Dealul Liliecilor, cel mai spectaculos loc al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a rezistat lucrarea de anvergură VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dealul Liliecilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Dealul Liliecilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Au trecut aproape doi ani de la finalizarea lucrărilor la cel mai complicat sector al Autostrăzii Lugoj – Deva realizat până în prezent, „Dealul Liliecilor” din vecinătatea Devei.

Au trecut aproape doi ani de la finalizarea lucrărilor la cel mai complicat sector al Autostrăzii Lugoj – Deva realizat până în prezent, „Dealul Liliecilor” din vecinătatea Devei.

GALERIE FOTO CU DEALUL LILIECILOR

„Tunelurile pentru urşi“ ale Autostrăzii Lugoj - Deva, plănuite de un deceniu. Cât costă şi cum vor arăta

Cum arată podurile pentru sălbăticiuni, de pe autostrada Lugoj-Deva, la doi ani de la construire VIDEO

Podul verde al Autostrăzii Lugoj - Deva. Cum a ajuns ecoductul pentru animale, la doi ani de la construcţie VIDEO

Urmele alunecărilor de teren din timplul excavaţiilor (semnalate în primăvara anului 2019) sunt vizibile, însă de la deschiderea tronsonului rutier, nu au mai fost înregistrate probleme legate de stabilitatea versantului. Deşi s-au mai desprins bolovani din peretele „Dealului Liliecilor”, cei mai mulţi nu au trecut de plasele de protecţie care îl acoperă.



Sectorul de doi kilometri de pe Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, supranumit „Dealul Liliecilor” se află în apropiere de nodul rutier Şoimuş, pe malul râului Mureş, şi a fost construit în perioada 2017 – 2019.

Lucrări la Dealul Liliecilor. Noiembrie 2018. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Dealul Liliecilor  Daniel Guţă ADEVĂRUL

Timp de peste doi ani sute de muncitori şi utilaje au fost mobilizaţi pe şantier, la excavarea versantului, iar în timpul acesta au avut loc mai multe alunecări de teren. „Dealul Liliecilor” a rămas una dintre cele mai spectaculoase lucrări executate pe autostrăzile din România, datorită soluţiei aleasă şi complexităţii acesteia.

Zona unde au avut loc alunecări de teren. Dealul Liliecilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

dealul liliecilro de pe autostrada lugoj deva foto daniel guta adevarul

Povestea Dealului Liliecilor de pe Autostrada Lugoj - Deva,

Construcţia celor 22 de kilometri din Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, a demarat în primăvara anului 2014 şi avea termen de finalizare anul 2016. Lucrările au fost întârziate cu trei ani, unul dintre principalele motive fiind existenţa „peşterii cu lilieci”.


Deva, văzută de pe Dealul Liliecilor. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

dealul liliecilro de pe autostrada lugoj deva foto daniel guta adevarul

În 2014, sesizările primite de Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara cu privire la existenţa liliecilor într-o grotă de pe deal au dus la blocarea lucrărilor pe sectorul de doi kilometri. Timp de un an, peştera a fost monitorizată de specialişti, care au concluzionat că aici ajung lilieci din specii comune, care nu necesitau măsuri speciale de protecţie. În 2017, cei 10 lilieci care se adăposteau în grotă au fost mutaţi de aici într-o altă peşteră, avizele de mediu şi de construcţi au fost reînnoite, iar lucrările de nivelare a versantului au putut continua.



Constructorii şi-au mobilizat majoritatea angajaţilor şi utilajelor în zona „Dealului Liliecilor” şi au lucrat intens până în vara anului 2019, iar sute de mii de metri cubi de rocă au fost eliminaţi pentru a face loc uneia dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România ultimelor trei decenii. Întârzierile de pe Dealul Liliecilor au făcut ca lucrările la cei 22 de kilometri de autostradă din vestul ţării, dintre care doi kilometri pe „Dealul Liliecilor” să se întindă pe cinci ani.


Lucrări la Dealul Liliecilor, în 2019. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

dealul liliecilro de pe autostrada lugoj deva foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Autostrada Lugoj - Deva. Ce se întâmplă pe lotul „tunelurilor pentru urşi”, estimat la 300 de milioane de euro

Cum s-a lucrat la salba de tuneluri de pe Valea Mureşului, prin care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Cum a fost construit Tunelul Turdaş, cel mai spectaculos tunel feroviar din vestul României VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite