Secretele uciderii unui fost jandarm infiltrat în lumea interlopă: crima nerezolvată din 1998 pentru care Vili Rupa a fost acuzat şi găsit nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O crimă din 1998 a rămas nerezolvată, după ce instanţa a stabilit că principalul suspect, Vili Rupa, nu este vinovat de comiterea ei. În februarie 1998, Mirel Butnaru a murit în spital, la câteva zile după ce a fost bătut de persoane necunoscute. Anchetatorii au legat cazul morţii sale de cel al denunţului pe care acesta îl făcuse împotriva lui Vili Rupa, acuzat de trafic de mercur. Nu au putut demonstra vinovăţia acestuia.

Unul dintre cele mai ciudate cazuri de omor anchetate de procurorii hunedoreni a fost cel al tânărului Mirel Butnaru, ucis în luna februarie 1998. Timp de mai mulţi ani, anchetatorii l-au suspectat pe Vili Rupa, pentru moartea violentă a fostului colaborator al poliţiştilor, însă în final, în iunie 2016, instanţa a decis achitarea principalului suspect în acest dosar.

La rândul lui, ani în şir, Vili Rupa a susţinut că este victima unui dosar „fabricat” negând orice acuzaţie atât cu privire la crimă, cât şi cu privire la motivul duşmăniei pe care aceasta ar fi avut-o faţă de victimă: Mirel Butnaru, susţineau procurorii, l-ar fi denunţat pe hunedorean la Poliţie, pentru deţinerea şi traficul de mercur.

Amănunte mai puţin cunoscute din dosar prezintă împrejurările stranii în care a avut loc incidentul care a dus la moartea lui Mirel Butnaru.

În 20 februarie 1998, Vasile Mirel Butnaru a murit în spital după 10 zile de suferinţă, în urma unor complicaţii medicale, cauzate de violenţele la care a fost supus. În seara de 11 februarie 1998, în jurul orei 20:00, în curtea grădiniţei de lângă Şcoala Generală nr. 2 din municipiul Hunedoara, Butnaru a fost bătut de persoane necunoscute, iar în urma agresiunii a fost adus în stare gravă la spital, cu multiple facturi costale, fractură mandibulă şi de bază craniană. „Este de remarcat că în locul de unde a fost luată victima de către ambulanţă, s-a descoperit o ţeavă metalică, pe suprafaţa căreia s-au descoperit urme cu aspect de sânge, iar pe baza comparărilor dactiloscopice din evidenţele poliţiei, cadavrul a fost identificat în persoana lui Butnaru Mirel Vasile de 28 ani din Hunedoara. Având în vedere că nu au fost descoperite amprente ale inculpatului, se poate trage concluzia că acesta a lovit victima doar cu picioarele, aşa cum relatează martorii oculari (n.r. patru minori)”, informau anchetatorii.

Răzbunarea, presupusul motiv al crimei
Mirel Butnaru a fost cel care l-a denunţat pe Vili Rupa pentru trafic de mercur, iar hunedoreanul ar fi dorit să se răzbune, susţineau anchetatorii. Victima era acuzată că era colaborator al Poliţiei, „sifon”, aşa cum declarau unii martori, citaţi în dosar.

„Victima, în vârstă de 27 de ani la data decesului, a fost în cursul anului 1998 informator al poliţiştilor B.N. şi Rădos M., din cadrul Poliţiei Hunedoara, aspecte care rezultă din declaraţiile mai multor poliţişti şi ale unor apropiaţi ai acesteia. Se cunoştea cu Rupa Vili din perioada în care funcţiona ca jandarm şi lucra în ture de noapte, în timp ce Rupa Vili era angajat ca bodyguard pe la diferite baruri din Hunedoara”, arătau anchetatorii.
Butnaru ar fi jucat şi rolul de intermediar între Rupa şi un presupus cumpărător de mercur, într-un flagrant pe care anchetatorii l-au organizat în cu câteva zile înainte de moartea tânărului. „Victima cunoştea de la Rupa Vili că acesta ar deţine mercur şi că era interesat să îl vândă. Ulterior, Butnaru a furnizat poliţiştilor această informaţie şi la nivelul conducerii Poliţiei Hunedoara s-a hotărât organizarea unui flagrant, Butnaru fiind cel care a făcut legătura între inculpatul Rupa Vili şi cei doi cumpărători, martorii cu identitate protejată”, se arăta în dosar.

Potrivit Parchetului, Butnaru împreună cu Vili Rupa şi cu alţi doi bărbaţi, martori sub acoperire, s-au întâlnit în data de 28 ianuarie 1998 într-un bar din Hunedoara. Conform unei înţelegeri prealabile, martorii s-au prezentat ca fiind „şeful” şi „bodyguard-ul” acestuia şi au sosit la faţa locului cu un autoturism BMW. „Au prezentat inculpatului Rupa Vili o sumă de bani, în monedă străină, pentru a-i întări convingerea că intenţia lor de cumpărare a mercurului este serioasă. Rupa Vili a prezentat martorilor într-un flacon o mostră de mercur, pentru a o verifica”, susţineau anchetatorii.

Mercurul recuperat de pe jos
După ce s-au înţeles cu privire la tranzacţie, Vili Rupa împreună cu Butnatu şi cu cei doi martori şi-au dat întâlnire în spatele hotelului Rusca, din Hunedoara, în aceeaşi zi, în jurul orei 17.00, Rupa Vili urmând să aducă o cantitate de mercur neprecizată, pe care urma să o vândă celor doi martori, susţineau anchetatorii, în dosarul morţii tânărului.

Potrivit Parchetului, la ora stabilită, Rupa Vili s-a deplasat în spatele hotelului Rusca din Hunedoara împreună cu martorii Butnaru şi Şelaru Ioan Petru (n.r. fost urmărit internaţional, condamnat în prezent pentru o crimă comisă în anul 2001). În prealabil, aceştia au fost la o cofetărie, unde au consumat câte o prăjitură. „Văzând că la faţa locului vine şi martorul Şelaru Ioan Petru, un poliţist din echipa de flagrant s-a prefăcut a fi beat, pentru a distrage atenţia. Vili Rupa s-a deplasat la autoturismul BMW unde se aflau cumpărătorii cu care s-a întâlnit şi mai devreme. Urmare a flagrantului organizat, a fost recuperată o cantitate de aproximativ două kilograme de mercur. La faţa locului, respectiv în spatele hotelului Rusca, din Hunedoara, au fost identificaţi martorul Şelaru Ioan Petru şi victima, Butnaru, care au venit la faţa locului împreună cu Rupa Vili”, arătau anchetatorii.

A dat declaraţii împotriva lui Vili Rupa
Cei trei au fost duşi la sediul Poliţiei Hunedoara unde au dat declaraţii în calitate de martori. Şelaru a declarat iniţial că nu a văzut cu exactitate ce s-a întâmplat. „Mirel Butnaru a susţinut că a văzut când Vili Rupa şi-a deschis fermoarul de la hanoracul de culoare vişinie pe care-l purta şi de sub acesta a scos o sticlă de jumătate de litru de culoare verde pe care a aruncat-o la o distanţă de cca. 1-2 metri faţă de el, după care a fost imobilizat şi condus într-un autoturism”, se arăta în dosar.

Vili Rupa a fost pus sub învinuire şi a declarat că „nu este adevărat că aş fi avut asupra mea acea sticlă cu mercur şi nu ştiu de ce Butnaru şi Şelaru declară acest lucru”. Nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina lui, mai informau anchetatorii.

„Inculpatul a fost reţinut până în 29 ianuarie 1998 şi a fost audiat de două ori, în prima declaraţie, olografă, Rupa Vili menţionând că se afla la circa 75 de metri de un scandal ivit între nişte cetăţeni pe care nu-i cunoştea, era în trecere de la serviciu spre casa sa, i s-a pulverizat spray lacrimogen în faţă de către un bărbat îmbrăcat sport, a căzut şi a fost lovit cu picioarele de mai mulţi poliţişti, că nu a avut asupra sa mercur, nu cunoaşte persoane care să fi deţinut mercur şi pentru care să intermedieze schimburi de astfel de substanţă. În a doua declaraţie, fiind prezent şi un apărător, inculpatul a relatat aceleaşi împrejurări şi a adăugat că după ce a fost imobilizat cu cătuşe, lucrătorii de poliţie i-au amplasat la cap o plasă în care i-au spus că se află 30 kg mercur, la sediul poliţiei i-au prezentat o sticlă „7-up” cu un lichid argintiu despre care susţineau că i-a aparţinut, nu cunoaşte provenienţa recipientului şi nu-şi explică motivul pentru care martorii Butnaru şi Şelaru au declarat că era a lui”, informau anchetatorii.

În dosarul traficului de mercur, iniţial, în 1999, Vili Rupa, care a susţinut că este nevinovat, a fost condamnat la pedeapsa de un an şi două luni de închisoare, însă prin sentinţa finală pronunţată în 2013, magistraţii l-au achitat. Unul dintre motivele deciziei a fost că nu se putea stabili că sticla cu mercur găsită pe jos, la locul flagrantului, ar fi fost în posesia lui Vili Rupa, existând posibilitatea aruncării sticlei de către oricare dintre persoanele prezente.

Achitat pentru omor
Din 1999, Vili Rupa a fost învinuit de moartea tânărului Butnaru, problemele medicale şi comportamentul său împiedicând însă cercetarea sa. De asemenea, „datorită atitudinii şi manifestărilor violente nu a putut fi cercetat în legătură cu fapta şi în afară de datele care-l indicau ca principal suspect în cauză pe Rupa Vili nu s-au obţinut probe directe care să susţină vinovăţia acestuia”, susţineau anchetatorii. Din 2014, a fost din nou pus sub acuzare, pe baza unor mărturii pe care le-a contestat în instanţă. Pe fond, Vili Rupa a fost condamnat de tribunal pentru lovituri cauzatoare de moarte, iar în final a fost achitat de acuzaţiile privind crima. În acelaşi dosar hunedoreanul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că ar fi încercat să-l determine pe Ioan Petru Şelaru (aflat în închisoare pentru crimă) să-şi schimbe declaraţiile făcute în dosarul redeschis de procurori, intervenţiile lui Rupa fiind făcute prin intermediul mamei lui Şelaru.
Anul trecut, Curtea de Apel Alba Iulia a decis obligarea statului român la plata unor daune de 50.000 de euro lui Vili Rupa, în urma unor erori judiciare, săvârşite în timpul anchetelor la care hunedoreanul a fost supus. Decizia a fost luată după ce hunedoreanul a dat statul român în judecată şi a cerut daune morale şi materiale în valoare totală de 1,1 milioane de euro, pentru suferinţele pe care susţine că le-a îndurat în cursul unei anchete care a avut loc în urmă cu 15 ani, în dosarul traficului de mercur.

Proces câştigat la CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat, de asemenea, dreptate lui Vili Rupa într-un proces în care a acuzat modul incorect în care s-a desfăşurat anchetarea sa şi că ar fi fost ţinut ilegal în arest timp de aproape trei luni. Incidentele reclamate s-au petrecut începând din 11 martie 1998, când poliţiştii au bătut la uşa hunedoreanului pentru a-l aduce, la audieri.

„Poliţiştii, fără a avea asupra lor mandatul de aducere, s-au prezentat la locuinţa inculpatului, înaintea orei 6.00, au bătut la uşa apartamentului, au cerut mamei inculpatului informaţii, aceasta le-a spus că fiul ei doarme, între timp, Vili Rupa trezindu-se, i s-a adus la cunoştinţă obligaţia de a-i însoţi la Deva pentru a da declaraţie. Nu a fost de acord şi a cerut să i se prezinte mandatul. Ulterior, Rupa a luat un briceag aflat în apropierea patului, l-a desfăcut şi cu lama îndreptată spre cei trei poliţişti, le-a cerut să părăsească locul, adăugând că vrea să doarmă şi că se va prezenta singur la procuror pe la ora 11.00. La acestea, poliţiştii au părăsit locul, şi-au anunţat superiorii, dar au rămas în apropiere. Spre ora 7.00, la locuinţa inculpatului s-au deplasat şi alţi poliţişti, între ei şi Rupa Vili a avut loc o discuţie purtată prin uşa apartamentului, inculpatul a cerut să i se prezinte mandatul, acesta nu i-a fost arătat, a acceptat la un moment dat însă cu condiţia să fie prezent un post local de televiziune, dar şi un avocat. A fost adus un avocat, iar o parte dintre poliţişti, îmbrăcaţi civil şi având o cameră de filmat, l-au convins pe inculpat să-i însoţească până la un autoturism, ei prezentându-se ca angajaţi ai unui post TV. Când a constatat că vehiculul nu avea inscripţionată sigla postului TV, inculpatul s-a întors în fugă în locuinţa lui. Imediat, poliţiştii şi avocatul s-au postat în faţa uşii locuinţei inculpatului şi i-au cerut acestuia să-i însoţească. Inculpatul s-a arătat lor ţinând la spate, cu ambele mâini, un topor, a rămas în faţa uşii, s-a certat cu poliţişti, a continuat să ceară să vadă mandatul şi i-a solicitat avocatului să meargă la parchet pentru a-i comunica motivul chemării lui pentru că este convins că i s-a pregătit o înscenare. Atunci, poliţiştii s-au hotărât să-l imobilizeze, s-au înţeles în acest mod din priviri, l-au imobilizat pe inculpat, busculada creată a determinat căderea inculpatului peste    Roşca Ioan Teodor, astfel că toporul a tăiat agenda pe care poliţistul o avea băgată în cureaua pantalonului cu care era îmbrăcat. După ce inculpatul a fost adus la parchet, s-a dispus arestarea sa preventivă. Tot la 11 martie 1998, efectuându-se percheziţia domiciliară, s-a găsit numai briceagul despre care se susţinuse că ar fi fost folosit la ameninţarea poliţistului Cernat Georgel”, informau anchetatorii.


Vă recomandăm şi:

Ancheta morţii stranii a lui Darius Şendroiu. Cine l-a împuşcat pe tânărul afacerist: au fost găsite două gloanţe

Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg efectuează cercetări în dosarul penal înregistrat după uciderea lui Darius Şendroiu, în timpul unei partide de vânătoare din Munţii Orăştiei. Rezultatele expertizei balistice solicitate în cauză vor stabili cine poate fi suspectat de uciderea tânărului. De la faţa locului au fost ridicate armele vânătorilor, dar şi două tuburi de cartuşe goale.

Moartea stranie a tânărului Darius Şendroiu. A fost împuşcat la vânătoare, în Munţii Orăştiei, de poliţistul aflat cu el

Scene stranii s-au petrecut la o vânătoare în Munţii Orăştiei. Darius Şendroiu, un tânăr a fost împuşcat de un alt vânător, Horaţiu Onescu, şef de post al comunei Boşorod. Victima a murit. Potrivit poliţiştilor, a fost deschis un dosar pentru ucidere din culpă.

Soarta groaznică a Alexandrei David, eleva tranşată de un criminal sadic. De ce a fost înfometată crunt înainte de a fi omorâtă

Cea mai înfiorătoare crimă petrecută în ultimul deceniu în Hunedoara a avut loc în decembrie 2007: Alexandra David, o adolescentă din Petroşani, a fost ucisă, iar cadavrul ei a fost ciopârţit în mai multe bucăţi şi aruncat în apele Mureşului. Criminalul a fost găsit, însă nu a recunoscut vreodată comiterea atrocităţilor.

Noaptea crimelor odioase comise de studentul nebun de gelozie: mărturia stranie a condamnatului la moarte care a spintecat o familie

Una dintre cele mai înfiorătoare tragedii petrecute în anii 1970 în judeţul Hunedoara a avut loc în Petroşani. În noaptea de 1 spre 2 martie 1979, un student a ucis o familie întreagă, după ce s-a certat cu iubita. Claudiu Ghiţulescu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, după ce a mărturisit crima şi s-a predat Miliţiei.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite