două decenii. Foto: Daniel Guță
Școala din Vadu Dobrii a rămas pustie de peste două decenii. Foto: Daniel Guță

Aflat în topul celor mai îmbătrânite județe din România, cu o medie de vârstă a locuitorilor de 44,5 ani, conform Institutului Național de Statistică, județul Hunedoara se confruntă și cu o depopulare accentuată în ultimii ani a satelor.

Fenomenele sunt resimțite în special în zona montană a județului, în comunele din Ținutul Pădurenilor și din Munții Metaliferi. Aproape fiecare dintre comunele cu mai puțin de 1.000 de locuitori a pierdut cel puțin un sat, iar din populația rămasă, între 10 și 20% din localnici au vârste de peste 80 de ani.

În comuna Bătrâna din Ținutul Pădurenilor locuiesc permanent mai puțin de 90 de oameni, iar dintre ei aproape 20 au vârste peste 80 de ani. Cătunul Piatra din comună a rămas fără locuitori.

„Populaţia este destul de îmbătrânită. Nici nu au mai rămas oameni, mai ales prin cătunele învecinate satului Bătrâna, pentru că nu au curent, iar atunci oamenii în vârstă se trag de acolo mai înspre copiii lor care locuiesc mai jos în localităţile unde au în apropiere dispensare medicale sau farmacii, unde le este şi lor mai uşor”, spune primarul Radu Herciu.

Sate de munte aproape pustii

În Lelese, o altă comună din Ținutul Pădurenilor, sunt mai puțini de 350 de locuitori. Cel puțin 30 dintre ei au peste 80 de ani, arată rapoartele actualizate ale Institutului Național de Statistică. Cel mai mic sat, Sohodol, mai are vreo 12 locuitori, majoritatea vârstnici.

În comuna Bunila au mai rămas puțin peste 300 de locuitori, iar peste 40 dintre ei au mai mult de 80 de ani. Satul Alun din comună are aproape 50 de gospodării pustii și doar 4 - 5 locuitori. Satul Vadu Dobrii, unde în urmă cu jumătate de secol trăiau peste 250 de localnici, mai este locuit în permanență de 10 – 12 oameni.

„Mulţi oameni din Vad lucrau la mina de fier a I.P.E.G. (n.r. Întreprinderea de prospecţiuni şi exploatări geologice din Deva), care s-a închis prin anii ´80. Alţii lucrau la pădure, ori se ocupau de creşterea animalelor. Dar nefiind un drum cât de cât bun, din toate câte duc spre Vadu Dobrii, lumea care a părăsit satul nu s-a mai întors”, relatează Sabina, o localnică din Vadu Dobrii.

Situații asemătoare înregistrează și comunele Toplița și Cerbăl, din Ținutul Pădurenilor.

În munții Apuseni, comunele Balșa, Blăjeni, Tomești, Bulzeștii de Sus și Vorța au rămas fiecare cu mai puțin de câte o mie de locuitori, după o scădere dramatică a populației în ultimele decenii.

Comunele au în componență sate părăsite aproape complet, după ce ultimii localnici, vârstnici, s-au stins.

În Bulzeștii de Sus sunt mai puțin de 250 de locuitori, iar aproape 50 dintre ei au vârste de peste 80 de ani. Satele Stănciulești, Tomnatec și Ticera au rămas aproape pustii.

Orașele industriale au „secătuit” satele de forță de muncă

În Hunedoara, scăderea numărului de locuitori în așezările rurale și chiar abandonarea completă a unor localități din zona de munte a început încă din anii ´70, odată cu dezvoltarea centrelor industriale din Hunedoara, Valea Jiului și zona Bradului, care au atras forță de muncă în orașele din jurul lor.

Mulți localnici din satele aflate în Ținutul Pădurenilor (Munții Poiana Ruscă) au migrat spre Hunedoara, pentru a putea fi mai aproape de locurile de muncă din combinat. Cei din așezările mai greu accesibile din Țara Hațegului s-au îndreptat spre Hunedoara și orașele miniere din Valea Jiului, iar municipiul Brad a primit localnicii din Apuseni, veniți să își găsească de lucru în exploatările aurifere și uzinele din zonă.

La începutul anilor ´90, Hunedoara se număra printre cele mai urbanizate şi industrializate judeţe din România. Județul înregistra o populaţie de 545.000 de locuitori, însă declinul demografic s-a accentuat în următorii ani. În prezent, populaţia după domiciliu a scăzut la circa 440.000 de locuitori, conform rapoartelor Institutului Naţional de Statistică. În 2021, populaţia rezidentă a judeţului Hunedoara era de 373.000 de locuitori.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite